Banderovci oslavili výročí založení divizí SS

Asi pět set neonacistů a banderovských neofašistů vyšlo do ulic v centru města Lvov na oslavu vytvoření 14. SS dobrovolnické divize "Galicie", která vznikla 28. dubna 1943.  Většina účastníků na sobě  měla vyšívané národní ukrajinské košile a drželi znak divizí SS (žlutý lev a tři korun na modrém pozadí).  Demonstranté pochodovali od památníku Stepana Bandery na místní hřbitov kde je památník haličským vojákům jež pomáhali přímo (zapojením se do divizí a vytvořením vlastní dobrovolické divize) nebo nepřímo (jako policejní sbory například) divizím SS.

Bandera byl šéf Organizace ukrajinských nacionalistů ( OUN ), část organizace spolupracovala s nacistickým Německem (pozn. autora: nutno dodat, že ta část, kterou Bandera přímo neřídil), a sám byl zapojen do etnických čistek Poláků, Čechoslováků, Židů a Rusů.

Přestože organizátoři slibovali, že pochod bude v tichosti  a bude se jednat o pietní akci, mnoho "nacionalistů" skandovalo hesla.  Jenalo se například slogany jako: "SS haličské divize!" ; "Lidé Lvova jsou nejsilnější"; "sláva národu - smrt nepřátelům" ; nebo "Bandera a Shukhevich jsou hrdinové Ukrajiny!". To se nelíbilo i mnoha obyvatelům města a organizátoři se omluvili těm jež skandováním urazili a zkrátili pochod.

Na akci dohlíželo asi dvě stě policistů a policisté prý nezaznamenali žádné závažnější porušení pořádku. Akce se neúčastnil žádný voják divize SS.
Nacistické pracovní síly vytvořili 14. divizi SS z dobrovolníků na západní Ukrajině za účelem zničit sovětské a polské partyzány.  Vojenský útvar, který byl znám pro jeho krutost existoval do rozdrcení Rudou armádou v červenci 1944. Během Norimberského procesu, všichni ti, kteří byli oficiálně uznáni jako členi SS byli označeni za válečné zločince a veškeré nacistické organizace zakázány.

Zdroj: http://rt.com/news/155364-ukraine-nazi-division-march/

Video z pochodu: http://www.youtube.com/watch?v=xVWBeApyje0

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Cemper | neděle 11.5.2014 16:53 | karma článku: 30,53 | přečteno: 2997x