Kdy do Turecka? - v listopadu

Možná to bylo mimořádné štěstí na počasí. Každopádně utvrdilo mé přesvědčení, že je zbytečné jezdit z Čech v létě, kdy je u nás teplo a dá se provozovat kdejaká "outdoorová" aktivita.

X+Taurus a starověk

V oblasti tureckého Kemeru bylo letos začátkem listopadu přes den 23-25 stupňů ve stínu a průzračné moře šplouchalo na příjemných třiadvaceti. Opravdu báječně i pro nás, kterým srdeční chlopeň při tropických vedrech chystá horké chvilky. V dostupných pramenech jsem vyzvěděla, že během léta se v této oblasti nedá horkem a vlhkostí vzduchu vydržet. Je to způsobeno mohutnou hradbou pohoří Taurus, která brání proudění vzduchu - v listopadu se tady nikomu chlopeň neurve.

Možná je příjemný i říjen, horší to bude s cenou ubytování. Listopadová je totiž za pobyt ve skutečně kvalitním hotelu "sevšímvšudy" pod křídly německé cestovní agentury až překvapivě příznivá.

Při výpravách za památkami se člověk nesune s davem turistů, ale může si vychutnat atmosféru starověkého amfiteátru v Phaselis a vyzkoušet akustiku na vlastní pěst /vlastně pusu/. Zvlášť když se vypraví na výlet individuálně místní dopravou - autobusy jezdí každou čtvrthodinu, platit lze i v eurech a řidič se netrápí zastávkami - vyklopí vás ochotně před hotelem, abyste se moc nenaběhali.

 

 

Interiér tureckého autobusu je opravdu orientální, v tomhle ale chyběl všudepřítomný Mustafa Kemal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pokud člověk někam vycestuje, je slušné naučit se aspoň základní pozdravy a děkovačky v místním jazyce. Musím se přiznat, že v Turecku jsem se chovala neslušně. Prostě mi to nešlo přes jazyk. Ještě že člověk vystačil se svou věčně začátečnickou angličtinou - většina místních v turistické oblasti je zhruba na stejné úrovni, takže pokud nechcete zabřednout do složitých lingvistických cvičení, docela to stačí. Případně sklouznout k němčině, kterou domorodci občas taky vládnou.

Když jsem poskládala tu tureckou chválu, nesmím opomenout ani délku letu - necelé 3 hodinky - a už se na vás smějí zrající citrusy.

 

 

Jako tečka trocha kýčovité romantiky z procházky ranního nespavce - skřivana.

 

 

související články:

http://cejpkova.blog.idnes.cz/c/53828/O-utrpeni-skrivanu-na-dovolene-sovam-pristupno.html#t2

 

Autor: Miloslava Cejpková | pondělí 14.11.2011 6:06 | karma článku: 16,39 | přečteno: 1735x