Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na věži v Jindřichově Hradci je Quasimodo nebo božský M.Christo?

Blíží se dvanáctá hodina, je neděle a já stoupám po schodech na věž kostela Nanebevzetí Panny Marie, když mi hlavou prolétne sen, který se mi zdál přibližně před čtyřiceti lety.

Jdu po hlavním náměstí, když potkám nezvykle bledého přítele Vladimíra Krninského. Jeho pohled mi říká, že se stalo něco strašného.

Běžím k věži kostela, vyběhnu nahoru, tehdy jsem měl osobní rekord na šedesátku 6,8. Vtrhnu do místnosti, kde bydlíval věžník. Tam stojí štafle a na nich pouze rudou barvou namalovaný neuvěřitelně živý, dokonalý portrét muže.

Ovšem můj pohled pátravě přejede po místnosti a tam leží mrtvola portrétovaného.

Nechci, aby můj přítel byl odhalen jako vrah, protože zmíněnou působivou barvou je vlastní krev muže na obraze, tak rychle sundávám obraz, a jak jen je to ve snu možné, rychle ho skládám do malinkaté kostičky a dávám do kapsy svých bílých džín, jež nám do Čech i v hlubokém komunizmu posílala tetička z Ameriky.

Protože jsem již vystoupil do zvonice, přeruším vyprávění snu, který možná dopovím v některém z dalších článků, ale zde je jeden z jindřichohradeckých zvoníků. Sochař a restaurátor, všestranně nadaný a neuvěřitelně šikovný člověk, dodnes sportovec Vladimír Krninský, jenž v současnosti opravuje některé části krásné věže.

Mně se s ním prolínají v hlavě dvě představy, spíše mne ovlivňují herci, kteří bezkonkurenčně ztvárnili románové předlohy velkých postav a i jako osobnosti ovlivnili dvacáté století.

Původně Mexičan Anthony Quinn, který ztvárnil Zvoníka od Matky Boží podle románu Victora Huga. Quinn studoval nakonec vlastně architekturu a chtěl ji provozovat, ale byl doslova sveden filmem, kde si začal vydělávat podstatně lépe. Měl výjimečné fyzické předpoklady, umělecké nadání a v poslední fázi života se věnoval sochařině.

 Jean Marais, výjimečný herec, výrazně krásný muž, s výjimečnými fyzickými schopnostmi, ale také všestranně nadaný, a tak až budete pochodovat z Montmartru dolů a uvidíte tam náměstíčko Place Marcel Aymé, mrkněte vlevo a ze zdi tam vychází muž: Socha od Jeana Maraise.

Sochař Vladimír Krninský lehce bubnuje dlaněmi do zvonu, a ten odpovídá nádherným temným zvukem, prostě hraje.

Již v týdnu mi Vladidmír Krninský ukazoval, jaké obrovské tlaky působí na kameny v některých místech věže, některé staré vetché kameny se musí nahradit novými, při tom mi vypráví, jak je třeba opravovat gotické památky, přičemž české stavební firmy často svádí udělat gotické fasády funkcionalisticky moderně rovné, ale takové stěny ve středověku vlastně neexistovaly, a tak potom máme novou českou gotiku, která vypadá poněkud jinak než ta původní. Díváme se na některé typické znaky gotiky a on vzpomíná na národní poklad Svatou Barboru v Kutné Hoře, na níž několik let pracoval.

Ukazuje mi, jak upravil uložení srdce zvonu tak, aby nepotřeboval pro zvonění nepřiměřeně velké houpání. Zpočátku mne zvuk z bezprostřední blízkosti zvonu přímo ohromí, jen lehce tahá za provaz a zvon hraje. Po chvíli je mi velmi příjemné být v blízkosti toho zvuku, chvíli mi předává provaz, snažím se nepokazit rytmus zvuků, moc mi to nejde.

Snažím se udělat pár fotek, třeba se na nich zachytí i ten zvuk.

Chvíli se u nás zastaví vyděšené turistky, které jdou až nahoru na věž, jedna Esmeralda je blonďatá, druhá tmavá, za chvíli si i ony zvyknou. Věk z nás dělá spíše Quasimody, ale to nevadí, oba herci byli nádherní až do konce života.

V tom Vladimír prostrčí ruku dřevěnou mříží a do démonického zvuku velkého zvonu začne skřípat malý umíráček. Tenhle disharmonický kontrast mne fascinuje, hrozně se mi líbí, připomíná mi moderní skladatele dvacátého století, ale i kontrast touhy člověka po dobru a čistotě, a jak to stále kazí hloupostí. Ale takhle koncertuje Mistr jenom chvilku, i když pohledem mi v tom rámusu znovu odpoví na mou otázku z dávného snu.

„Chtěl jsem namalovat OPRAVDOVÝ obraz!“

Pak pustí umíráček, jakoby chtěl říct ne, my ještě ne, a nechá znít jen harmonický velký zvon.

„Proč jsi pustil ten malý?“ ptám se ho.

„Vůbec to neladí,“ řekne, a mně se to zdálo tak krásné.

Byl by to dlouhý příběh o touze po mořích i o plavbách, o divokých vodách, o plachetnicích, o šedesátých letech a jejich duchu, o touze po cestování a o svobodě, o krásných dívkách a jihočeských letních zábavách, o snech, v nichž se létá, o umění, o přátelích, kteří tu již ve fyzické podobě nejsou, ale mnohé nás naučili, o zmizelých světech.

Návštěva na věži však byla kratičká, tak musím skončit, a ten dávný sen, který se mi před čtyřiceti lety opravdu zdál, snad někdy příště.

Autor: Jaroslav Cempírek | pondělí 18.7.2011 21:15 | karma článku: 9,36 | přečteno: 1015x
  • Další články autora

Jaroslav Cempírek

Vzpomínka na anglického džentlmena Rudolfa Prokopa

Anglický džentlmen odešel Ohlédnutí za ředitelem Rudolfem Prokopem Myslím, že kolegové z jiných středních škol měli důvod nám Rudolfa Prokopa závidět. Tím hlavním důvodem bylo, že nás v totalitním režimu chránil silou své osobnosti.

4.12.2014 v 14:59 | Karma: 11,08 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Něžné vlny a divák naivka Proč tolik lidí chodí na tak špatný film

Byla sobota a já zahlédl na vývěsce kina Střelnice v J.Hradci název filmu Něžné vlny a poznámku, že jde o komedii. Kdyby to byla opravdu komedie, pomyslel jsem si, tak na to určitě jdu, ale po zkušenostech s několika posledními filmy, které jsem viděl, mezi nimi třeba Klauni, jsem byl velmi skeptický. Psáno pro Deník

19.1.2014 v 6:17 | Karma: 14,07 | Přečteno: 914x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Aleš Háma zářil v Mata Hari

Psáno pro Jindřichohradecký deník Muzikály mám rád a největší zážitky z tohoto druhu umění mám z Broadwaye v New Yorku, kde jsem zhlédl Lions King, který mne dostal v mnoha rovinách. Dalším velkým zážitkem pro mne bylo filmové zpracování Fantoma opery. Samozřejmě že jsem viděl pár dalších muzikálů, a protože se rád poddávám jakémukoliv druhu umění, tak nepatřím mezi ty, kdo považují muzikál za pokleslé umění, a tak o málokterém muzikálu mohu říct, že se mi nelíbil.

17.11.2013 v 20:53 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Současný český kapitalizmus nemá právo na existenci

Psáno pro Jindřichohradecký deník Možná že se někomu zdá titulek mého článku příliš provokativní, ale já jsem přesvědčen, že tomu tak není. Zabýváme-li se kořeny české demokracie, tak byly spojeny především s humanitou.

5.11.2013 v 6:20 | Karma: 15,97 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Moderátorský diktát v předvolební kampani

Přiznám se, že jsem se v poslední době předvolební kampani nijak zvlášť nevěnoval, ale i to málo, co jsem viděl, mne překvapilo neuvěřitelnou arogancí a manipulací moderátorů.

16.10.2013 v 15:44 | Karma: 17,27 | Přečteno: 757x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Záchranka na maratonu ošetřila 13 běžců po kolapsu, do nemocnice nemusel žádný

5. května 2024  13:30

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili dosud 13 běžců, vesměs po kolapsu....

Al-Džazíra končí v Izraeli. Hrozba pro bezpečnost, shodla se vláda

5. května 2024  13:28

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi....

Vláda odvolala velvyslance v Rusku, řekl Lipavský. Inaugurace Putina bude bez Česka

5. května 2024  12:59,  aktualizováno  13:25

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl v neděli v diskusním pořadu...

Malostranský zápisník: Když nevíš, kudy kam, majzni soka Putinem!

5. května 2024

Premium Jak odvrátit pozornost od kočkopsího tandemu Vondra-Niedermayer? Kdo zase znásilnil českého...

  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2113x
Středoškolský učitel, občan České republiky