Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je třeba upustit páru společenské nespokojenosti

Pokud by vládě opravdu šlo o udržitelné veřejné finance v dlouhém období, tak mohla s opozicí vyměnit předčasné volby za shodu nad "dluhovou brzdou", tedy něčím co by příštím vládám komplikovalo nezodpovědnost při řízení státních financí.

Jak dokazují různé studie, např. i tato, naše veřejné finance se zdají být relativně bezproblémové v krátkém období, v delším horizontu máme ale i kvůli předpokládanému stárnutí populace vážný problém, protože predikce Ministerstva financí ukazují, že dluh veřejných financí by v roce 2050 mohl dosáhnout až 160% HDP.

Pomiňme teď fakt, že makroekonomické výhledy Ministerstva financí nejsou v poslední době moc přesné a také to, že prognózovat vývoj ekonomiky na tak dlouhou dobu, je něco jako předpovídat počasí. I když dnes samozřejmě nikdo nedokáže spolehlivě prognózovat turbulence příštích desetiletí, je jasné, že doba je nejistá a že pokračování v politice schodkových rozpočtů znamená zadlužování budoucích generací.

Vládu dnes kritizuje kde kdo - a právem. Vládnutí „s něčím tak odporným a slizkým jako jsou VV“ totiž nedokážou ospravedlnit žádné reformy. A když už nějaké plány vzniknou, tak často nejsou podepřeny seriozní analýzou a jsou hned zase odvolávány, zpochybňovány či jinak problematizovány (důchody, školné, rušení ministerstev, apod.). Velkým problémem této země je, že se zde po každých volbách začíná vždy znovu a že neexistuje ani elementární shoda nad tím, kam dlouhodobě směřujeme.

Z makroekonomického hlediska není Stabilizačním a rozpočtovým opatřením na období 2012-2014 moc co vytknout. Samozřejmě dílčích výhrad mám dost: měly by se lépe vybírat daně, nedělat daňové soumary ze zaměstnanců a černé pasažéry z OSVČ, je zde i prostor pro mírné zvýšení korporátních daní bez toho, aby nám podnikatelé utíkali do zahraničí, snížená sazba DPH patří již dnes k nejvyšším v Evropě. Šetřit na těch, co se nemohou bránit, mi také nepřijde moc hrdinské a mělo by se už konečně vážně něco dělat se SYSTÉMOVOU KORUPCÍ, atd. Celkově ale oceňuji, že vláda hledá zdroje na straně příjmů i výdajů, např. znovuzavedení progresivní daně vyžaduje od pravicové vlády nepochybně politickou odvahu.

Naše fiskální multiplikátory patří mezi zeměmi OECD k nejnižším, takže vliv na hospodářský růst nebude nijak dramatický, těch několik desetin minus za udržitelnější veřejné finance stojí, protože kdo ví, co bude po příštích volbách. Navíc vláda přišla již s „prorůstovým balíčkem“ (efektivnější čerpání fondů EU, snížení administrativní zátěže pro podnikání, podpora exportu, podpora inovací, mobilizace státních aktiv).

Kdo ví, co bude po příštích volbách? Krize politiky se prohlubuje a odpor proti vládě bude patrně čím dál větší. V této souvislosti by patrně nebyly předčasné volby špatným řešením, protože by mohly upustit páru pod pokličkou hrnce se společenskou nespokojeností. Čím pozdější termín voleb, tím bude nejspíš horší výsledek TOP09 a ODS a asi také diskontinuita s reformami po příštích volbách.

Pokud by vládě opravdu šlo o udržitelné veřejné finance v dlouhém období, tak mohla využít slovenský příklad a spojit dohodu nad předčasnými volbami s něčím důležitým v zájmu země. O našem evropském směřování dohoda s ODS asi možná není, ale vláda by mohla s demokratickou opozicí vyměnit předčasné volby za shodu nad „dluhovou brzdou“, tedy něčím co by příštím vládám komplikovalo nezodpovědnost při řízení státních financí a zahájit skutečně seriozní debatu nad důchodovou reformou, která by měla šanci vydržet několik desetiletí. Jak dokazuje proměna Roberta Fica, i populisté se pod tíhou odpovědnosti mění v odpovědné politiky.

Článek vyšel jako příspěvek do Macháčkovy výměny na IHNED.CZ - http://dialog.ihned.cz/machacek/c1-55394980-neskrta-vlada-v-investicich-prilis-tvrde-a-nepodvazuje-tim-hospodarsky-rust

Autor: Jiří Čáslavka | pátek 18.5.2012 8:48 | karma článku: 10,76 | přečteno: 1024x
  • Další články autora

Jiří Čáslavka

Je zpochybněno vše

Rozhodnutí německého ústavního soudu znamená odvalení dalšího balvanu na cestě k bankovní unii, která by měla stát na třech pilířích - pojištění vkladů, bankovní regulaci a záchranném fondu na sanaci krachujících bank. Bankovní unie je také nutnou podmínkou k rozbití onoho začarovaného kruhu mezi zadluženými státy a oslabenými bankami. Tedy k tomu, aby záchranný fond ESM mohl půjčovat peníze přímo bankám a ne prostřednictvím států jako dnes, což vede k prohlubování dluhové krize.

20.9.2012 v 8:43 | Karma: 8,87 | Přečteno: 741x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Čáslavka

Nezávislost ano, ale...

V minulosti si centrální banky vyzkoušely různá postavení vůči politické moci. Téměř po celé období své existence napomáhaly vládám k uskutečňování jejich cílů a za svoji dnešní nezávislost vděčí období zvýšené inflace v sedmdesátých letech minulého století v důsledku vládních selhání v péči o měnovou stabilitu. Centrální banky zareagovaly na společenskou poptávku, kdy bylo potřeba zvýšit důvěryhodnost strážce měny v době, kdy byl hlavním teoretickým východiskem k utváření monetární politiky monetarismus.

18.9.2012 v 22:16 | Karma: 6,38 | Přečteno: 559x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Čáslavka

Bod zlomu

Evropa řeší jednu krizi za druhou. Teď aktuálně je třeba uklidit po španělské realitní bublině a stabilizovat situaci po řeckých volbách, přičemž ohroženy jsou i další země. V této atmosféře skončil poslední Evropský summit závěrem, že záchrana Evropy vede přes hlubší integraci.

19.7.2012 v 10:43 | Karma: 9,10 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Čáslavka

Kdo nejvíc křičí, od toho to fičí

Na předražených zbrojních zakázkách přišla tato země o velké peníze. Vybírám jen namátkou – stíhačky Gripen, obrněné transportéry Pandur, terénní nákladní automobily Tatra, obrněné vozy Dingo, obrněná vozidla Iveco a transportní letadla CASA. Většina těchto nákupů proběhla bez výběrového řízení a ve všech případech existuje podezření z korupce. A dnes nemá armáda dost peněz ani na výstroj vojáků...

13.7.2012 v 11:15 | Karma: 19,22 | Přečteno: 1229x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Čáslavka

Evropa potřebuje společné, rychlé a radikální řešení

Jak napsal před časem Nouriel Roubini, v zásadě existují čtyři základní přístupy, jak očistit bankovní soustavu, která čelí systémové krizi: rekapitalizace bank spolu s odkupem jejich toxických aktiv vládní „špatnou bankou“, rekapitalizace spolu s vládními zárukami za toxická aktiva, soukromý odkup toxických aktiv s vládními zárukami a otevřené znárodnění nesolventních bank, jejich očištění a opětovný prodej soukromému sektoru. Roubini preferuje tu poslední variantu, která podle něj spravedlivě postihuje akcionáře a nezajištěné věřitele a také minimálně neprohlubuje problém systémově důležitých bank.

24.6.2012 v 8:33 | Karma: 7,80 | Přečteno: 842x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 956x
Etnolog a ekonom, nyní pracuji jako analytik Pražského ústavu pro globální politiku - Glopolis, kde se zabývám výzkumem a ovlivňováním ekonomických, finančních a rozvojových politik.

Současně jsem předsedou hospodářské sekce Strany zelených, ve SZ se věnuji též zahraniční politice.

Seznam rubrik