Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Slabé ideje nás pohřbí

Procházka po jezuitské koleji s doktorem Paulíkem Je to pro mne čest, že si přítel doktor Paulík udělal čas na to, aby mne provedl po opraveném komplexu bývalé jindřichohradecké jezuitské koleje. Fascinující, ohromný komplex budov, na nějž poskytla koncem šestnáctého století šlechta prostředky, aby v něm jezuité vybudovali vzdělávací ústav.

Tento ústav pak pracoval s kratičkou přestávkou, kdy čeští vzbouřenci jezuity vyhnali a majetek jim sebrali, ale protože Češi své povstání zmastili, jako dosti událostí ve své velké historii, tak se jezuité vrátili a vlastně fantasticky pracovali, až do zrušení jezuitského řádu roku 1773. Takže skvělá instituce jezuitů fungovala k všeobecné spokojenosti téměř sto osmdesát let. Po jejich odchodu nebylo snadné obnovit gymnázium ve městě, zejména pak na odpovídající úrovni.

Jindřichohradecký objekt až do současné rekonstrukce sloužil daleko méně povznášejícím cílům, než byl ten původní vzdělávací na základech křesťanské etiky. Byla zde pak kasárna a nějaké sklady. Hluboký duch vdechnutý do geniální architektury vymizel, byl vytlačen tím, na co tak akorát aktuální společnost měla. Budovy zchátraly.

Jsme národ Komenského, jenž píše, že vzdělání má být přístupné všem a jsme národ jezuitů, kteří tuto myšlenku originálně uplatnili. Bohatí si vzdělání platili a chudí ho měli zdarma. Tento postup pro ně byl samozřejmý, protože vychází z podstaty křesťanství. Ani jezuitům ani Komenskému nemůžeme upírat tento základ. Když potkám nadanou, úspěšnou absolventku gymnázia a ona mi řekne, že nestuduje, protože na to nemají peníze, jsem znechucen, čeho jsem se v zemi Komenského a vzdělaných jezuitů musel dožít.

Když v noci píšu tento článek, právě probíhá na dvojce velmi zajímavý pořad amerického novináře o zdravotních systémech. Porovnává americký s mnoha jinými na světě. V Kanadě je zdravotnictví zdarma pro všechny, vlastně placeno z daní, tedy žádná charita, a v Anglii je řečeno, když se celý národ mohl semknout ve válce v zájmu zabíjení nepřátel, proč by se nemohl semknout k opačnému cíli, k jejich zachraňování a léčení. Porovnejme to s ukňouraným bojem o vylepšení českého systému pro bohaté a chudé. Jaké jsou ty nosné ideje, z čeho vycházejí? Ze sobectví a necitlivosti k těm neúspěšným, jimž se nepodařilo zbohatnout, zejména když ještě bylo zhasnuto. Od kdy a pro koho platí idea, co je ukradeno, musí býti vráceno.

Říká se, že demokracie je ohrožena diktaturou průměrných. Koho je více? Nadprůměrně moudrých a inteligentních voličů, anebo těch, kteří pro inteligenci a moudrost rozhodně dvakrát nešli.

Myslím, že v demokracii nikdy nemůžeme přehlížet zejména jednotlivce. Pokud jsme dvacetitisícové město a všichni, až na jednoho se budeme mýlit, pak bude vhodné dát šanci tomu jedinému, jenž prokáže, že jsme se mýlili. Když nás všechny povede Krysař svou kouzelnou píšťalkou do propasti, nejchytřejší bude prostý rybář, který se nepřidá třeba jen proto, že mu falešná genialita Krysaře nedošla.

Máme-li nějakou petici, nemůžeme ji odsoudit jen proto, že ji podepsalo malé procento lidí, ale musíme zkoumat racionalitu jejich myšlenek, nejsou-li pravdivé a rozumné. Platil-li by takovýto jednoduchý většinový početní princip, nemohli by přece ministři malých stran vzhledem k marginálním procentům svých voličů ani promluvit. Co ale takový nestraník, hájí zájmy všech nestraníků, anebo jen své?

Doktor Paulík při rekonstrukci jezuitské koleje opět prokázal, nejen své výjimečné organizační schopnosti, ale i svůj cit pro historickou krásu v její monumentalitě i detailu.

To nejsvízelnější ovšem je, vdechnout té úžasné architektuře aktuální život. Jsem přesvědčen, že jediná správná cesta v těchto případech je, co se týká umění, směřovat k myšlenkám nejsmělejším a nejvyšším, na druhé straně pak neztrácet ze zřetele humanitu, vlastně křesťanské ideály v celé jejich šíři a hloubce.

Pokud jsem doktora Paulíka správně poslouchal, zaznělo i toto v podtextu jeho myšlenek při našem rozhovoru. To je také jediná naděje tohoto architektonického skvostu. Slabé ideje by ho opět pohřbily, jako celé naše krásné město, ale nejenom město, vlastně celou zem!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Cempírek | čtvrtek 22.9.2011 7:30 | karma článku: 7,34 | přečteno: 730x
  • Další články autora

Jaroslav Cempírek

Vzpomínka na anglického džentlmena Rudolfa Prokopa

Anglický džentlmen odešel Ohlédnutí za ředitelem Rudolfem Prokopem Myslím, že kolegové z jiných středních škol měli důvod nám Rudolfa Prokopa závidět. Tím hlavním důvodem bylo, že nás v totalitním režimu chránil silou své osobnosti.

4.12.2014 v 14:59 | Karma: 11,08 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Něžné vlny a divák naivka Proč tolik lidí chodí na tak špatný film

Byla sobota a já zahlédl na vývěsce kina Střelnice v J.Hradci název filmu Něžné vlny a poznámku, že jde o komedii. Kdyby to byla opravdu komedie, pomyslel jsem si, tak na to určitě jdu, ale po zkušenostech s několika posledními filmy, které jsem viděl, mezi nimi třeba Klauni, jsem byl velmi skeptický. Psáno pro Deník

19.1.2014 v 6:17 | Karma: 14,07 | Přečteno: 914x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Aleš Háma zářil v Mata Hari

Psáno pro Jindřichohradecký deník Muzikály mám rád a největší zážitky z tohoto druhu umění mám z Broadwaye v New Yorku, kde jsem zhlédl Lions King, který mne dostal v mnoha rovinách. Dalším velkým zážitkem pro mne bylo filmové zpracování Fantoma opery. Samozřejmě že jsem viděl pár dalších muzikálů, a protože se rád poddávám jakémukoliv druhu umění, tak nepatřím mezi ty, kdo považují muzikál za pokleslé umění, a tak o málokterém muzikálu mohu říct, že se mi nelíbil.

17.11.2013 v 20:53 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Současný český kapitalizmus nemá právo na existenci

Psáno pro Jindřichohradecký deník Možná že se někomu zdá titulek mého článku příliš provokativní, ale já jsem přesvědčen, že tomu tak není. Zabýváme-li se kořeny české demokracie, tak byly spojeny především s humanitou.

5.11.2013 v 6:20 | Karma: 15,97 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Moderátorský diktát v předvolební kampani

Přiznám se, že jsem se v poslední době předvolební kampani nijak zvlášť nevěnoval, ale i to málo, co jsem viděl, mne překvapilo neuvěřitelnou arogancí a manipulací moderátorů.

16.10.2013 v 15:44 | Karma: 17,27 | Přečteno: 757x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Budoucnost Česka není nejrůžovější. Islamizaci se nevyhneme, říká sociolog

12. května 2024

Premium Podle sociologa Martina Potůčka nefunguje český stát tak, jak by měl. Počet zemřelých pravidelně...

Advokátovi Jelínkovi zapálili dvě auta a přívěs. Byla to odpověď mafie, říká

12. května 2024  19:42

Úmyslně zapálený požár dvou aut a přívěsu pro koně vyšetřují karlovarští policisté. Žhář zapálil...

Válka o migranty na obzoru. Z Británie prchají do Irska, to je hodlá vracet

12. května 2024  19:32

Dublin podezírá Londýn, že jeho rozhodnutí posílat nelegální migranty do Rwandy vede k nárůstu...

Šest Čechů zadržených v případu falešných bankéřů na Ukrajině je ve vazbě

12. května 2024  19:14

Šest Čechů zadržených v půlce dubna na Ukrajině v případu česko-ukrajinského gangu falešných...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2113x
Středoškolský učitel, občan České republiky