Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šest úkolů, aby vládnutí současné koalice mělo smysl

Tato vláda může jistě prosadit ještě pár užitečných věcí, pokud tomu však nebudou rozumět ani její voliči, tak to nemá smysl. I když si myslím, že vláda již důvěru občanů z velké části promrhala, tak na nový začátek jistě není nikdy pozdě. Proto předkládám k úvaze šest oblastí, na které by se měla soustředit, aby to smysl ještě mohlo mít.

Úkol číslo 1: Účinně potírat korupci. Výše dluhu nutí vládu škrtat a hledat další příjmy, pokud se však další vybrané prostředky budou ztrácet, tak bude dále klesat důvěra občanů v politiku a jejich ochota platit daně. Primátor Svoboda v Praze dokázal, že odhodlaný lídr může dosáhnout alespoň dílčí změny i ve složitém prostředí. Je takovým lídrem premiér Nečas?

Úkol číslo 2: Opustit fiskální fundamentalismus. Odvaha k dalším reformám bez ohledu na ztrátu preferencí je sympatická, vláda však není v situaci některých dalších evropských zemí, které musí omezovat schodek veřejných financí bez ohledu na vývoj ekonomiky. Vláda by již neměla zvyšovat daně, protože to volič pravice nemá rád a také by měla opustit politiku plošných škrtů a místo toho promyšleně omezovat a rušit výdajové tituly, které nedokážou obhájit svoji existenci. Tomu by však měla vždy předcházet důkladná analýza.

Úkol číslo 3: Napravit co se dá v čerpání evropských peněz, které představují v době ekonomické stagnace poměrně výrazný nástroj fiskální expanze. Toto by měla být opravdová priorita, protože se může stát, že tuto obrovskou příležitost k modernizaci naší infrastruktury promarníme a neproplacené projekty z Bruselu zaplatí český daňový poplatník. Jak chce vláda vysvětlovat občanům, že je nutné omezovat výdaje na důchody a sociální služby a vedle toho není schopna pohlídat správné čerpání evropských fondů?

Úkol číslo 4: Učinit ze vzdělávání prioritu této vlády. Nový ministr školství, nominant předsedy vlády, má sice v tuto chvíli respekt odborné veřejnosti i opozice, není však přímo spojen s žádnou koaliční stranou, takže na prosazení svých záměrů bude potřebovat podporu premiéra. To představuje jistou příležitost pro podstatně lepší koordinaci politiky vědy a vzdělávání na úrovni vlády.

Úkol číslo 5: Dlouhodobá udržitelnost reforem. U reforem s dlouhodobým dopadem, jako je např. důchodová reforma, dluhová brzda, apod. je nutná dohoda s opozicí. Dnešní vládní strany budou jednou také v opozici, kde jistě ocení lepší kulturu politického dialogu. A pokud se ukáže, že opozice o žádnou dohodu nestojí, tak na tom vláda také jistě politicky neprodělá.

Úkol číslo 6: Napravit dojem v zahraničí. Pravicové strany nás těžko mohou věrohodně strašit vládou ČSSD s komunisty, když nás vedou v Evropě do izolace. Je nejvyšší čas převzít spoluodpovědnost za vývoj Evropy a skončit s černým pasažerstvím.

Článek vyšel jako příspěvek do Macháčkovy výměny na IHNED.CZ - http://dialog.ihned.cz/machacek/c1-55690000-jake-reformy-se-ma-nyni-necasova-vlada-snazit-prosadit

 

Autor: Jiří Čáslavka | pondělí 28.5.2012 10:09 | karma článku: 10,30 | přečteno: 778x
  • Další články autora

Jiří Čáslavka

Je zpochybněno vše

Rozhodnutí německého ústavního soudu znamená odvalení dalšího balvanu na cestě k bankovní unii, která by měla stát na třech pilířích - pojištění vkladů, bankovní regulaci a záchranném fondu na sanaci krachujících bank. Bankovní unie je také nutnou podmínkou k rozbití onoho začarovaného kruhu mezi zadluženými státy a oslabenými bankami. Tedy k tomu, aby záchranný fond ESM mohl půjčovat peníze přímo bankám a ne prostřednictvím států jako dnes, což vede k prohlubování dluhové krize.

20.9.2012 v 8:43 | Karma: 8,87 | Přečteno: 741x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Čáslavka

Nezávislost ano, ale...

V minulosti si centrální banky vyzkoušely různá postavení vůči politické moci. Téměř po celé období své existence napomáhaly vládám k uskutečňování jejich cílů a za svoji dnešní nezávislost vděčí období zvýšené inflace v sedmdesátých letech minulého století v důsledku vládních selhání v péči o měnovou stabilitu. Centrální banky zareagovaly na společenskou poptávku, kdy bylo potřeba zvýšit důvěryhodnost strážce měny v době, kdy byl hlavním teoretickým východiskem k utváření monetární politiky monetarismus.

18.9.2012 v 22:16 | Karma: 6,38 | Přečteno: 559x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Čáslavka

Bod zlomu

Evropa řeší jednu krizi za druhou. Teď aktuálně je třeba uklidit po španělské realitní bublině a stabilizovat situaci po řeckých volbách, přičemž ohroženy jsou i další země. V této atmosféře skončil poslední Evropský summit závěrem, že záchrana Evropy vede přes hlubší integraci.

19.7.2012 v 10:43 | Karma: 9,10 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Čáslavka

Kdo nejvíc křičí, od toho to fičí

Na předražených zbrojních zakázkách přišla tato země o velké peníze. Vybírám jen namátkou – stíhačky Gripen, obrněné transportéry Pandur, terénní nákladní automobily Tatra, obrněné vozy Dingo, obrněná vozidla Iveco a transportní letadla CASA. Většina těchto nákupů proběhla bez výběrového řízení a ve všech případech existuje podezření z korupce. A dnes nemá armáda dost peněz ani na výstroj vojáků...

13.7.2012 v 11:15 | Karma: 19,22 | Přečteno: 1229x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Čáslavka

Evropa potřebuje společné, rychlé a radikální řešení

Jak napsal před časem Nouriel Roubini, v zásadě existují čtyři základní přístupy, jak očistit bankovní soustavu, která čelí systémové krizi: rekapitalizace bank spolu s odkupem jejich toxických aktiv vládní „špatnou bankou“, rekapitalizace spolu s vládními zárukami za toxická aktiva, soukromý odkup toxických aktiv s vládními zárukami a otevřené znárodnění nesolventních bank, jejich očištění a opětovný prodej soukromému sektoru. Roubini preferuje tu poslední variantu, která podle něj spravedlivě postihuje akcionáře a nezajištěné věřitele a také minimálně neprohlubuje problém systémově důležitých bank.

24.6.2012 v 8:33 | Karma: 7,80 | Přečteno: 842x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 956x
Etnolog a ekonom, nyní pracuji jako analytik Pražského ústavu pro globální politiku - Glopolis, kde se zabývám výzkumem a ovlivňováním ekonomických, finančních a rozvojových politik.

Současně jsem předsedou hospodářské sekce Strany zelených, ve SZ se věnuji též zahraniční politice.

Seznam rubrik