Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vy se obětujte, my si to dáme zaplatit, říká česká pravice

Odpovědní občané většinou nakonec naletí na hororová strašení těch, kteří jsou tzv. za vodou. Kupodivu se v Čechách nenosí pojmy slušná odměna a nemravný zisk. Slušná odměna je považována za odborářské vyděračství a nemravný zisk za spravedlivou odměnu. "Spravedlivá odměna", rozuměj, nemravný zisk, je velmi často generována z veřejných prostředků, což je v Čechách povážováno za vrchol podnikatelského mistrovství. Čtenáři dobrodružných  románů a milovníci filmů, kde se objevují useknuté hlavy milovaných koní, zabití pejsci a kočičky a občas dokonce někdo s ptáčkem, někdy i vlastním, v ústech, to snadno rozpoznají jako "poctivý" mafiánský princip.

Našim zavodářským kruhům, jež zbohatly výše naznačeným mistrovstvím, se podařilo postavit proti lékařům i prosté lidi. Někdy dokonce oprávněně. Lékaře nedělá titul a ukončené studium, ale jestli umí léčit, zda umí jednat s pacienty atd. Já osobně tuto negativní zkušenost s lékaři nemám, ale pokud se řídíme tím, jak to chodí v ostatních profesích, kdy špička je vždy úzká, průměr lecjaký a šejdíři strašní, je možné že i u lékařů je jistá obdoba.

Víme také, že v českém systému lékař, jenž pracuje v nemocnici a má služby, je jistý otrok, vězeň, který dlouhé hodiny tráví na pracovišti. Je otázka, kolik je tam pacientů, jak je vytížen a z doslechu vím, že i v kulturních zemích může být ten velký odborník doma na telefonu a nemusí spát kousek od pacienta, ale to se neodvažuju hodnotit, podotýkám, že interpretuju názory často velmi protichůdně se vyjadřujících lékařů, mých přátel. Jeden lékař říká, že lékaři jsou líná banda, která se jen válí a nic nedělá, druhý pak zase s tragickým výrazem ve tváři dokazuje, že jsou nejhůře placená námezdní síla v Čechách.

Sám jsem ze středoškolského učitelského rangu. Za komunistů jsme byli placeni tak, jak jsme byli placeni, když bylo třeba, tak nás poslali na pole bojovat se zrnem, s chmelem anebo bramborem. Mým nejkrásnějším zážitkem, musím přiznat, bylo čtrnáct dnů za volantem sovětského kombajnu SK4 na Šumavě, zatímco děti sbíraly s babkami kámen na polích. Kupodivu se nikomu nic nestalo, až na občas o kamenem vylomený zub na liště kombajnu a žaludeční nevolnost studenta, jenž potají zkoušel zázračnou moc alkoholu.

Celých dvacet let po revoluci nám bylo tvrzeno, že je nás učitýlků moc, dokonce nejvíce, porevoluční stát nemá peníze, tak se musíme obětovat. Někteří šli prodávat léky, vzali si hypotéky, koupili domky a jiní, já mezi nimi, jsme čekali, až se stát sebere a důstojně nás odmění, budujeme přece pravý kapitalistický ráj v západním duchu. Demokratický stát dokonce trpí takovou pitomost, že nás žáci v starorakouském duchu nazývají profesory. Ne, že bychom neměli jistou vážnost. V období přijímacích řízení a maturit docela cítíme důležitost našeho povolání.A tak i velmi bohatí, úspěšní lidé nám svěřují své ratolesti, aby pak mohly na vysokou školu, dokonce třeba i plzeňská práva, jež absolvoval i ten krásný mladinký ministr spravedlnosti, jenž se snad tím ministrem přímo narodil.

Vzhledem k tomu, co se v Čechách považuje za slušnou doměnu, tak si nemáme my učitýlci na co stěžovat, ale nemohl by konečně někdo přesně říct, co je to ten nemravný zisk?

Mně to vždycky pan farář biblicky při kázání vysvětlí tak, že tomu moc nerozumím, a tak se snad někdo najde, myslím, že třeba pan ministr Kalousek, nebo dokonce pan prezident Klaus, tak ti by to dokázali skvěle, jsou to přece velmi mravní lidé.

Sám Ludwig Erhard, otec slavného hospodářského zázraku Německa, by se mohl jít schovat, jak nám vždycky vysvětloval ten náš úspěch tatíček Klaus z Hradu.

Jedna strana si udělala z nestoudného odměňování učitelů politikum a její ministr to vzal z správný konec.

Mladé učitele postavil na nohy a starým to už přece jakžtakž vychází. Protože je to střelec, tak se pustil i do státních maturit. Když už byly stamiliony vyvedeny k soukromému subjektu, tak maturity proběhnou hlava nehlava, i kdyby měly být neskutečně drahé, popírat zadání a samy o sobě vlastně dosti hloupé. Asi ti páni z toho soukromého susbjektu byli dosti chytří na ty převody peněz, ale odborně moc nadhledu a důvtipu něměli, což se pozná podle toho, že jednoduché se udělá složitě, co mohlo být levné, draze. Je tu ale jeden kladný jev, učitel se zapotí a žák se vlastně nepředře.

Jedna kolegyně se nedávno tvářila dosti naštvaně, když zjistila, že cikánka, která nikdy nepracovala, pobírá většjí důchod než ona, jež se obětovala pro vzdělání české mládeže, i když ona sama vždy měla plat jako velmi skrovné kapesné, zaměstnání jako příjemné hoby, neboť je ženou vyhledávaného, vynikajícího zubaře.

Vím, že bychom měli my učitýlci držet ústa, když vlastně vůbec nepracujeme, protože máme pořád prázdniny, jako třeba já teď. I když musím milé veřejnosti připomenout, že u mne to tento rok moc neplatí, protože připravuju tak dvě stě pracovních listů žáka, které měl vypracovat soukromý subjekt, který za to vyinkasoval od státu stamiliony, jde přece o státní maturitu. Takový jeden pracovní list se může skládat i ze tří listů, takže vlastně dám dohromady jen tak bokem menší knihu.

Takže tady je docela jasné, co je ta slušná mzda, ale naprosto nechápu ten nemravný zisk. Vždy, když na tohle biblické téma mluví náš pan farář při kázání, tak mi to není moc jasné. Myslím, že to by nám snad uměl dobře vysvětlit jen pan ministr Kalousek, anebo dokonce jen pan prezident Klaus, to jsou přece sami o sobě velmi mravní lidié. 

 

 

 

Autor: Jaroslav Cempírek | pondělí 27.12.2010 14:04 | karma článku: 26,11 | přečteno: 1844x
  • Další články autora

Jaroslav Cempírek

Vzpomínka na anglického džentlmena Rudolfa Prokopa

Anglický džentlmen odešel Ohlédnutí za ředitelem Rudolfem Prokopem Myslím, že kolegové z jiných středních škol měli důvod nám Rudolfa Prokopa závidět. Tím hlavním důvodem bylo, že nás v totalitním režimu chránil silou své osobnosti.

4.12.2014 v 14:59 | Karma: 11,08 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Něžné vlny a divák naivka Proč tolik lidí chodí na tak špatný film

Byla sobota a já zahlédl na vývěsce kina Střelnice v J.Hradci název filmu Něžné vlny a poznámku, že jde o komedii. Kdyby to byla opravdu komedie, pomyslel jsem si, tak na to určitě jdu, ale po zkušenostech s několika posledními filmy, které jsem viděl, mezi nimi třeba Klauni, jsem byl velmi skeptický. Psáno pro Deník

19.1.2014 v 6:17 | Karma: 14,07 | Přečteno: 914x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Aleš Háma zářil v Mata Hari

Psáno pro Jindřichohradecký deník Muzikály mám rád a největší zážitky z tohoto druhu umění mám z Broadwaye v New Yorku, kde jsem zhlédl Lions King, který mne dostal v mnoha rovinách. Dalším velkým zážitkem pro mne bylo filmové zpracování Fantoma opery. Samozřejmě že jsem viděl pár dalších muzikálů, a protože se rád poddávám jakémukoliv druhu umění, tak nepatřím mezi ty, kdo považují muzikál za pokleslé umění, a tak o málokterém muzikálu mohu říct, že se mi nelíbil.

17.11.2013 v 20:53 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Současný český kapitalizmus nemá právo na existenci

Psáno pro Jindřichohradecký deník Možná že se někomu zdá titulek mého článku příliš provokativní, ale já jsem přesvědčen, že tomu tak není. Zabýváme-li se kořeny české demokracie, tak byly spojeny především s humanitou.

5.11.2013 v 6:20 | Karma: 15,97 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Moderátorský diktát v předvolební kampani

Přiznám se, že jsem se v poslední době předvolební kampani nijak zvlášť nevěnoval, ale i to málo, co jsem viděl, mne překvapilo neuvěřitelnou arogancí a manipulací moderátorů.

16.10.2013 v 15:44 | Karma: 17,27 | Přečteno: 757x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2113x
Středoškolský učitel, občan České republiky