Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Korelace mezi Klausovým poradenstvím a prvním místem jeho gymnázia

Již jsem na blogu psal o dojemných objevech pana ředitele Václava Klause, jako poradce ministra školství, co se týká maturit. Učitelská veřejnost se bouřila dávno, ne proti státním maturitám, ale proti mnoha hloupostem a nesmyslům, jež popíraly v některých předmětech samo zadání maturit, zejména pak proti nesmyslné organizační náročnosti, komplikovanosti a zvláště pak proti neuvěřitelné ceně za něco tak prostého, jako je vyzkoušení, nebo otestování žáků ze znalostí v několika předmětech. Jsem si jist, že většina učitelů musela zapochybovat o existenci demokracie, neexistovaly diskuse a tudíž zpětné vazby mezi těmi nahoře a lidmi, občany, odbornou veřejností – velmi hezký příklad pro mladou generaci.

Celý život jsem vyučoval na státních gymnáziích v Čechách a v Německu. Občas jsem si ještě přivydělával na soukromých středních školách. U těch soukromých škol byla úroveň vždy horší než u státních, což bylo dáno tím, že většina studentů neměla takové předpoklady pro studijní činnost jako státní gymnazisté, ale byli mezi nimi i velmi dobří studenti. Vůbec nechci psát o nesmyslnosti těchto škol, naopak jsem si jist, že dělají velmi dobrou práci na tomto trhu a starají se o jistou propustnost školského systému, takže nakonec i vyučený člověk může dosáhnout maturity a absolvovat úspěšně vysokou školu. Plat na takové soukromé škole byl dosti nízký a práce značně náročná a únavná.

V současnosti je každá státní škola šťastná, když má studenty. Naše gymnázium je naštěstí má, takže je naprosto normální, že ve třídách je přes třicet studentů, výjimečně méně, je to dobré i pro nás učitele, protože škola dostává tzv. žákopeníz a my učitýlci jsme z toho placeni. Kdybych uvedl náš průměrný plat, tak možná lidi z chudých oblastí života, kteří berou 7 – 10 tisíc korun, naštvu, že si my učitýlci žijeme nad poměry. Spíše bych ale výší našich platů leckoho rozesmál a možná, pokud bych byl oblíbený učitel, tak by mi štědří chudí žáci přinesli na Vánoce výslužku. Od bohatých bych to očekávat nemohl, protože ti jsou v Čechách lakomí. Ani bych je ale o jejich znaky "úspěšnosti" ožebračovat nechtěl.

Když se podíváme na internetové stránky, které představují školu, kde řediteluje syn našeho prezidenta, tak si snadno vypočítáme, že na třídu připadá necelých 24 studentů. Dozvídáme se o mnohamilionových darech škole, skoro bych věřil tomu, že platy učitelů této školy se vymykají z normálních tarifů.

Pravděpodobně se bude jednat o školu prominentní. Nezávidím to žákům ani učitelům a panu řediteli Klausovi a jeho učitelům přeju hodně peněz a skvělý materiál, tedy supernadané žáky.

Myslím, že by ministerstvo mělo zveřejnit, podle jaké metodiky se výsledky škol porovnávaly. Ta metodika měla být zveřejněna předem, abychom mohli případně motivovat studenty, aby si brali těžší úroveň nových maturit, jestli to tam bylo nějak zohledněno.

Jsem z venkovského gymnázia, kde máme některé obory vynikající a jiné průměrné. Máme též vynikající, pracovité a velmi nadané studenty, ale i ty, o nichž tyhle superlativy říct nemůžeme, i když si jich vážíme, a maturitu udělali všichni. Myslím, že to bylo, je a bude normální.

Výsledky Klausova gymnázia svědčí o něčem jiném.

Kdybych byl jako poradce ministra ředitelem vítězného gymnázia, tak bych pravděpodobně začal zkoumat, jestli mezi mým poradenstvím a výsledkem není korelace příliš vysoká. Pokud bych se pomocí svého čistého svědomí přesvědčil, že je to špatně položená otázka, tak bych se jistě musel ptát, zda jsou testy pro mou školu správně postavené, protože výsledek se může zdát až podezřele dobrý.

Jaký je tedy vztah mezi Klausovým poradenstvím na ministerstvu školství v oblasti nových maturit a výsledkem jeho školy? No přece, to je špatně položená otázka. Zajímavé je, že ani žádný novinář si takto špatně postavenou otázku nepoložil.

Autor: Jaroslav Cempírek | úterý 28.6.2011 6:34 | karma článku: 28,22 | přečteno: 1892x
  • Další články autora

Jaroslav Cempírek

Vzpomínka na anglického džentlmena Rudolfa Prokopa

Anglický džentlmen odešel Ohlédnutí za ředitelem Rudolfem Prokopem Myslím, že kolegové z jiných středních škol měli důvod nám Rudolfa Prokopa závidět. Tím hlavním důvodem bylo, že nás v totalitním režimu chránil silou své osobnosti.

4.12.2014 v 14:59 | Karma: 11,08 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Něžné vlny a divák naivka Proč tolik lidí chodí na tak špatný film

Byla sobota a já zahlédl na vývěsce kina Střelnice v J.Hradci název filmu Něžné vlny a poznámku, že jde o komedii. Kdyby to byla opravdu komedie, pomyslel jsem si, tak na to určitě jdu, ale po zkušenostech s několika posledními filmy, které jsem viděl, mezi nimi třeba Klauni, jsem byl velmi skeptický. Psáno pro Deník

19.1.2014 v 6:17 | Karma: 14,07 | Přečteno: 914x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Aleš Háma zářil v Mata Hari

Psáno pro Jindřichohradecký deník Muzikály mám rád a největší zážitky z tohoto druhu umění mám z Broadwaye v New Yorku, kde jsem zhlédl Lions King, který mne dostal v mnoha rovinách. Dalším velkým zážitkem pro mne bylo filmové zpracování Fantoma opery. Samozřejmě že jsem viděl pár dalších muzikálů, a protože se rád poddávám jakémukoliv druhu umění, tak nepatřím mezi ty, kdo považují muzikál za pokleslé umění, a tak o málokterém muzikálu mohu říct, že se mi nelíbil.

17.11.2013 v 20:53 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Současný český kapitalizmus nemá právo na existenci

Psáno pro Jindřichohradecký deník Možná že se někomu zdá titulek mého článku příliš provokativní, ale já jsem přesvědčen, že tomu tak není. Zabýváme-li se kořeny české demokracie, tak byly spojeny především s humanitou.

5.11.2013 v 6:20 | Karma: 15,97 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Moderátorský diktát v předvolební kampani

Přiznám se, že jsem se v poslední době předvolební kampani nijak zvlášť nevěnoval, ale i to málo, co jsem viděl, mne překvapilo neuvěřitelnou arogancí a manipulací moderátorů.

16.10.2013 v 15:44 | Karma: 17,27 | Přečteno: 757x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2113x
Středoškolský učitel, občan České republiky