Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ES

emeritni samec

7. 10. 2011 20:01
Pravdivé a beznadějné.

Za komunistů bychom řekli nejsou lidi.Inteligence nepomůže,tito lidě jsou obvzláště manipulovatelní a papouškují názory z medií které jejich studijem tak těžko nabyli.Tzv prostí lidé mají jiné starosti a brblají u piva.Existují iniciativy které se snaží vytvořit občanskou společnost ale bez mediální podpory nemají šanci.Děje se jen to co je v televizi a proto o ni naši političtí pastýři svádí takové boje.Se situací v Libii vám dávám za pravdu mám zprávy od lidí kteří to tam znají.Zelenou knihu jsem četl a přinejmenším dává smysl.Není šance o tom u nás někoho přesvědčit žijeme v době mediální.Fascinuje mě jak poměrně inteligentní lidé dobře snáší své okrádání někdy mám dojem jakoby z toho měli radost.Snad ani nechtějí aby se něco změnilo.Je pravda že angažovaní občané v přímé demokracii kdy by mohli politiku ovlivnit a politiky odvolat by situaci změnit mohli.Obávám se že takoví se u nás nenajdou a tak váš článek končí příliš optimisicky,Politikům strach naženete jen kopancem.

0 0
možnosti
KG

Kamil Gregor

7. 10. 2011 7:59
hm...

Velká většina lidí se o politiku nezajímá a nezajímala by se o ní ani kdyby byla přímá demokracie sebepřímější. Podle mě má mnohem větší smysl, aby ta malá skupinka lidí na okraji Gaussovy křivky, co se o politiku zajímá hodně, dělala watchdog. Lepší než politiky nahradit je nahánět jim strach, aby se báli krást (viz například http://kamilgregor.blog.idnes.cz/c/211898/Kdo-hlida-nase-politiky.html). Pravda, zatím se to u nás moc nedaří...

1 0
možnosti
KG

Kamil Gregor

7. 10. 2011 7:57
hm...

Kromě toho vaše smělé tvrzení, že v Lybii neexistovala korupce, protože zde byla přímá demokracie je nesmyslné.

1. Neexistovala zde přímá demokracie. Je pěkné, když se lidé spolu baví o politice, ale zrovna v Lybii mělo obyvatelstvo na politické rozhodování asi takový vliv, jako u nás sdružení Sypejte ptáčkům.

2. V Lybii byla korupce ještě běžnější než v ČR (například CPI Transparency International, byť problematický, má u Lybie dvakrát nižší hodnotu). Mnoho praktik, které považujeme za korupční, zde ani nebylo považováno za morálně problematické. A nám jde přeci o to, aby korupce zmizela, a ne aby nevadila, že?

3. I kdyby byla obě tvrzení pravdivá, pořád to neznamená, že korupce zde byla nižší PROTOŽE zde existovala přímá demokracie. Tahle myšlenková konstrukce mi připadá dost vratká.

0 0
možnosti
KG

Kamil Gregor

7. 10. 2011 7:56
hm...

Váše filipika proti korupci je sympatická (na druhou stranu jen málokdo OBHAJUJE korupci), ale domnívám se, že přímá demokracie není řešením. I kdyby míru korupce snížila, což si nemyslím (korumpuje se všude, od obcí až po parlament, záleží jen na množství peněž, ke kterým máte přístup), lék je v tomto případě podle mého názoru (například http://chameleoncharlie.cz/2563/cesta-k-prime-demokracii/) horší než choroba.

0 0
možnosti
MP

Martin V2

7. 10. 2011 7:24
Přesné - za dluhy může korupce

Politici již desítky let uplácejí své voliče z peněz, které si rozpůjčovali kde to šlo. Teď se to těm voličům vrací a oni hledají chybu všude jinde, jen ne v sobě.Rv

0 0
možnosti
  • Počet článků 166
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2137x
web counter