Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V nepřímé demokracii se krize nabízí když korupce kvete

Hospodářská krize se dá hodnotit z mnoha úhlů pohledu. Ekonomický, sociální, politický, globální a já nevím jaký rozbor se v médiích dá snadno najít. Šíří se jakási iluze, že krize a dluhy jsou nevyhnutelné jevy, které trápí naši společnost. Dluhovou krizi se snaží zvrátit dalšími dluhy, a človeka napadne jediné slovo - debilita

Proti korupci protestují po celém světě. Fotka je z okupace Wall Street, která probíhá v USA od 17. září.

Proč ale stát tvoří dluhy? Odpověď je jednoduchá - dali jsme k tomu mandát politikům. Politika je špinavá hra, kde si snaží každý urvat, co to jen jde. Za tu dobu, co tady máme "demokracii" se zdokonalily metody, jak nás okrádat, a kreativitou v tomto směru se může pochlubit např. Alexandr Vondra.

Problém je v tom, že po revoluci jsme okopírovali politické systémy ze západní Evropy vč. jejich nedostatků. Přitom jsme udělali chyby, když jsme se chytali do pastí, které nám nastražili marketingoví a finanční dravci čekající na to, až budou moci oblbnout naivní české joudy.

Co se stalo, stalo se. Je zbytečné pořád předhazovat minulost a současně nechat vše při starém. Nevšimli jste si, že každá vláda se vymlouvá na ty předchozí? Není snad pravda, že tam byla drtivá většina těch, co v současnosti? Jediné osoby, které se po volbách mění, jsou mediální figurky, které stáhnou pozornost od toho bordelu na sebe.

Protože tam každý krade a handrkuje se jako děcka na pískovišti, Peníze bere jako ten písek vítr a težko je pak dohledat. Příkladem je nedávná kauza IZIP, Tunel Blanka, Pandury, Tatrovky, PromoPro, Sazka a já nevím co ještě.

Problém je, že ačkoli si nevedu evidenci, i tak z rukávu vysypu kauzy které stály desítky miliard. Ty si pak stát logicky musel někde pujčit. Dal se tomu název deficit, a označil se jako nevyhnutelný.

Otázkou je, co s tím dělat. Stíhat za takovou kriminalitu nějaké lidi se ukazuje jako problém. Výsledkem je to, čeho jsme dnes svědky, že policejní útvar speciálně vytvořený pro boj s korupcí je sám zkorumpovaný.

Ti, co korupci oznámili, byli policií vydíráni a tlačeni ke změnám výpovědí. Metody známé z filmů o mafiánech ukazují, že mazat se muselo velice vydatně.

Co je to za systém, ve kterém žijeme? Zloději si kupují svobodu rovnou u policie. Vy ukradnete 10 000 a jdete bručet, někdo ukradne 10 miliard a je v suchu. Co je ale větší zločin? Matematika říká jediné a to:

10 000 000 000 > 10 000

Jak z toho ven? Já vidím jedinou cestu v posílení přímé demokracie, protože čím více se zapojíme do procesu, tím lépe si ohlídáme svoje peníze i směr, kterým chceme jako občané tohoto státu kráčet.

Málo lidí ví, že Muammar Kaddáfí předal veškeré řízení státu do rukou obyčejných lidí již v roce 1977 a země do nedávna neznala pojmy jako korupce. Kaddáfí sepsal svoje názory v Zelené knize, kde se jasně vyjadřuje v tom smyslu, že každý systém nepřímé demokracie je již ze své podstaty pro-korupční. Zelenou knihu v angličtině naleznete zde.

Po celé zemi bylo zařízeno několik tisíc kongresových sálů, ve kterých se pravidelně scházeli lidé z okolí a rozhodovali o politických tématech, které v diskusi řešili.

Závěry diskuse se poté sepsaly a předložily komisi, která byla složena z odborníků v daném oboru. Ta posoudila znovu ekonomickou a sociální stránku, popř. technologickou proveditelnost a napsala příslušným orgánům, které na základě odborných podkladů přidělily potřebný souhlas nebo dotace.

Vše, od návrhu až po finální požadavek bylo v rukou obyčejných lidí a korupce zde díky tomu neměla místo. V minulém čase mluvím protože víme všichni, co se děje v Libyi a já jsem proti tomuto barbarství, na kterém se NATO podílí.

V takovém nepolitickém a protikorupčním systému, Jako měla Libye, se pak klidně může stát, že pro ochranu civilistů  začnou sypat sousedi a nedávní přátelé bomby do měst plných lidí, a Vás jako autora celého systému budou chtít zabít. To vše pro ty nejzkorumpovanější.

Systém přímé demokracie je noční můrou politiků, kteří se drží vemene a sají. Lidi by samozřejmě takové vemeno na vemeni netolerovali a politika založená na nepřímé demokracii by se stala škůdcem jakmile by se udělala první bilance hospodaření. To bychom se divili, že peněz je najednou dost. A taky bychom viděli, kolik nám toho ukradli, než jsme něco udělali.

Otázkou je, jestli na to máme, abychom si poprvé v dějinách vládli sami. Já myslím, že ano, ale je potřeba pro to dělat víc, než lamentovat u piva.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radek Čelechovský | čtvrtek 6.10.2011 23:53 | karma článku: 12,43 | přečteno: 629x
  • Další články autora

Radek Čelechovský

Korona aneb nástroj, jak nás obrat

Nestačím se divit, co se kolem děje v souvislosti s koronavirem. Klíčovým tématem je očkování, proočkovanost a podmínky cest do zahraničí. Koronavirus a jeho PR jedou na plné pecky.

16.7.2021 v 7:00 | Karma: 17,53 | Přečteno: 426x | Diskuse| Ekonomika

Radek Čelechovský

Situace na Ukrajině a na divokém západě

Zdá se mi, že celá Amerika spolu s EU chtějí pro Ukrajinu řešení, které se ovšem samotným ukrajincům moc nezamlouvá. Ukrajinci vědí mnohem přesněji, že nechtějí být součástí uskupení, ve kterém vždycky zastávali pozici levné pracovní síly a kriminálníků. Jak je všeobecně známo, kriminalitu vytváří samotný systém, ve kterém žijeme a je to tedy projev systémové chyby. Ono je ale takových chyb mnohem více, které dohromady produkují napětí ve společnosti a zdánlivě bezvýchodnou situaci.

10.4.2014 v 13:45 | Karma: 23,71 | Přečteno: 3810x | Diskuse| Společnost

Radek Čelechovský

Proč je válka standardem a krize realitou?

Život je to jediné, co ve skutečnosti na světě máme. Umí být nesnesitelný a těžký, což taky pro mnoho lidí dnes bohužel i je. Český národ to v minulosti nikdy neměl moc snadné a asi proto se tato tíha bytí přenáší jako nechtěné dědictví i do života lidí. Česko je srdcem Evropy a bývaly doby, kdy jsme na to mohli být hrdí. Dnes jsme vhodní jako místo pro rozmístění raket NATO, pro Americký radar, ani na jedno z toho ale časem hrdí nebudeme. Nesmíme podlehnout tlaku, naopak bychom se měli ztotožnit s principy, jaké prosazují humanisté a velikáni našich dějin. Tito lidé v Česko a jeho sílu skutečně věřili. Přitom ale musíme oddělit zrno od plev, abychom se nedopustili stejných chyb, jako porevoluční naivita mající za následek rozkradení republiky. Musíme se zaměřit na samotnou esenci svobody, pravdy a míru, která se topí v propagovaném světonázoru.

13.3.2014 v 20:36 | Karma: 18,17 | Přečteno: 768x | Diskuse| Společnost

Radek Čelechovský

Problémy které nás ničí

Svět je na konci se silami a s možnostmi, jak jej dále vést tímto sebevražedným směrem a všichni víme, co mám na mysli. Je toho tolik, že si každý snadno doplní pár důvodů, proč si myslet, že situace je vážná. Mnozí mají pocit, že jedna epocha je u svého konce a že je na čase zúčtovat. Účtovat ve světě, který utopil sám sebe v dluzích, je o to těžší, o kolik vyšší dluhy jsou, bohužel ale ty největší dluhy penězi nevyčíslíme.

11.3.2014 v 9:02 | Karma: 19,12 | Přečteno: 641x | Diskuse| Společnost

Radek Čelechovský

Co mi vadí na celém tom divadle jménem Ukrajinská krize.

Kyjevské odtržení od Ukrainy se nakonec vyhrocuje čím dál víc a USA si libují v dobře natrénované přípravě na válku, rozjíždí mediální dezinformační kampaň. Zda to válkou skončí, to je na každém z nás. Pravdou je že mezi námi nežije dostatek pamětníků války. Ti by se tak klidně na svět rozhodně nedívali, jsme ukolébaní. To co naši rodiče považovali za otravné vyprávění o chudých časech, je pro nás natolik vzdálené, že si představujeme celou věc dočista jinak. Jako bychom si chtěli zase hrát se sirkama na slamníku.

6.3.2014 v 15:50 | Karma: 34,14 | Přečteno: 6730x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci rozhodují o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  10:52

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

Muž se zastal kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Útočník se policii přihlásil

25. dubna 2024  13:42,  aktualizováno  22.5 10:41

Pražským policistům se přihlásil agresor, který letos v březnu v Karlíně napadl jiného muže....

Je to „škrabák“, zažaluji ho, psal útočník o Ficovi. Masové vrahy chápal

22. května 2024  10:30

Muž, který spáchal atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, chtěl předsedu vlády zažalovat....

Na mokré silnici nevybral zatáčku a auto utopil v rybníce, vylovil ho jeřáb

22. května 2024  10:24

Na dně rybníka skončila ranní cesta do práce řidiče červeného opelu. Ve Stříteži na Jihlavsku...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 166
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2137x
web counter