Před nebezpečím na dovolené v zahraničí Vás může varovat "DROZD"

Projekt Dobrovolné Registrace Občanů České republiky na Zahraniční Dovolené (DROZD) umožňuje účině organizovat pomoc českým občanům, kteří poskytnou na dobrovolném základě informace o svém plánovaném pobytu v zahraničí.

Informace poskytuje cestovatel vyplněním jednoduchého formuláře složeného ze čtyř částí:

1. Informace o cestovateli
2. Informace o spolucestujících rodinných příslušnících
3. Údaje o pobytu v zahraničí
4. Kontaktní osoba v ČR

Poskytnuté informace slouží Ministerstvu zahraničních věcí k poskytování rychlé pomoci občanům v nouzi a účinně organizovat pomoc v případě přírodních katastrof i sociálních nepokojů.
Systém umožňuje rozesílání hromadných e-mailů a SMS všem zaregistrovaným osobám, které se v daném cizím státě nacházejí, a tím jim poskytovat důležité informace, nebo je včas varovat před hrozícím nebezpečím.

Poskytnuté osobní údaje Ministerstvo zahraničních věcí ČR uchovává a využívá jen ke shora uvedeným účelům a po plánovaném ukončení cesty do zahraničí jsou z databáze automaticky vymazány.
Toto jsou informace z registračního formuláře uvedeného na http://drozd.mzv.cz,
který lze vyplnit a odesllat.
Tuto možnost mohou využít Češi, kteří cestují individuálně i ti, kteří cestují organizovaně s cestovní kanceláří.
Jak může informace o nebezpečí vypadat?
Když v Egyptě již druhý týden zuřila demonstrace za odstoupení prazidenta Husního Mubaraka a na kárirském náměstí se střílelo, v nebezpečné situaci se ocitlo tisíce turistů včetně českých.
Registrovaným turistům pípla v mobilu dne 2. února 2011 esemeska:
„K opuštění Egypta lze využít slovenský speciál 3. 2. let Bratislava–Káhira–Hurghada–Bratislava. V případě zájmu kontaktujte okamžitě číslo +20123989674.“
Loni byli registrovaní turisté informováni před nebezpečím tsunami v Asii.
Po zemětřesení na jihu Austrálie byl rozeslán e-mail s kontaktem na generální konzulát v Sydney.
Letos během nepokojů v severní Africe a na Blízkém východě byl rozeslán e-mail s doporučením, aby se turisté vyhýbali veřejným shromážděním v centru velkých měst a dbali zvýšené opatrnosti, nebo byli informováni o vyhlášeném zákazu vycházení.
Před odjezdem do zahraničí se mohou zájemci informovat o zemích např. na http:tema.novinky.cz/egypt (nebo jiná země za lomítkem).

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miroslav Čenský | neděle 7.8.2011 5:00 | karma článku: 6,24 | přečteno: 919x