Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Evropská centrální banka se pod tíhou krize mění

Formální potvrzení duálního mandátu, který již dnes fakticky existuje, je v příštích letech velmi pravděpodobné.

Goodhart rozlišuje tři období centrálního bankovnictví: (1) viktoriánské období od roku 1840 do roku 1914, kdy byly centrální banky relativně nezávislé v provádění monetární politiky; (2) etapu zvýšeného vládního dozoru mezi lety 1930 a 1960, které se vyznačovalo zvýšenými vládními zásahy do ekonomiky včetně monetární politiky; a (3) triumf tržního pohledu od osmdesátých let dvacátého století do roku 2007, jehož průvodním jevem byly i nezávislé centrální banky.

ECB začala fungovat v roce 1998, je tedy produktem své doby a její postavení je výsledkem složitých kompromisů mezi jednotlivými státy. Byly zvažovány tři modely (FED, Bank of England a Bundesbanka) a ze známých důvodů zvítězil ten německý, tedy značný stupeň nezávislosti a téměř výhradní orientace na cenovou stabilitu (v mandátu ECB je i podpora hospodářské politiky, ta však nesmí ohrozit cíl cenové stability). Cenou za restriktivní monetární politiku byl slabý hospodářský růst.

Finanční krize je pro politiku ECB jistým bodem zlomu, v polovině roku 2008 sice ještě zvítězil cíl cenové stability a tehdejší zvýšení úrokových sazeb krizi prohloubilo, ale pád Lehman Brothers a evropská dluhová krize vedla postupně k sérii nestandardních opatření ve složitém právním prostředí, jejichž vrcholem je poslední záchranná operace LTRO alias „Big Bertha“. Rotačky se rozjely naplno. Prvotním cílem injekcí likvidity bylo zamezit úvěrovému zamrznutí a povzbudit banky k nákupu státních dluhopisů, stejně důležitým motivem je však také povzbuzení chřadnoucího evropského hospodářství.

ECB se mění, za prvé se opět dostáváme do období celosvětového trendu zvýšených vládních zásahů do ekonomiky, což se nevyhne ani centrálnímu bankovnictví, za druhé, dalším trendem je posilování role finanční stability a makroprudenční politiky v centrálních bankách, přestože vytvoření oddělené Evropské rady pro systémová rizika (ESRC) zatím spíše naznačuje, že linie mezi cenovou a finanční stabilitou je ještě oddělena. A za třetí, ECB je první nadnárodní centrální bankou na světě, z čehož také vyplývá její velká nezávislost.

Krize ukázala, že je však jen formální, proto se dají s prohlubující koordinací fiskálních politik států eurozóny očekávat změny vedoucí k rozšiřování záběru ECB. Formální potvrzení duálního mandátu, který již dnes fakticky existuje, je v příštích letech velmi pravděpodobné.

Článek vyšel jako příspěvek do Macháčkovy výměny na IHNED.CZ - http://dialog.ihned.cz/machacek/c1-55118550-ma-centralni-banka-krome-cenove-a-menove-stability-dbat-take-na-rust

Autor: Jiří Čáslavka | středa 16.5.2012 11:07 | karma článku: 6,95 | přečteno: 736x
  • Další články autora

Jiří Čáslavka

Je zpochybněno vše

Rozhodnutí německého ústavního soudu znamená odvalení dalšího balvanu na cestě k bankovní unii, která by měla stát na třech pilířích - pojištění vkladů, bankovní regulaci a záchranném fondu na sanaci krachujících bank. Bankovní unie je také nutnou podmínkou k rozbití onoho začarovaného kruhu mezi zadluženými státy a oslabenými bankami. Tedy k tomu, aby záchranný fond ESM mohl půjčovat peníze přímo bankám a ne prostřednictvím států jako dnes, což vede k prohlubování dluhové krize.

20.9.2012 v 8:43 | Karma: 8,87 | Přečteno: 741x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Čáslavka

Nezávislost ano, ale...

V minulosti si centrální banky vyzkoušely různá postavení vůči politické moci. Téměř po celé období své existence napomáhaly vládám k uskutečňování jejich cílů a za svoji dnešní nezávislost vděčí období zvýšené inflace v sedmdesátých letech minulého století v důsledku vládních selhání v péči o měnovou stabilitu. Centrální banky zareagovaly na společenskou poptávku, kdy bylo potřeba zvýšit důvěryhodnost strážce měny v době, kdy byl hlavním teoretickým východiskem k utváření monetární politiky monetarismus.

18.9.2012 v 22:16 | Karma: 6,38 | Přečteno: 559x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Čáslavka

Bod zlomu

Evropa řeší jednu krizi za druhou. Teď aktuálně je třeba uklidit po španělské realitní bublině a stabilizovat situaci po řeckých volbách, přičemž ohroženy jsou i další země. V této atmosféře skončil poslední Evropský summit závěrem, že záchrana Evropy vede přes hlubší integraci.

19.7.2012 v 10:43 | Karma: 9,10 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Čáslavka

Kdo nejvíc křičí, od toho to fičí

Na předražených zbrojních zakázkách přišla tato země o velké peníze. Vybírám jen namátkou – stíhačky Gripen, obrněné transportéry Pandur, terénní nákladní automobily Tatra, obrněné vozy Dingo, obrněná vozidla Iveco a transportní letadla CASA. Většina těchto nákupů proběhla bez výběrového řízení a ve všech případech existuje podezření z korupce. A dnes nemá armáda dost peněz ani na výstroj vojáků...

13.7.2012 v 11:15 | Karma: 19,22 | Přečteno: 1229x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Čáslavka

Evropa potřebuje společné, rychlé a radikální řešení

Jak napsal před časem Nouriel Roubini, v zásadě existují čtyři základní přístupy, jak očistit bankovní soustavu, která čelí systémové krizi: rekapitalizace bank spolu s odkupem jejich toxických aktiv vládní „špatnou bankou“, rekapitalizace spolu s vládními zárukami za toxická aktiva, soukromý odkup toxických aktiv s vládními zárukami a otevřené znárodnění nesolventních bank, jejich očištění a opětovný prodej soukromému sektoru. Roubini preferuje tu poslední variantu, která podle něj spravedlivě postihuje akcionáře a nezajištěné věřitele a také minimálně neprohlubuje problém systémově důležitých bank.

24.6.2012 v 8:33 | Karma: 7,80 | Přečteno: 842x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 956x
Etnolog a ekonom, nyní pracuji jako analytik Pražského ústavu pro globální politiku - Glopolis, kde se zabývám výzkumem a ovlivňováním ekonomických, finančních a rozvojových politik.

Současně jsem předsedou hospodářské sekce Strany zelených, ve SZ se věnuji též zahraniční politice.

Seznam rubrik