Přímá cesta k srdci

Společná výstava dvou mladých výtvarníků V křížové chodbě Minoritského kláštera, v jedné z nádherných výstavních prostor jindřichohradeckého muzea, vystavují dva mladí výtvarníci Pavel Kubíček fotografie a Filip Janko obrazy.

Jsou to umělci, kteří směřují ke svému cíli přímo, i když jejich cesta není o nic méně klopotná a o nic méně obtížná než u klasicky školených výtvarníků, vlastně je daleko, daleko obtížnější. Výtvarný svět oslovuje jejich srdce, oni ho svým způsobem transformují, přetvářejí bludištěm svých duší, a tak nás nechají nahlédnout do jejich cítění a osloví a jsem si naprosto jist, že získají i vaši duši.

U Pavla Kubíčka máme pocit, že směřuje ve svých fotografiích od reality k abstrakci, ale do budoucna touží fotografovat sportovní pohyb, k čemuž potřebuje jiný fotoaparát.

Filip Janko se postupně ve své abstrakci ukázňuje a nakonec i jeho labyrinty vypadají řešitelně, i když se přiznám, že jsem časovou posloupnost vzniku obrazů spíše odhadoval.

Věřím však, že kdybychom na téma abstrakce spolu s Filipem Jankem promluvili, tak věřím, že by se rozhodně bránil, tak jak to kdysi udělal náš milý přítel a jeden z největších výtvarníků Jindřichova Hradce Josef Müller, který se ohradil, že u jeho gobelínů o žádnou abstrakci nejde, že jsou zcela konkrétní, zachycují krajiny, pole, hladiny rybníků, takže nedostatek byl v mém nedokonalém vidění.

Dosti však již řečí, protože věřím, že po zhlédnutí výstavy zahlédnete v obrazech Filipa Janka zcela konkrétní svět, anebo tak jako já skvělou abstrakci, která si na rozdíl od mnoha neupřímných a pokleslých moderních malířů na nic nehraje a volí poctivou techniku, jíž směřuje účinně k cíli.

Byl jsem velmi vděčný, že jsem se mohl s oběma muži o jejich tvorbě pobavit, bylo to pro mne výjimečné setkání, z něhož jsem měl velkou radost. Byl jsem velmi rád, že naše společnost, o níž občas dosti pochybuji, je schopna přiblížit nám tvorbu takových výtvarníků. Velkou zásluhu samozřejmě mají všichni, kdo se podíleli na uskutečnění tohoto kulturního zážitku včetně vedení našeho muzea.

Navštivte výjimečnou výstavu, budete okouzleni, zkrásní i váš svět!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Cempírek | sobota 10.9.2011 6:02 | karma článku: 5,41 | přečteno: 965x