Ledvina po babičce? - Máte to za 5000

Málem jsem měla pocit, že náš stát neumí použít ekonomické nástroje. A ejhle, najednou si vzpomněl, jak se nasazuje účinná páka.

X+

V současné době funguje podle zákona institut vysloveného prokazatelného nesouhlasu s posmrtným odběrem tkání a orgánů. Často ale pozůstalí s transplantací nesouhlasí a lékaři ji proto z etických důvodů neuskuteční.

Skoro se mi v této souvislosti zdá neuvěřitelné, že se v našem království někdo řídí etikou, třebaže zákon umožňuje striktní postup.

Navrhovaná novela chce postrčit rodinu, aby nedělala obstrukční drahoty a za 5000 stříbrných - totiž korun - umožnila věnovat babiččinu ledvinu někomu potřebnému.

Není to tak dávno, co si naši nejvyšší mudrcové lámali hlavu, kde by ušetřili. A vymysleli zrušení pohřebného, dosud plošně vypláceného ve výši 5000 Kč. Vypadá to, jakoby chtěli teď to škudlilství napravit.

Uvažovaná změna transplantačního zákona od žijících dárců bude jiná kapitola - nebude úsměvná, ani nebude za směšných 5000 Kč. Nechci domýšlet, jak se bude různě a hrůzně zneužívat.

 

Takže si svou babičku hejčkejte, ať je použitelná. Kontrolujte, zda si správně proplachuje ledviny bylinkovým čajem nebo přiměřeným množstvím kvalitního vína - tím ji můžete pravidelně zásobovat.

Osobně zastávám názor, že pokud bude nějaká část mého zhuntovaného těla použitelná pro zachování nebo zlepšení  života někoho jiného, budu se na to dívat shora s úsměvem a potěšeně. Pár mých buněk bude pokračovat v nějaké sličné slečně a budou si pochvalovat /buňky i slečna/.

Autor: Miloslava Cejpková | sobota 14.4.2012 15:19 | karma článku: 15,49 | přečteno: 1090x