Čiperná osmdesátka a stařec čtyřicátník - přírodní úkazy

Přiznávám se rovnou ke lži - ten čtyřicátník se už lehce přehoupl přes abrahámoviny, ale v současném kultu mládí by taková kumulace úctyhodných věků hned v nadpise mohla mít negativní dopad na lačnost po přečtení celé, sic kr

X+

Zato s osmdesátkou jde o naprostou pravdu. Jmenuje se Emilka a má chalupu naproti. Ne že by tam bydlela nastálo a krmila slepice, podezřívám ji, že v zimě vymetá ve měste společenské akce.

Jakmile dorazí jaro do šumavských vrchů, objeví se na chaloupce, zahlaholí na pozdrav a pustí se do větrání, smýčení a jarních zahradnických akcí - a taky natírání oken, štípání polínek, průklestu stromů. Jen na opravu okapů a komínu si nějak letos netroufla a skoro omluvně líčila, jak si zařídila pomoc. Vpodstatě tím udělala dobrý skutek, neboť jeden místní týpek momentálně nemá trvalý příjem, zato šikovné ruce a sklony k lumpárnám všeho druhu, takže se vybije zedničinou a nezvlčí.

Že by byla odpočatá z předchozího života? Těžko - její manžel býval sice kutil, ale jen ve chvílích, kdy se nekamarádil s nadměrnou konzumací pěnivých a jiných moků, takže ten podíl práce byl celý život jasný. Tehdy jezdila ještě chalupařit na mopedu, s baťůžkem na zádech.

Asi bude všechno tou předloňskou generálkou - hlásila, že nějaký čas pobude v nemocnici -  budou jí prý dávat nový náhradní díly.

A stařec? - toho  jsem potkala hned po návratu do města, proto byl ten kontrast tak očividný. Po prvotním záblesku radosti, že vidí známou bytost, přešel do předchozího zasmušilého výrazu a dověděla jsem se že to všechno stojí za ...no , dospělej kluk na něj ..re,  plat má už dvacet let malej, zdraví nadranc...

Možná by mu pomohla taky nějaká generálka - nebo aspoň menší úklid v hlavě.  Vzhledem k tomu, že je před ním podle statistik ještě asi čtvrtstoletí života, by se to vyplatilo. 

 

 

Autor: Miloslava Cejpková | středa 10.6.2009 12:14 | karma článku: 19,93 | přečteno: 1769x