Reakce muslimů na dnešní útok v Paříži

Dnešní útok teroristů a muslimských extremistů vzbudil pochopitelně i mnoho reakcí. A mimojiné i ze strany osobností islámského světa. Některé sesbíral Damián Holeček. Touto formou bych se chtěl připojit k hlasům odsuzující tento čin a vyjádřit upřímnou soustrast pozůstalým. 

"Zástupci Ligy arabských států sdružující více než dvě desítky arabských islámských zemí důrazně odsoudili dnešní čin jako teroristický útok."

"Vedení prominentní muslimské univerzity Al-Azhar se sídlem v Káhiře, která patří k významným autoritám sunnitského islámu, v prohlášení uvedlo, že "islám odsuzuje veškeré násilí", a vyjádřilo lítost nad útokem, který označilo za "kriminální" čin."

"Islámský duchovní z předměstí Drancy Hassan Chalghoumi: "Jejich prorokem je satan, neexistuje spojení mezi islámem a těmito jedinci.

"K redakci magazínu krátce po útoku dorazil i imám muslimské komunity z města Drancy, které leží asi deset kilometrů severozápadně od centra Paříže. „Všichni stojíme proti těmto barbarům, jsme jejich první oběti. Truchlíme s vámi,“ vzkázal duchovní podle deníku Le Figaro.""

"Čin také odsoudil rektor Velké mešity v Paříži: „Důrazně odsuzujeme takové skutky a očekáváme od státu ta nejspravedlivější opatření. Celá komunita je otřesená tím, co se stalo. Byl vážně zasažen celý jeden základní kámen naší demokracie.“ Neříká „vaší demokracie“, nedistancuje se, cítí se být i s celou muslimskou komunitou součástí demokratického společenství."

"Ozvali se i duchovní vůdci ruských muslimů. Ti útok odsoudili, a vyzvali zároveň k zachování klidu – varovali před provokacemi i neadekvátní reakcí úřadů nebo veřejnosti."

(zdroje: ct24.cz, rozhlas.cz, datovazurnalistika.cz)

Autor: Jan Cemper | středa 7.1.2015 18:44 | karma článku: 15,19 | přečteno: 2511x