Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Za jakou cenu lávka přes Vajgar

Již v šedesátých letech byla veřejnosti v Jindřichově Hradci představena řada architektonických návrhů lávek, mostů přes Vajgar.

V nedávné době pak pan místostarosta Pavlovský opět usiloval o takové řešení.

Myslím, že první předpoklad je funkcionalistický, a to je nejenom zkrátit cestu ze sídliště Vajgar pro  pěší a cyklisty, ale zejména oddělit automobilový provoz od chodců a cyklistů, kdy cesta Vídeňskou ulicí je dosti problematická za špatného počasí, a kdo tam chodí tak ví, že přímo nebezpečná.

Město Jindřichův Hradec můžeme brát jako obyčejné město a „nějak“ ho řešit, ale pro nás, kdo v něm žijeme a milujeme ho, musí být také odpovědným závazkem.

Dost často se zde používá příměr soutěže s Krumlovem. V této soutěži prohráváme, i když i zde není odpověď tak jednoznačná.

Krumlov je turisty přímo zaplaven, byl a možná ještě je turistickou ikonou České republiky, ale mohou být obyvatelé, jež přílišná přítomnost turistů znechucuje. Setkal jsem se tím názorem i u nás.

Krumlov vítězí proto, že se v mnoha atributech nesmiřuje s průměrností, váží si umělců a v podstatě je nechá často město spoluvytvářet. Myslím také, že má větší štěstí na aktivnější výtvarníky a naprosto vědomě útočí na špičku. Jindřichův Hradec v tomto směru zůstává napůl cesty a z pochopitelných důvodů je z kulturního hlediska Krumlovu nesmírně vzdálen. Jednoduše řečeno, kdo na špičku nemá a neví, v čem spočívá, nemůže k ní nikdy směřovat.

Vajgar je samozřejmě architektonický poklad města, i když je to právě on, jenž nám komplikuje dopravní problém. Ale ani toho největšího slaboducha nenapadne ho vysušit a rozparcelovat.

Když se díváte na Hradec  z letadla, je nádherný, ale z moderních staveb vás zaujme velmi málo. V nedávné minulosti byl plán zbořit domy po levé straně Vídeňské ulice, když se jde do města. Při pohledu z letadla je to velmi krásná část města. Stačilo mále a byla by pryč.

Myslím, že současný ostrov je krásný a zajímavý, tak jak je uměle vytvořen jako součást přírody. Myšlenka nějakého letoviska, hospody na tom ostrově je pro mne přímo nechutná. A tak by mi bylo vždy milejší, kdyby stavba šla kolem ostrova tak, že bychom si ho mohli prohlížet, ale kdo na něj chce vstoupit, ať si vezme brusle v zimě, ale v létě ať to nechá přírodě. Kdo někdy byl trochu u vody, ví, jak se nesou, zejména v noci zvuky po hladině. Také se mi zdá, že je ještě mnoho nevyužitých příležitostí kaváren a restaurací z částí domů odvrácených k vodě a veřejnost, když tu byly určité pokusy ani ty fantastické výhledy na Vajgar neocenila.

Pak to nejdůležitější. Most přes Vajgar je ohromný zásah do architektury města a měl by být zajímavý a krásný ze všech pohledů, měl by město architektonicky obohatit, nesmí to být žádný paskvil. Toho lze dosáhnout pravděpodobně pouze regulérní soutěží, kterou zhodnotí špičkoví architekti. Zde si myslím, že hlas veřejnosti by měl být jedině poradní, ale zásadně ne rozhodující.

Zámecký rondel jistě zadal poučený a vzdělaný šlechtic skvělému architektovi, a ten pak udělal skvost, který je dodnes vrcholnou stavbou ve městě. Zadání je most pro pěší a cyklisty, ale cílem je architektonický skvost, který bude do budoucna charakterizovat město. Zde je povinností města směřovat k vrcholu, jinak vznikne trapný, hloupý a ošklivý paskvil, který architektonicky městu spíše ublíží.

Vajgar je rybník, který plní mnoho funkcí. Most by neměl tyto funkce nijak ohrozit. Je-li u jeho břehu nejstarší veslařský klub v Čechách, neměl by most nijak narušit činnost veslařského oddílu, protože tento oddíl je také již historickým pokladem města.

Myslím spolu s mnoha lidmi v minulosti i současnosti, že přemostění Vajgara je vhodné, ale pokud by mělo být řešení polovičaté, šité horkou jehlou, pokud by nesplňovalo ty nejvyšší nároky ze všech domyslitelných ohledů, zejména ekologických, budu patřit raději mezi ty, kdo denně riskují život na kole ve dne v noci, za každého počasí mezi šílenými, bezohlednými řidiči a řidičkami tohoto města.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Cempírek | pátek 9.9.2011 5:55 | karma článku: 10,62 | přečteno: 1887x
  • Další články autora

Jaroslav Cempírek

Vzpomínka na anglického džentlmena Rudolfa Prokopa

Anglický džentlmen odešel Ohlédnutí za ředitelem Rudolfem Prokopem Myslím, že kolegové z jiných středních škol měli důvod nám Rudolfa Prokopa závidět. Tím hlavním důvodem bylo, že nás v totalitním režimu chránil silou své osobnosti.

4.12.2014 v 14:59 | Karma: 11,08 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Něžné vlny a divák naivka Proč tolik lidí chodí na tak špatný film

Byla sobota a já zahlédl na vývěsce kina Střelnice v J.Hradci název filmu Něžné vlny a poznámku, že jde o komedii. Kdyby to byla opravdu komedie, pomyslel jsem si, tak na to určitě jdu, ale po zkušenostech s několika posledními filmy, které jsem viděl, mezi nimi třeba Klauni, jsem byl velmi skeptický. Psáno pro Deník

19.1.2014 v 6:17 | Karma: 14,07 | Přečteno: 914x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Aleš Háma zářil v Mata Hari

Psáno pro Jindřichohradecký deník Muzikály mám rád a největší zážitky z tohoto druhu umění mám z Broadwaye v New Yorku, kde jsem zhlédl Lions King, který mne dostal v mnoha rovinách. Dalším velkým zážitkem pro mne bylo filmové zpracování Fantoma opery. Samozřejmě že jsem viděl pár dalších muzikálů, a protože se rád poddávám jakémukoliv druhu umění, tak nepatřím mezi ty, kdo považují muzikál za pokleslé umění, a tak o málokterém muzikálu mohu říct, že se mi nelíbil.

17.11.2013 v 20:53 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Současný český kapitalizmus nemá právo na existenci

Psáno pro Jindřichohradecký deník Možná že se někomu zdá titulek mého článku příliš provokativní, ale já jsem přesvědčen, že tomu tak není. Zabýváme-li se kořeny české demokracie, tak byly spojeny především s humanitou.

5.11.2013 v 6:20 | Karma: 15,97 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Moderátorský diktát v předvolební kampani

Přiznám se, že jsem se v poslední době předvolební kampani nijak zvlášť nevěnoval, ale i to málo, co jsem viděl, mne překvapilo neuvěřitelnou arogancí a manipulací moderátorů.

16.10.2013 v 15:44 | Karma: 17,27 | Přečteno: 757x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2113x
Středoškolský učitel, občan České republiky