Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Karl-Theodor Guttenberg měl promovat v Plzni

Když proběhly zprávy o plagiátorství německého ministra obrany Guttenberga, široko daleko nejoblíbenějšího politika u našich západních přátel, vzpomněl jsem si na naše kdysi nejoblíbenějjší politiky, kteří byli tak geniální, že zvládli vystudovat práva levou zadní třeba i ve vysoké státní funkci.

Řekl jsem si, tak už je to i v Německu, tam již mají taky takové geniální kanóny, a i tenhle je mediální krasavec jako ze žurnálu.

Zpočátku se ho zastávala nejen  Angela Merkelová, ale i konzultant jeho práce "Diplomvater" profesor Häberle trochu zamlžil, aby pak uznal, že šlo o nepřijatelný podvod.

Pak již šlo vše ráz na ráz, kdy dokonce sám hříšník požádal o stažení své práce, a tak nebyl pro univerzitu problém ministrovi doktorát odebrat.

Ale Angela Merkelová neměla stále důvod doporučit hříšníkovi demisi. Když se stalo na české poměry něco neslýchaného. Padesát tisíc akademiků vyjádřilo své rozhořčení nad schizofrenií ministra, jenž na jedné straně vystupuje jako úspěšný a slušný ministr a na druhé straně zjevně podváděl, což mu nemělo v politické praxi nijak škodit.

Člověk je jen jeden, znělo z mnoha kritických ohlasů, nelze ho takto dělit, a tak ministr nemohl odolat takovému masivnímu tlaku a jeho hvězda pohasla.

V Německu se celá vědecká obec jednoznačně postavila proti ministrovi, univerzita si uvědomila, jak je ohrožena její věrohodnost a vyvodila z toho patřičné závěry i odpovědní pedagogové se jednoznačně rozhodli uznat chybu a přijmout jednoznačnou nápravu. Škola začala přemýšlet, co  ještě vymyslet, aby k takovýmto nehoráznostem nemohlo dojít.

My, protože jsme jiní borci, máme svou plzeňskou aféru, kdy nová rektorka reaguje naprosto jiným způsobem než německá škola. Výrazně důležitější než odnímání titulů a rušení diplomů je pro ni "stabilizace" univerzity.

Samozřejmě že neuvěřitelné bylo, když bývalý ministr Pospíšil měl stabilizovat právnickou fakultu v Plzni. Jak někdo z politiky může stabilizovat akademickou půdu? To snad měl udělat někdo z akademického prostředí, v českých korupčních poměrech to snad mohl udělat jen profesor ze zahraničí.

Proč nešlo udělat to, co proběhlo v Německu. Jednoznačně proto, že nešlo jen o podvody studentů, ale i o mafiánské korupční spiknutí profesorů.

Pokud paní rektorka řekla výše zmíněnou větu, vyslovila v podstatě to, co u nás probíhá již mnoho let. Rychlost je pro nás důležitější jak právo, tedy rychlost stabilizace. A tak není důležité, zda někdo získal v minulosti nějaké akademické hodnosti nepoctivě, nemravným způsobem, důležité je, aby se tak nestalo v budoucnosti, jak sama říká.

To se ale nikdy stát nemůže, pokud nebude aféra spravedlivě vyřešena. Zjevně je vidět, že spravedlnost nikoho na právnické fakultě nezajímá. Uvědomme si, že jde o právnickou fakultu, kde by přece spravedlnost měla být na předním místě. Zde se oklikou dostáváme k působení pana Pospíšila, je to výsledek jeho práce, výsledek typický. I když má pověst dobrého a schopného politika, aféru vlastně vyřešit nemohl, protože tam nešlo o řešení politické ani právnické, ale o řešení univerzitně mravní, a to je jednoduché. Podvádět se nemá a předpisy se nemají obcházet, pokud se to stalo, má padnout bez odkladu trest. Kdyby pan Guttenberg absolvoval v Plzni, nepřišel by o titul, pouze by možná stačilo doplnit práci o citace a vše by vyšlo do ztracena.

Má-li politik řešit akademický problém, je to vlastně vrchol pitomosti a neuvěřitelné drzosti, ve své podstatě opět nemravné řešení. Politika a univerzita se přece nemají prolínat tak, že přijede hodný strejda z Prahy, který vše napraví.

Naše vysoké školy zjevně tohle nezajímá, protože jinak by celá akademická obec protestovala proti  tomu, co se odehrálo a odehrává na  plzeňské fakultě. Tím se lišíme od německé společnosti, která si tohle líbit nedá.

Možná že by bylo dobré podívat se na doktorskou práci pana Pospíšila. jaké má formální náležitosti, v jeho případě by ale bylo dobré znát i náležitosti odborně věcné a myšlenkovou hloubku. Jsem si jist, že mravní přístup stojí na akademické půdě nad veškerými formalitami.

Kdyby totiž měl určitý společenský nadhled, nikdy by jako bývalý student a současný politik funkci mravního imperativu nepřijal.

I současný stav aféry je výsledkem jeho působení. Ten stav je nemastný a neslaný, zahraný do autu, jak je u nás zvykem, svědčí to o tom, že základní problém naší společnosti je daleko hlubší.

Srvonání s Německem je přínosné. Ministr Guttenberg má smůlu, že nepromoval v Plzni, užíval by si svého titulu i funkce ministra spokojeně dál.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Cempírek | pátek 4.3.2011 15:43 | karma článku: 18,26 | přečteno: 929x
  • Další články autora

Jaroslav Cempírek

Vzpomínka na anglického džentlmena Rudolfa Prokopa

Anglický džentlmen odešel Ohlédnutí za ředitelem Rudolfem Prokopem Myslím, že kolegové z jiných středních škol měli důvod nám Rudolfa Prokopa závidět. Tím hlavním důvodem bylo, že nás v totalitním režimu chránil silou své osobnosti.

4.12.2014 v 14:59 | Karma: 11,08 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Něžné vlny a divák naivka Proč tolik lidí chodí na tak špatný film

Byla sobota a já zahlédl na vývěsce kina Střelnice v J.Hradci název filmu Něžné vlny a poznámku, že jde o komedii. Kdyby to byla opravdu komedie, pomyslel jsem si, tak na to určitě jdu, ale po zkušenostech s několika posledními filmy, které jsem viděl, mezi nimi třeba Klauni, jsem byl velmi skeptický. Psáno pro Deník

19.1.2014 v 6:17 | Karma: 14,07 | Přečteno: 914x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Aleš Háma zářil v Mata Hari

Psáno pro Jindřichohradecký deník Muzikály mám rád a největší zážitky z tohoto druhu umění mám z Broadwaye v New Yorku, kde jsem zhlédl Lions King, který mne dostal v mnoha rovinách. Dalším velkým zážitkem pro mne bylo filmové zpracování Fantoma opery. Samozřejmě že jsem viděl pár dalších muzikálů, a protože se rád poddávám jakémukoliv druhu umění, tak nepatřím mezi ty, kdo považují muzikál za pokleslé umění, a tak o málokterém muzikálu mohu říct, že se mi nelíbil.

17.11.2013 v 20:53 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Současný český kapitalizmus nemá právo na existenci

Psáno pro Jindřichohradecký deník Možná že se někomu zdá titulek mého článku příliš provokativní, ale já jsem přesvědčen, že tomu tak není. Zabýváme-li se kořeny české demokracie, tak byly spojeny především s humanitou.

5.11.2013 v 6:20 | Karma: 15,97 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Moderátorský diktát v předvolební kampani

Přiznám se, že jsem se v poslední době předvolební kampani nijak zvlášť nevěnoval, ale i to málo, co jsem viděl, mne překvapilo neuvěřitelnou arogancí a manipulací moderátorů.

16.10.2013 v 15:44 | Karma: 17,27 | Přečteno: 757x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V církvi jich je opravdu moc. Papež šokoval hanlivým výrazem pro gaye

27. května 2024  21:50

V katolické církvi je už příliš mnoho homosexuálů, a proto by další neměli vstupovat do kněžských...

Jak to Němcům vtlouct do hlavy. Macron rok trénoval, aby jim to řekl po jejich

27. května 2024  21:33

Když v pondělí Emmanuel Macron střídal francouzštinu a němčinu při projevu k evropské mládeži v...

Pavel dorazil do Jordánska, přivezl humanitární pomoc pro civilisty v Gaze

27. května 2024  21:15

Český prezident Petr Pavel v pondělí večer přistál v jordánském Ammánu, kde bude v dalších dnech...

VIDEO: Jak v akčním filmu. Po zuby ozbrojení Poláci chytili českého dealera

27. května 2024  20:48

Polská policie zadržela muže z Česka, na kterého byl vydán mezinárodní zatykač kvůli podezření z...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2113x
Středoškolský učitel, občan České republiky