Hyeny

To, že se v naší zemi daří hyenám je bohužel smutný fakt. V Čechách stačí 7 tisíc dluhu k tomu, abyste ve finále řešili dluh 50 000. Výsledek je, že pokud žijete skromě v domku, pravděpodobně tento domek vydraží v exekuci.. Vlastně ještě než Vám ho prodají, přiběhne hajzl zvaný exekutor, vytáhne svoje nálepky a v zápětí se od něj dovíte, že Vaše kuchyňská linka z masivu stojí 1500 Kč.

Nebojte se ale, hned se to nestane. Exekutor je až na konci toho všeho. Hyeny jsou především ti, co si s Vaší pohledávkou hrají před tím, než se přistoupí k exekuci.

Začíná to u samotných pochybných úvěrových společností, ktzeré by v některých zemích ani nemohly fungovat, protože by se na jejich činnost pohlíželo jako na lichvu. Pokračuje to přes vymahací agentury, oddlužovací společnosti atd.

I já jsem se nechal zlákat jednou úvěrovou společností typu provident. Chtěl jsem půjčit 7 000, z nich mi hned vzali měsíční splátku a já měl 5 500 Kč a na smlouvě bylo napsáno, že vrátím 11 tisíc, tož tomu já říkám pomoc bližnímu. Teď mi posílají pořád nějaké rektálně horolezecké nabídky, že mají pro mě a moji pohodu okamžitě k dispozici dalších až 25 tisíc. Uznejte sami, že je to od nich velice milé.

Pokud se dluhy neplatí, úvěrová společnost se nezabývá vymáháním dluhu, napočítá si smluvní sankce a z 11 000 Kč se rázem stává 20 000 Kč. Vymáhací agentura si odkoupí Váš dluh a po oznámení změny věřitele vám začnou nekonečné telefonáty do práce, domů, na mobil a v nich se notoricky známý hlas ptá na číslo za vaším rodným číslem. Po rozluštění tohoto rébusu se stále dokola ptají na to samé - poslali jste peníze? Kdy pošlete peníze? Dlužíte už 20 tisíc plus 3500 naše náklady, máte splátkový kalendář, slyšíme se?

Tohle je ten stres, kterým to pouze začíná. Když nemáte z čeho, tak hledáte řešení pochopitelě všude. Někde v Blesku narazíte na inzerát oddlužíme vás, řešíme exekuce atd atd. říkáte si, díky Bože za ty dary, běžíte do této společnosti a tam Vás šikovně sepsanou smlouvou ve finále oškubou ještě víc.

Jde o jejich profit, ne Vaši tíživou situaci, která je předmětem smlouvy. Pardon, vlastně jde o Vaši situaci, konkrétně jak na ní něco trhnout. Takže člověk, který si pujčil 7 tisíc tak jako já a nesplatil to má nyní dluh celkově např. 35 tisíc a na řadu přijde exekuční řízení.

Náklady na exekuci činí 15 tisíc korun a vy už dlužíte 50 000. No není to skvělé? Proto je dobré šetřit a nepujčovat si. Nemůžeme mít všechno hned, jak nám chtějí nakecat. Ono totiž můžete přijít o víc, než si myslíte.

Jistě, dluhy se mají platit, ale to, co se děje v Česku, když se dostanete do tíživé situace, je hnus. Je to hyenismus nehrubšího zrna, kdy se parazituje na lidech ve složité finanční situaci a ti se ocitají na ulici i za poměrně malý dluh, který se zrodil na začátku toho celého příběhu. Celý tento příběh je fikce, já svůj dluh zaplatil bez penále, ale klidně se to tak mohlo stát,kdybych neměl práci.

Přijít o práci je tak jednoduché. Až si někdy říkám: "To je ale šlechetný stát, když se o svoje lidi tak perfektně stará. Alespoň nějakému druhu podnikání ať se daří. Škoda, že podnikat dnes může kde jaká hyena."

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radek Čelechovský | sobota 19.11.2011 14:04 | karma článku: 28,67 | přečteno: 1580x