Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Balada pro křídlovku

Jedeme do kopců, kde se Vysočina dotýká jižních Čech, vystupujeme na náměstí městečka. Je tu znatelně větší zima, tradičně je zde větrněji a chladněji, jako na Vysočině, a to jsme popojeli jen pár kilometrů. Na náměstí je už mnoho aut a přijíždějí další. Z nich vystupují lidé většinou svátečně, slavnostně oblečeni. Je to české městečko s kostelem na náměstí. Máme čas, a tak se pomalu vydáváme ke kostelu, odkud zaznívá typická jihočeská dechovka, která vše hraje pomaleji, smutně k nesnesení, ale překrásně.

Je zde mnoho mladých lidí, jsou nešťastní, zmatení a vystrašení. V kostele na ně čeká jeden z nich v bílé rakvi. Je to vždy šílené, když rodiče pochovávají dítě, když se učitelé jdou rozloučit se svými žáky.

Sedáme si za blízké příbuzné, kteří zde již dlí s předčasně zesnulým. Mladí lidé jsou rozrušeni a zůstávají vzadu.

Den před pohřbem se mi začal vybavovat obsah některých písemných prací zemřelého bývalého studenta našeho gymnázia. Již v druhém ročníku perfektně popsal, jak se staví dům, protože jich s otcem již pár postavil, vybavují se mi i veselé zážitky, které popisoval ve svých příbězích z bujarého života ve společnosti svých kamarádů.

Přichází kněz ještě civilně oblečený a něco si připravuje, aby opět zmizel v sakristii. Skupinka hudebníků před vchodem do kostela stále teskně hraje. PíseňSanta Lucia je v jejich provedení doslova srdcervoucí. Vybavuje se mi román Viléma Mrštíka Santa Lucia, kde nádherná neapolská píseň provází tragický osud studenta v krásné, ale tvrdé a nepřátelské Praze. Takhle ale já našeho zesnulého přítele nevidím, zcela naopak. Představuju si ho v záři slunce třeba na Sicílii v Sirakusách před nádherným barokním kostelem Santa Lucia. Svatá Lucie byla mladou sirakuskou mučednicí.

Snažím se nacházet pozitiva v téhle smutné situaci. Náš přítel nás shromáždil v katolickém kostele, připomněl nám tisíciletou tradici naší kultury. Zemřeli dva kamarádi při extrémním sportovním výkonu, při těžkostech se neopustili, zůstali tam spolu, může být větší mravní čin?

Z myšlenek mne vyruší příchod pana faráře, začíná sloužit mši za zemřelého. Má nepatrnou vadu řeči, kdyby mluvil jen trochu pomaleji, bylo by mu rozumět dokonale. Líbí se mi jeho věcný a přesný přístup. Nerýpe se v bolesti pozůstalých, naopak celá mše má uklidňující průběh. Přemýšlím, proč je mi tak sympatický, připomíná mi Don Camilla, katolického pátera ze starého francouzskoitalského ještě černobílého filmu, ztělesněného francouzským hercem Fernandelem, jenž se potýká srdnatě se svým protivníkem rudým starostou Pepponem, kdy vše nakonec končí v hluboké lidské rovině.

Jsem si vědom, že mnoho lidí nerozumí  podstatné části z katolického rituálu, je to i slyšet, že málokdo je schopen odpovídat, když odpovídá lid, někomu se vše může zdát málo sentimentální, protože má v hlavě často prázdné sentimentální říkanky ateistických krematorijních řečníků o kytičkách. Křesťanský pohřeb má v sobě při vší tragice vždy i naději a navazuje na velmi staré tisícileté tradice.

Příbuzní pak vynášejí rakev z kostela, aby všichni pak auty přejeli za město na kopec, kde je typický nádherný hřbitov jako u mnoha obcí tohoto kraje. Tenhle má ještě tu zvláštnost, že zde byli pochováni sestřelení mladí američtí letci. Příbuzní a známí odnesou tělo zesnulého k hrobu, spustí rakev, kněz provede další rituály, otec pochovávaného syna propustí duši zemřelého tím, že vyhodí vysoko do vzduchu bílou holubici, která se okamžitě rozletí nad hřbitov, udělá dvě bleskové pravoúhlé zatáčky nad lidmi rozptýlenými po hřbitově, její let je úchvatný, když bravurně zmizí mezi stromy. Let holubice je pro mne nejsilnějším zážitkem celé smuteční slavnosti, je to nepopsatelná symbolická metafora mnoha rovin. Přikláním se k Bohumilu Hrabalovi, který na sklonku života vyjádřil hluboký vztah právě k tomuto ptačímu ve městech dosti pronásledovanému druhu.

Pan farář odchází a se všemi se loučí pozdravem „spánembohem“ a lidé házejí do hrobu květiny a snítky připravené pro ně zde pracovníkem pohřební služby.

Většině lidí je značná zima, krásný hřbitov je tak pro účastníky pohřbu ještě smutnějším a nehostinnějším místem.

Scházíme se u auta v hlavě nám doznívají nejenom smutné a tragické tóny české smuteční křídlovky, ale i biblické žalmy zhudebněné Antonínem Dvořákém, jež zazněly v kostele při mši dodávajíce nám velkou posilu v celé té nekonečné tragice.

Geniální František Hrubín oslavil v Romanci pro křídlovku nejenom tento nástroj.

Zahrávám si s myšlenkou zcizit Františku Hrubínovi celý jeho název a zvýraznit tak křesťanskou naději vyplývající ze samé podstaty křesťanství, ale my jsme ještě na zemi, a tak pro nás všechny taková událost, jako byl pohřeb našeho bývalého studenta Vladimíra Šteflíčka, nyní pak studenta čtvrtého ročníku ČVUT v Praze, je a vždy bude hluboce tragickou baladou.

Autor: Jaroslav Cempírek | pondělí 7.11.2011 8:40 | karma článku: 11,24 | přečteno: 710x
  • Další články autora

Jaroslav Cempírek

Vzpomínka na anglického džentlmena Rudolfa Prokopa

Anglický džentlmen odešel Ohlédnutí za ředitelem Rudolfem Prokopem Myslím, že kolegové z jiných středních škol měli důvod nám Rudolfa Prokopa závidět. Tím hlavním důvodem bylo, že nás v totalitním režimu chránil silou své osobnosti.

4.12.2014 v 14:59 | Karma: 11,08 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Něžné vlny a divák naivka Proč tolik lidí chodí na tak špatný film

Byla sobota a já zahlédl na vývěsce kina Střelnice v J.Hradci název filmu Něžné vlny a poznámku, že jde o komedii. Kdyby to byla opravdu komedie, pomyslel jsem si, tak na to určitě jdu, ale po zkušenostech s několika posledními filmy, které jsem viděl, mezi nimi třeba Klauni, jsem byl velmi skeptický. Psáno pro Deník

19.1.2014 v 6:17 | Karma: 14,07 | Přečteno: 914x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Aleš Háma zářil v Mata Hari

Psáno pro Jindřichohradecký deník Muzikály mám rád a největší zážitky z tohoto druhu umění mám z Broadwaye v New Yorku, kde jsem zhlédl Lions King, který mne dostal v mnoha rovinách. Dalším velkým zážitkem pro mne bylo filmové zpracování Fantoma opery. Samozřejmě že jsem viděl pár dalších muzikálů, a protože se rád poddávám jakémukoliv druhu umění, tak nepatřím mezi ty, kdo považují muzikál za pokleslé umění, a tak o málokterém muzikálu mohu říct, že se mi nelíbil.

17.11.2013 v 20:53 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Současný český kapitalizmus nemá právo na existenci

Psáno pro Jindřichohradecký deník Možná že se někomu zdá titulek mého článku příliš provokativní, ale já jsem přesvědčen, že tomu tak není. Zabýváme-li se kořeny české demokracie, tak byly spojeny především s humanitou.

5.11.2013 v 6:20 | Karma: 15,97 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Moderátorský diktát v předvolební kampani

Přiznám se, že jsem se v poslední době předvolební kampani nijak zvlášť nevěnoval, ale i to málo, co jsem viděl, mne překvapilo neuvěřitelnou arogancí a manipulací moderátorů.

16.10.2013 v 15:44 | Karma: 17,27 | Přečteno: 757x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Absurdita blahobytu. Miliardy porcí jídla končí v koši, nejvíc plýtváme doma

5. května 2024

Premium Přestože existují potravinové banky, kam míří neprodané jídlo ze supermarketů a řada hotelů,...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  16:58

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

Čínský prezident přiletěl na návštěvu Francie. „Vítali“ ho naštvaní Tibeťané

5. května 2024  16:57

Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu...

Al-Džazíra končí v Izraeli, rozhodla vláda. Televize se chce bránit

5. května 2024  13:28,  aktualizováno  16:20

Izraelská vláda v neděli jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra...

  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2113x
Středoškolský učitel, občan České republiky