Jak se spí v horské chatě na Novém Zélandu

Vždycky jsem po tom toužila - jít v horách, kochat se úžasnými výhledy a večer složit hlavu v nějakém přístřešku, aby člověk  zažil ráno blízko slunci, obklopený kamennými velikány. Nenapadlo by mě,

 

X+kea

 

ale ten zážitek bude v Jižních Alpách. Ne těch, které máme z CB "coby kamenem dohodil" - ale těch vzhůru nohama.

Než člověk dosáhne výše uvedené horské nirvány, musí k chatě vlastní pílí a houževnatostí došpacírovat. 

Bealey Spur Hut na začátku Arthur's Pass byla vybrána naší cestovní kanceláří D+J jako ideální cíl. Po zdolání  několika set výškových i dálkových metrů nás poslala cedule vzhůru s příslibem 2 hodin k cíli.

Zélandské nebe se modralo, tea tree porost  poskytoval příjemný stín, na zádech jen lehký batoh /narozdíl od D+J, kteří nesli spacáky i polní kuchyni/.

Když jsme se dopracovali k výhledům z otevřené krajiny, porostlé mokřadní vysokou trávou, měla jsem pocit, že užuž chata bude za příštím vrškem. Pocit přetrval ještě mnohé hory a doly. Kochání krajinou bylo příjemnou náplastí - duše plesala a artroza /mrcha bezcitná/  o sobě dávala bezohledně vědět.

Proti nám sestupovali dva mladí Němci a my jsme obohatili svou zásobu hlášek.  Bez uzardění pravili, že k chatě je čtvrt hodiny. Těžko říct, jestli to byl útlocit, nebo špatný odhad - šlapali jsme ještě skoro hodinu. Od té doby přesně chápeme význam "německé čtvrthodinky".

Konečně jsme byli u cíle - plechová, zeleně natřená chata bez oken sloužila původně jako pastevecký přístřešek. Kdo by si dělal iluze, nechť pohlédne na foto: 

 

 

Atmosféra byla pohádková: kolem kouzelný les, na dohled osluněné vrcholy, nad hlavou dva papouchové kea /vypadají nepříliš mírumilovně a v zimě vyklovávají ovcím na pastvě hřbetní tuk - je mi jasné, koho z naší výpravy by si v případě hladu vybrali./ 

  

Ale snídaně v trávě tu chutnala jako v horském pětihvězdičkáči... 

   

Autor: Miloslava Cejpková | čtvrtek 11.4.2013 7:40 | karma článku: 17,39 | přečteno: 982x