Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nezájem o věci, které si zaslouží pozornost

Dnes se nedělají věci jen tak, pro radost. Společnost je tlačena k tomu, aby si jednotlivci rozmysleli, co dělat a co ne. Musí se to vyplatit, musíme vydělat. Spousta skvělých umělců tak třeba nikdy ani nezačne tvořit, spousta nadějných sportovců nezačne sportovat. Jsou to různé ekonomické důvody, proč to tak je ale hlavně je to pro absolutně nulový zájem.

Hudba a umění jsou projevem naší božskosti, jak tvrdili např. Egypťané.

Jestli dnešní společnost něco vystihuje, tak je to slovo nezájem. Ve společnosti převládá  nezájem o cokoli, co se nedotýká přímo naší existence a kapsy. Co dnes dělají lidi jen tak, pro zábavu? Dívají se na televizi, což je špatně především u dětí.

Děti ztrácí touhu naučit se něco - cokoli. Jediné, co je zajímá je sex, móda, nové mobily, hry a sociální sítě. Sorry, ale výčet není zrovna seznamem činností, které člověka rozvíjí, ale pouhým výsledkem nadměrného sledování televize vedoucího lidi ke konzumu. Konzum je to, co necháváme pro spoustu práce instalovat do dětských hlaviček, a děti pak škemrají, prosí, trucují, aby měly nové mluvící hračky, sladkosti plné sraček, počítačové hry a povlečení s obrázky od Disneyho.

Kdo je viníkem? Rodiče, stát, systém, škola, společnost? V Situaci, kdy je 40 hodin základem stráveným v mizerně zaplacené práci, a současně musíme společensky žít, bydlet, starat se o sebe a o blízké - copak to jde vše zvládat a mít na všechno finance?

Lidi jsou z neustálého kolotoče tak otupělí, že na hledání další aktivity nemají sílu ani chuť. V neposlední řadě nemají ani peníze, aby si zajistili základ nutný k tomu mít zálibu. Svým dětem raději kupujeme komponenty pro PC než abychom v nich probouzeli tvůrčí osobnost.

Tvořit pro radost se už dnes nenosí. Lidem to bylo v dnešním světě kvůli penězům odepřeno, proto dnes nikdo nic jen tak pro radost dělat nebude. Jo pro peníze bychom se vykoupali v kádi plné sraček, ale koupit si např. olejové pastely a malovat obrazy pro radost, součástky a postavit si nějaký přístroj, lepit plastikové modely, chovat nějaká zvířata - to vše je dnes považováno za projev hlouposti od člověka, který neví jak hospodařit.

Nezlobte se na mě, ale bez peněz by byl svět lepší, lidi chytřejší a politici zbyteční. Peníze pouze brzdí v rozletu, pouze nás nutí s nimi disponovat, nechceme je dát na věci, které nám ve finále nemusí cokoli vynést...

Umění je věc, která v člověku cvičí inteligenci a je potravou pro duši. Už to by nám mělo stačit. Některá starodávná učení říkají, že umění je důkazem boží jiskry v každém z nás. Umění provází pocity jako intuice, láska, empatie, fantazie, harmonie přicházející jako inspirace kdesi z hlubiny nás samých.

Proto rodiče, kteří chtějí mít doma zdravě se vyvýjející potomstvo, nedopusí, aby jejich dětem televize a hry na počítači braly dětství. Podporovat dítě v hraní her tím, že mu kupujeme stále nové pc komponenty a maskujeme tak pocit viny z nedostatku společně stráveného času, se rozhodně nevyplácí.

V lepším případě budeme mít doma bledou bytost, která nespí, nejí, nekomunikuje a neučí se. V horším závisláka, který raději odejde z domu, než přestane hrát.

Potom se divíme, že v tomto klimatu rostou stále hloupější děti. Vše jsme jim tak předražili a znechutili, že běžný rodič nemá šanci finančně pokrýt sportovní výbavu, hudební nastroj a kroužky s tím spojené.  Pokud chce dítě na něco hrát, mělo by se mu to umožnit, ale jak chcete koupit nástroj, když obracíte každou korunu? Ač třeba neradi promarníme šanci dítěte stát se muzikantem. Místo hraní pak bude někde s partičkou místních z nudy testovat chlast, cigarety a drogy.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radek Čelechovský | čtvrtek 24.11.2011 4:12 | karma článku: 15,70 | přečteno: 978x
  • Další články autora

Radek Čelechovský

Korona aneb nástroj, jak nás obrat

Nestačím se divit, co se kolem děje v souvislosti s koronavirem. Klíčovým tématem je očkování, proočkovanost a podmínky cest do zahraničí. Koronavirus a jeho PR jedou na plné pecky.

16.7.2021 v 7:00 | Karma: 17,53 | Přečteno: 426x | Diskuse| Ekonomika

Radek Čelechovský

Situace na Ukrajině a na divokém západě

Zdá se mi, že celá Amerika spolu s EU chtějí pro Ukrajinu řešení, které se ovšem samotným ukrajincům moc nezamlouvá. Ukrajinci vědí mnohem přesněji, že nechtějí být součástí uskupení, ve kterém vždycky zastávali pozici levné pracovní síly a kriminálníků. Jak je všeobecně známo, kriminalitu vytváří samotný systém, ve kterém žijeme a je to tedy projev systémové chyby. Ono je ale takových chyb mnohem více, které dohromady produkují napětí ve společnosti a zdánlivě bezvýchodnou situaci.

10.4.2014 v 13:45 | Karma: 23,71 | Přečteno: 3810x | Diskuse| Společnost

Radek Čelechovský

Proč je válka standardem a krize realitou?

Život je to jediné, co ve skutečnosti na světě máme. Umí být nesnesitelný a těžký, což taky pro mnoho lidí dnes bohužel i je. Český národ to v minulosti nikdy neměl moc snadné a asi proto se tato tíha bytí přenáší jako nechtěné dědictví i do života lidí. Česko je srdcem Evropy a bývaly doby, kdy jsme na to mohli být hrdí. Dnes jsme vhodní jako místo pro rozmístění raket NATO, pro Americký radar, ani na jedno z toho ale časem hrdí nebudeme. Nesmíme podlehnout tlaku, naopak bychom se měli ztotožnit s principy, jaké prosazují humanisté a velikáni našich dějin. Tito lidé v Česko a jeho sílu skutečně věřili. Přitom ale musíme oddělit zrno od plev, abychom se nedopustili stejných chyb, jako porevoluční naivita mající za následek rozkradení republiky. Musíme se zaměřit na samotnou esenci svobody, pravdy a míru, která se topí v propagovaném světonázoru.

13.3.2014 v 20:36 | Karma: 18,17 | Přečteno: 768x | Diskuse| Společnost

Radek Čelechovský

Problémy které nás ničí

Svět je na konci se silami a s možnostmi, jak jej dále vést tímto sebevražedným směrem a všichni víme, co mám na mysli. Je toho tolik, že si každý snadno doplní pár důvodů, proč si myslet, že situace je vážná. Mnozí mají pocit, že jedna epocha je u svého konce a že je na čase zúčtovat. Účtovat ve světě, který utopil sám sebe v dluzích, je o to těžší, o kolik vyšší dluhy jsou, bohužel ale ty největší dluhy penězi nevyčíslíme.

11.3.2014 v 9:02 | Karma: 19,12 | Přečteno: 641x | Diskuse| Společnost

Radek Čelechovský

Co mi vadí na celém tom divadle jménem Ukrajinská krize.

Kyjevské odtržení od Ukrainy se nakonec vyhrocuje čím dál víc a USA si libují v dobře natrénované přípravě na válku, rozjíždí mediální dezinformační kampaň. Zda to válkou skončí, to je na každém z nás. Pravdou je že mezi námi nežije dostatek pamětníků války. Ti by se tak klidně na svět rozhodně nedívali, jsme ukolébaní. To co naši rodiče považovali za otravné vyprávění o chudých časech, je pro nás natolik vzdálené, že si představujeme celou věc dočista jinak. Jako bychom si chtěli zase hrát se sirkama na slamníku.

6.3.2014 v 15:50 | Karma: 34,14 | Přečteno: 6730x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér

22. května 2024  19:05

Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  18:36

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

V pankrácké věznici je kritický nedostatek dozorců. Chybí i jídlo pro vězně

22. května 2024  18:28

Ministerstvo spravedlnosti žádá vládu zhruba o 1,2 miliardy korun navíc pro Vězeňskou službu. V...

V kancelářích farmaceutické firmy Novo Nordisk u Kodaně vypukl rozsáhlý požár

22. května 2024  13:52,  aktualizováno  18:06

Rozsáhlý požár zachvátil kanceláře dánské farmaceutické firmy Novo Nordisk nedaleko Kodaně....

  • Počet článků 166
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2137x
web counter