Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Purpura na plotně nevoní aneb šťastný kravský rok

I když si každý rok na konci prosince stále víc Číňanů všímá toho, že nad nimi přeletí Santa Claus, dobře vědí, že ty pravé Vánoce je čekají až za měsíc, kdy přichází čínský nový rok, letos rok buvola. A před ním je samozřejmě potřeba uspořádat pořádný firemní večírek...

Foto: Sodexo

Když jsem pochopil, že uspořádat večírek pro naše zaměstnance v předvečer čínského festivalu jara alias čínského nového roku alias lunárního nového roku, zkrátka a dobře čínské verze našich Vánoc (zvídaví se mohou podívat třeba na  http://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_Lunar_New_Year) prostě bude potřeba, romanticky jsem se zasnil a přestavil si tlumené světlo, mihotající se stíny vrhané neposednými plamínky dlouhých svíček, tlumené hovory mírně narušující nábožné ticho, které je podbarveno distingovaným zvoněním příborů o talíře. Z utajených reproduktorů se mi nesměle linul šepot koled a vycvičený nos možná dokonce ucítil i františka, který se škvaří o dům dál. S trochou nadsázky tradiční vánoční večírek v Čechách. Když jsem oči otevřel a ocitl se zpátky v realitě, udeřilo mě do nich oslňující bíle světlo. Moderátor se freneticky snaží překřičet kapelu, která se právě rozhodla zneuctít další klasické popové dílo šedesátých let. Kapelu, která si ale za hlavní cíl vytyčila přehlušit tisíc paralelně probíhajících rozhovorů, jež se navzájem vyhecovaly až na úroveň hlasitosti startujícího boeingu, hlučných přípitků vyzývajících ke gan bei, suché sklenici, předstíraných hádek a rvaček. Cíl, který přirozeně nikdy nedosáhne, ale plány mají být ambiciózní. Do toho se právě vyhlašuje tombola a DJ ladí správnou hlasitost karaoke. Vítejte na vánočním večírku v Šanghaji.

Základním kamenem pro úspěch čínského večírku je tombola. A tak jsme ještě ani zdaleka neměli připravenou prezentaci pro zaměstnance, jak nás finanční krize zocelí a co všechno nás čeká v roce (bu)vola, ale zato mi už sekretářka okupovala půlku kanceláře tajuplnými krabicemi, taškami a zámotky. Protože první pravidlo tomboly je, že vyhrát musí každý. Druhé pravidlo je, že moderátor se při vyhlašování musí kroutit jak užovka a řvát jako (bu)vol, aby pokud možno nebylo slyšet, jaké číslo se tahá. A třetí pravidlo je, že po první ceně musí ještě přijít zcela (ne)očekávaně speciální cena. Pokud losování roztáhnete na dobu celého večírku, o zábavu by mohlo být postaráno. A pokud chcete naznačit, že večírek skončil, vylosujte speciální cenu. Zaměstnanci se jako na povel začnou trousit ven.

Samostatnou kapitolou je alkohol. Tento démon západní civilizace má v Číně ještě o to pikantnější příchuť, že ho Číňani jednak špatně snášejí (je to podobné jako se sýrem, o kterém jsem psal na http://capek.blog.idnes.cz/c/47998/Kam-se-podel-muj-syr.html) a jednak prostě neumějí pít. Znovu se mi to potvrdilo, když mě míjel zeleno-rudý kolega při své cestě za uctíváním porcelánového boha a zcela v kontrastu se svým nedůstojným přihrbením mi škytaje vítězoslavně oznámil, že dřív zvracel po dvou deci vína, ale že už laťku pilným tréninkem vyšponoval až na neuvěřitelných půl litru, teď ale kdybych dovolil... Český trénink se tu zkrátka velmi hodí, především pokud jste šéf. Pak totiž vaše funkce obnáší, že musíte obejít všechny stoly a všude společně s přípitkem pronést něco smysluplného. Proto doporučuji začít u stolů, kde je riziko, že budou rozumět anglicky, a propracovávat se hlouběji a hlouběji do bezvědomí spolu s rostoucí jistotou, že to, že na vás kývají, znamená, že slyší, nikoliv že rozumějí. Ono bezvědomí má na svědomí fakt, že přípitek se většinou pronáší slovy gan bei, tedy „suchá sklenice“. Právě ta sklenice, kterou vám před chvílí dobrácky nalili až po okraj a na kterou škodolibě pokukují usrkávajíc ze dna svých pohárků. A pozor: pokud jste opravdu nešikovní, najde se důvod, aby se přípitek opakoval, a pak už je všechno jedno. Možná i proto, že jste na pokraji epileptického záchvatu ze všech těch blesků fotoaparátů snažících se zachytit ....... asi cokoliv. Ještě štěstí, že byly vynalezeny baterie a akumulátory, kdyby ty foťáky zapojili do sítě, znamenalo by to výpadek jistější než u ruského plynu.

Večírek pomalu končí a když už si myslíte, že to máte za sebou, přichází polibek smrti, karaoke. Naivně jsem se domníval, že je výsadou japonské zábavní kultury. Marně jsem si myslel, že k-TV je nějaká televizní stanice. Není, vypadá jako nevinná krabička, která je ovšem od dob vynálezu španělské boty asi nejrafinovanějším mučícím nástrojem, navíc zcela hromadným. Druhá strana téže mince je, že karaoke zpívají v podstatě jen ti, kteří zpívat neumí, takže pokud vás k tomu taky donutí, příjemně zapadnete a publikum vás odmění stejně neoprávněným potleskem.

Navíc, vždyť jsou přeci ty Vánoce! Tedy pardon, čínský nový rok... A protože nastává rok buvola (čínsky "ňjou"), přeji všem Happy ňjou year!

Autor: Daniel Čapek | sobota 17.1.2009 7:08 | karma článku: 19,03 | přečteno: 1299x
  • Další články autora

Daniel Čapek

A ještě musíte sem: čínské cestování, díl 2

V prvním díle o cestování po Číně jsem milé čtenáře kromě praktických informací seznámil s čínskými destinacemi typu Praha - Český Krumlov - Kutná hora. Pochopitelně se ale teď ptáte - a kde jsou nějaké ty pomyslné čínské prameny Vltavy, Řípy, moravské vinice a tak dále a tak dále. Nebojte se, za pár minut o nich budete vědět všechno.

4.8.2011 v 7:32 | Karma: 11,90 | Přečteno: 1646x | Diskuse| Cestování

Daniel Čapek

Čínské ztráty a nálezy: cestování, díl 1

V Číně jsem strávil něco přes tři roky. Původní elán psát o svých zážitcích na tento blog každý týden, později každý měsíc a následně aspoň párkrát do roka se už úplně vytratil - jednak proto, že jsem měl čím dál tím méně času, ale i proto, že to, co v první chvíli byly neuvěřitelně exotické dojmy, se postupně stalo rutinou a přestalo překvapovat, lákat a vybízet ke sdílení. Ale teď, kdy se moje čínské dobrodružství chýlí ke konci, rozhodl jsem se vybičovat se k nadlidskému výkonu a stvořit (doufám že) triptych čínských "ztrát a nálezů". Dnes se v první polovině tématu cestování pokusím potenciálním turistům přiblížit, co a proč v Číně stojí za to vidět a zažít, příště mám v plánu napsat pár pozorování pro ty, kteří by tu chtěli pracovat nebo dělat byznys, a nakonec (kdyby snad poté hrozilo vyhoštění...;) o tom, jak vnímám čínskou politiku tak jaksi zevnitř ale přesto zvenku. A pokud budu mít opravdu našlápnuto, možná zvládnu i bonus ve formě třetího pokračování populární "číngličtiny" (poslední lekce viz capek.blog.idnes.cz/c/114402/Cinglictina-lekce-2-vanocni-edice.html )

25.7.2011 v 6:30 | Karma: 16,41 | Přečteno: 1891x | Diskuse| Cestování

Daniel Čapek

Zhongguo da, Čína je velká. A tak trochu v pasti

Včera jsem si v Shanghai Daily přečetl, že záplavy v jižní Číně si vyžádaly 158 obětí na životech. Dneska zas, že za loňský rok bylo asi 2500 obětí důlních neštěstí. Hrůza. V Číně je ale 48 měst s populací nad 2 miliony obyvatel a čínský “ČEZ” má 1,5 milionu lidí a spolu s dalšími třemi největšími zaměstnavateli, kteří mají v průměru už jenom po milionu, zaměstnávají tolik lidí jako celá ČR. Čína je prostě velká. Nezapomínáme na to někdy, když ji soudíme?

18.7.2010 v 18:08 | Karma: 18,42 | Přečteno: 1417x | Diskuse| Cestování

Daniel Čapek

Číngličtina, lekce 2: vánoční edice

Z reakcí na předchozí lekci číngličtiny lze usuzovat, že pověstý český smysl pro humor nezastaví ani česko-čínsko-anglická jazyková bariéra. A protože se blíží čas Vánoc, kdy bychom se měli umět trochu víc smát, ale hlavně proto, že v Šanghaji ustanovili komisi pro odstranění veškerých čínglických nápisů ještě před začátkem Expa, je nejvyšší čas vrhnout se na druhou lekci, než bude pozdě!

17.12.2009 v 8:53 | Karma: 26,85 | Přečteno: 2532x | Diskuse| Cestování

Daniel Čapek

Sedm krků, jedna kapsa

Pokud by se čínská politika jednoho dítěte vzala doslova, pak by za jednatřicet generací na světě zůstal právě jeden Číňan. Pravda, na to bychom si museli počkat ještě asi 700 let, fundamentální změny ve společnosti a rodině jsou ale cítit už dnes, 30 let po zavedení této politiky, a to je prozatím Číňanů stále kolem 1,3 miliardy.

19.11.2009 v 16:02 | Karma: 17,81 | Přečteno: 1693x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1958x
Dan Čapek je Čech aktuálně žijící v Šanghaji v Číně. Do jeho spokojeného a pohodlného života v Praze jednoho dne přišla příležitost poznat Zemi středu, a tak si řekl, že toho pohodlí bylo dost a že je na čase zkusit něco nového.

Seznam rubrik