Jak jsme driftovali na sever

"Kam že to jedete? Nojo, tam bude krásně, ve Švýcarsku..." pravila kamarádka. V očích přitom měla takový zasněný romantický výraz. Ten se trochu vytratil po upřesnění, kam čundr skutečně bude.

České Švýcarsko je od nás, jako od většiny  českých bydlišť, severně. Takže tohle je polovina pravdy. Druhá je trochu diskutabilní, protože pod pojmem čundr  se normálně člověku vybaví omaskáčovaný vandrák s batohem, podřimující v nádražní čekárně. V lepším případě namakaný turista s vypracovaným plánem cest a pevně stanovenou denní dávkou kilometrů.

Nejsme zařaditelní. Jeli jsme výkonným vozem tuzemské výroby, protože veškeré útrapy tradičního čundru už máme dávno mnohokrát odbyté. Ani s noclehem to nebylo úplně košér - byl pečlivě zamluven v hotelech na dvou místech, hraničících s Národním parkem České Švýcarsko. Plán pěších tras mlhavě nastíněn s několika bezpodmínečně neopominutelnými body.

Jestli si někdo říká, že jsme srabi, necháme ho přitom. Ve skutečnosti je to racionální optimalizace poznávacího procesu s využitím technického potenciálu a bonity.

Začátek cesty vypadal víc než slibně. Meteorologická předpověď počasí na den odjezdu, údajně s přesností více než 90 %, pravila, že všude bude pršet, jen na severu Čech bude slunečno. Hurá - to jsme si to ale uměli naplánovat. Někdy je všechno jinak. Lilo jak z konve celou cestu a při příjezdu do Chřibské, 4km od našeho cíle, nás místo slunečného počasí čekaly stoleté záplavy a křižovatka pod vodou.

Co se dá dělat, objedem to jinudy - a tak nás plánovač tras zavedl - jenže chudák netušil, že Srbskou Kamenicí se dá jedině přeplavat. Vrátili jsme se na jediné místo, kam se dalo ještě dojet - do Růžové. Při pokusu o zdolání cesty do Doubice jsme se octli v lesním jezeře a byli jsme rádi, že se dalo vůbec otočit a pelášit zpátky. Naštěstí místní zrekonstruovaná hospoda nabídla i nocleh, takže jsme neokusili slasti přenocování v autě. Nechtěně a neradi jsme hráli roli povodňových turistů.

... ale následující ráno bylo slunečné, stejně jako celý další týden.

Bylo romanticky a krásně - ve Švýcarsku.

 

související:

http://cejpkova.blog.idnes.cz/c/102023/Velky-zazitek-s-malym-autem-aneb-podarena-cesta-z-navstevy.html#t2

Autor: Miloslava Cejpková | úterý 21.9.2010 6:18 | karma článku: 14,00 | přečteno: 1666x