Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Koho volit?

Existují vůbec slušní politici, kteří nelžou a mají čistou minulost bez skandálů? Ano, ale ne v ANO.

Ve volbách do sněmovny 2021 půjde o hodně. Bude se rozhodovat, zda se naše krvácející demokracie začne uzdravovat nebo ji zasadí další ránu populismus a zájmy mocných. O moc vyrovnaně bojují tři nejsilnější soupeři: hnutí ANO, koalice SPOLU (ODS + TOP 09 + KDU-ČSL) a koalice Piráti a Starostové. Koho tedy volit?

Volební model STEM, srpen 2021

Volit hnutí ANO?

Skutečnost, že Andreji Babišovi nejde o dobro lidu, pochopili mnozí už při jeho nástupu do politiky. Někteří to pochopili později, jiným to teprve dojde a zbývající stárnoucí skupina voličů si nikdy nepřipustí, že se v něm spletla. Děsivou skutečnost, že nejmocnější člověk v republice postrádá morální zábrany a je schopen jít přes mrtvoly, dokazují jeho činy. Výhrůžky europoslancům a opozičním politikům připomínají praktiky StB či mafie. Co musíte udělat vlastnímu synovi, aby o vás veřejně prohlásil, že jste šmejd a zrůda? Udělat z něj nemocného člověka, zavřít ho na psychiatrii, předávkovat psychofarmaky a nechat odvézt na Krym. Nedivím se, že Babišův syn, který oprávněně ztratil důvěru v českou policii, přistoupil na rozhovory v médiích s takovým zpožděním.

Ačkoli jsem Babišovi nikdy nevěřil, trochu jsem doufal, že jeho přístup „řídit stát jako firmu“ může být efektivní a v něčem dobrý. Hodně jsem se spletl. Byla to jen jedna z jeho mnohých populistických hlášek. Ukázalo se, že Babiš řeší všechny problémy pomocí svého PR týmu. Na mnohé problémy to funguje výborně, zejména na ty smyšlené. Ale ani tým nejlepších politických marketérů nedokáže zakrýt následky reálných problémů, které se týkají široké veřejnosti. A takovým problémem se stala právě pandemie Covidu.

Pravda je krutá: v počtu obětí na 100 000 obyvatel jsme čtvrtí na světě (Lidovky.cz, 4.8.2021). A to i přes dlouhý a poměrně přísný lockdown, který má také dalekosáhlé negativní dopady. Boj proti pandemii byl prováděn formou řízeného promoření, kdy se přísností omezení mělo regulovat zaplnění nemocnic na jejich maximální kapacitě. V oblasti prevence, testování a trasování odvedla Babišova vláda žalostné minimum práce. Zato ve vydávání zákazů a příkazů se činila. Nedokázala však svá často nelogická a někdy dokonce protiprávní opatření zdárně zdůvodňovat veřejnosti. Stejné chyby se opakovaly ve všech třech vlnách, vědecká komunita nechápavě kroutila hlavami a Babiš v době krize střídal ministry zdravotnictví jak ponožky.
Připomeňme si Babišův výrok z března 2020: „Já jako premiér země samozřejmě osobně odpovídám za všechna krizová opatření. A beru na sebe plnou politickou odpovědnost“. Ačkoli se Babišovy populistické výroky nedají brát vážně, platí, že největší odpovědnost nese ten, kdo má nejvyšší pozici. Babišovo nerespektování rad a varování odborníků, snaha o maximálně populární činy a absence morálních zábran způsobily, že tisíce až desetitisíce lidí zemřely zbytečně. Pandemie ukázala, jak je centralizace moci do rukou jednoho člověka nebezpečná. Pokud bude tato vláda pokračovat, bude všechny budoucí problémy a krize, nepředvídatelné i očekávané, řešit stejně tragicky.

Co se stane, když bude dále u moci Andrej Babiš? Babiš má velkou moc. Ovládá státní správu, značnou část médií a různé oblasti průmyslu. To mu ale nestačí. Snaží se ovládnout také justici a veřejnoprávní média. Pokud se mu to povede, demokracie u nás skončí. Kdo bude chtít žít v demokracii, bude muset emigrovat. Takhle je demokracie křehká.

Proč jsme si tedy Babiše zvolili? Od Babišových voličů jsem několikrát slyšel: „Stejně lžou a kradou všichni.“ To je obrovský omyl. Jak politici lžou a jaké mají skandály, si může každý snadno ověřit v nezávislých zdrojích, např. Našipolitici.cz, seznam afér na Wikipedii, Kohonevolit.cz. Proč jsme si zvolili politika, který lže mnohem více než všichni předsedové opozičních demokratických stran? Proč jsme si zvolili politika s rekordním počtem skandálů, ačkoli jiní nemají žádné? Proč jsme si zvolili bývalého estébáka, ačkoli jiní mají čistou minulost? Napadá mě jedno vysvětlení. Babišova populistická kampaň je účinnější než ostatních a informace od Babiše mají větší důvěru voličů než informace z nezávislých médií. Babišův neúnavný politický marketing ovlivňuje veřejné mínění takovým způsobem, že jeho výroky někdy zaznívají dokonce i z úst jeho odpůrců. Babišova kampaň není úspěšná jen kvůli oplývaným super-schopnostem jeho PR týmu, ale proto, že je lživá. Optimalizovat výroky na maximální efekt lze mnohem lépe, pokud se neřeší jejich pravdivost. Bojovat proti lživé negativní kampani poctivou je jako hrát čistě proti faulujícímu soupeři v zápase bez rozhodčího. Rozhodčím by měl být český lid a měl by pískat. Chceme-li se dozvědět pravdu, musíme z nepřeberného množství informací rozlišit ty politicky motivované a důvěřovat pouze nezávislým médiím a organizacím. Dokud se to nenaučíme, populismus bude demokracii ohrožovat.

Snad ještě nesmyslnější argument Babišových voličů je: „Babiš nám přidal, vlády před ním braly.“ Zaprvé, vlády před ním také přidávaly, i když ne tolik. Zadruhé, Babiš také bere, a mnohem víc. Skrz Agrofert vysává peníze ze státního rozpočtu přímo, mnoha cestami a ve velkém. Bez vazeb na stát by měl Agrofert jen zlomkovou hodnotu. Kdo dostal od Babiše přidáno, měl by se zamyslet nad jeho motivací. Buď je to hodný pán, anebo za to bude chtít jeho hlas. Babiš sice rozdává, ale z peněz nás všech. Státní dluh za poslední rok vzrostl více, než kdy před tím. Jinými slovy – sice nyní dostanete přidáno, ale ty peníze po nás všech jednou někdo bude chtít zpět. Rozdávat ze státního je jednoduché, když vám je jedno, že budou peníze chybět jinde. Ale z vlastního? Mám pro vás návrh, pane premiére, rozdejte lidem Agrofert. Konečně vyřešíte střet zájmů a vaše popularita poletí raketově vzhůru.

Dovolím si vyvrátit ještě jeden argument pro Babiše: „Hlavně, že podporuje českou ekonomiku a průmysl.“ Česká ekonomika je plně součástí té světové, řídí se tržními zákony a ani Andrej Babiš nemá šanci ji nějak výrazně ovlivnit. Podporovat průmysl sice chce, ale pouze ten svůj. Jinak českému průmyslu jednoznačně škodí. Babiš likvidoval svoji konkurenci zákeřně a rád přitom využíval hygienu a finanční úřad. Ani zdravé firmy neměly šanci jeho tlak ustát (film Selský rozum, kniha Zlatý baron). Rozhodně neviním Babiše z vysoké inflace, nicméně na zdražování v některých oblastech má svůj podíl, protože tam, kde chybí konkurence, ceny přirozeně stoupají.

Volit SPOLU nebo PirSTAN?

Pokud nechceme, aby tu vládlo ANO, musíme zvolit silného soupeře, který s ním odmítá vládnout v koalici. Takoví jsou právě dva, koalice SPOLU a koalice Piráti a Starostové. Důvodů k jejich volení je mnohem více než jen být proti Babišovi. Předsedové všech stran, ze kterých jsou tyto koalice složeny, ani zdaleka nelžou tak jako Babiš, mají čistou minulost bez skandálů a bez spolupráce s StB. A hlavně jsou to skutečně demokratické strany. To znamená, že jejich členové společně jednají a hlasují. ANO není demokratické, ale diktátorské hnutí, které slouží Babišovi jako nástroj pro ovládnutí státu. Pokud se u člena demokratické strany objeví kauza, která stranu poškozuje, bude hlasováno o jeho odvolání (jestliže neodstoupí dobrovolně). Zatímco v hnutí ANO bude naopak odvolán ten, kdo se postaví proti kauzám Andreje Babiše. To se však nestává, protože Babiš si vybírá lidi podle loajality a všichni slušní členové, kteří pochopili, k čemu ANO slouží, dávno z hnutí vystoupili sami.

Argumenty voličů ANO proti těmto demokratickým stranám jsou jako opsané z Babišova facebooku. Existuje samozřejmě i oprávněná kritika v nezávislých zdrojích. Zejména ODS je kritizována za kauzy z minulosti. Lze očekávat, že i u těchto stran mohou přijít nové kauzy. Ve srovnání s tím jsou ale Babišovy kauzy mnohem větší hrozbou, protože jsou stále aktuální a je jisté, že budou pokračovat. Výhodou volby koalice je, že svůj hlas rozdělíte mezi jednotlivé strany. Pokud tedy některou ze stran považujete jen za menší zlo, podpoříte ji jen částečně. Navíc můžete zakroužkovat pouze kandidáty strany, kterou chcete volit. Argumenty proti Pirátům už jsou často jen výmysly vyprodukované neférovou negativní kampaní ANO, pro které jsou Piráti patrně největší hrozba. Je třeba si uvědomit, že žádná strana, nebude podporovat silně nepopulární kroky jako třeba nastěhovat lidem do bytů migranty. To by byla politická sebevražda.
Obě koalice mají stejný politický směr a velmi podobný volební program. Kolice SPOLU je konzervativnější, PirSTAN liberálnější. Osobně se přikláním spíše k Pirátům a Starostům, protože Piráti na rozdíl od ODS aktivně podporují protikorupční zákony a také mi připadají aktivnější v boji s klimatickou změnou, což považuji za důležité pro naši budoucnost.

Pokud chce volič hlasovat proti ANO, ani nemá jiné možnosti než volit jednu z demokratických koalic. Od KSČM, ČSSD a SPD lze očekávat, že pomůžou ANO utvořit vládní koalici a hnutí Přísaha povolební spolupráci s ANO výslovně nevylučuje. Ostatní strany už mají jen malou šanci dostat se do sněmovny.

Volit KSČM?

Pro ty, kteří již zapomněli nebo to nepamatují a nedávali při dějepise pozor, není na škodu připomenout, co je komunismus: pronásledování a likvidace lidí s rozdílným názorem, odebírání majetku, nesvoboda projevu, lži a propaganda, cenzura, devastace hospodářství a přírody, zákaz vycestovat, prázdné regály. Počet obětí komunismu u nás se odhaduje na statisíce (více zde). Jakékoli schvalování, bagatelizace či relativizace zločinů komunismu je samo o sobě zločinem. Přesto se ho mnozí dopouštějí, včetně předsedy komunistů Vojtěcha Filipa. Předsedovi komunistů rozhodně nelze důvěřovat, neboť je prolhaný asi stejně jako Babiš (dle nezávislého hodnocení Demagog.cz), rovněž je to bývalý estébák a kvůli jeho kauzám se ve straně hlasovalo o jeho odvolání, avšak neúspěšně.

Volit SPD?

Vrcholným politikem, který jednoznačně drží první místo ve lhaní a vymýšlení, je předseda SPD Tomio Okamura. Dokázal si například vymyslet opičí mor, nemoc, kterou nikdo jiný nezná. Vymýšlení hrozeb, před kterými nás může zachránit pouze SPD, je styl jeho lživé kampaně. O Okamurovi hodně vypovídají i jeho útoky na Transparency International. V čem mu asi nezisková organizace bojující proti korupci tolik vadí? Okamura se silně vymezuje proti EU a NATO, jichž jsme součástí. Podle mého názoru je to střílení do vlastních řad. Spolupráce na evropské úrovni je důležitá pro řešení globálních problémů a bez našich evropských spojenců bychom se nedokázali bránit reálným hrozbám. SPD není demokratická strana. Členové, kteří ji opustili, si stěžovali na diktátorský přístup a umlčování názorů.

Volit Přísahu?

Lídr hnutí Robert Šlachta vystupuje slušně a nepoužívá proti ostatním neférovou negativní kampaň. Kromě ne zrovna příkladově transparentního financování nemá žádné kauzy a má tedy dobrý předpoklad stát se poctivým politikem. Přísaha na mě však působí spíš jako kult kolem osobnosti Roberta Šlachty a obával bych se nezkušenosti jeho členů a možné povolební spolupráce s ANO, kterou zatím nelze vyloučit. Kam se bude toto nové hnutí ubírat, nikdo pořádně neví.

Volit ČSSD?

Zásluhy za špatně zvládnutou pandemii lze přičíst i sociálním demokratům, kteří seděli ve vládě společně s ANO. Důvěru k ČSSD poškodila kauza předsedy Jana Hamáčka, který dodnes nedokázal spolehlivě vysvětlit plánovanou cestu do Moskvy, v době, kdy věděl o ruském útoku na Vrbětický muniční sklad. Hamáček má ale i jiné kauzy. Mnoho členů, kteří nesouhlasili s chováním předsedy a se spoluprací s ANO, ze strany hromadně vystoupilo ke konci června. V současnosti je ČSSD v rozkladu.

Volit ostatní slabší strany?

Ne, pokud chcete svým hlasem ovlivnit složení vlády. Pokud je vám jedno, zda vyhraje ANO či demokratické bloky, můžete s klidem podpořit stranu, se kterou názorově souzníte. Možná vás bude víc, a vámi volená strana překoná pětiprocentní hranici pro vstup do sněmovny.

  

Autor: Jindřich Calta | pátek 27.8.2021 11:36 | karma článku: 16,63 | přečteno: 847x
  • Další články autora

Jindřich Calta

Kampaň urputníků proti Petru Pavlovi

Petr Pavel o sobě vytváří mediální obraz čestného a poctivého člověka. Používá přitom ale dost zavádějící výroky. Veškerá čest a férovost mizí, když souhrnně označuje své kritiky za urputníky a jejich oprávněnou kritiku za kampaň.

7.11.2022 v 6:00 | Karma: 22,75 | Přečteno: 705x | Diskuse| Politika

Jindřich Calta

Jak neumřít pod lavinou?

V loňské zimě zemřeli pod lavinou dva lidé v Krkonoších a jeden v Jeseníkách. Zájem o skialpinismus roste rychleji než veřejné povědomí o lavinách. Nulová znalost lavinové problematiky přitom není výjimkou.

6.2.2022 v 22:26 | Karma: 9,81 | Přečteno: 257x | Diskuse| Cestování

Jindřich Calta

Fialův kvalitní návrh ministrů

Premiér Petr Fiala prohlásil, že jsou všichni kandidáti na ministra kvalitní. Média a protikorupční iniciativy o některých však vyvolávají pochybnosti. Nabízí se otázka, zda to Petr Fiala myslel s tou změnou vážně.

29.11.2021 v 22:26 | Karma: 22,28 | Přečteno: 715x | Diskuse| Politika

Jindřich Calta

Boom volebních kalkulaček

Ve volbách do sněmovny 2021 má volič k dispozici tři různé volební kalkulačky. Kterou použít a jak ji správně vyplnit? Názorová shoda je jedna věc, lze ale politickému subjektu důvěřovat?

6.9.2021 v 20:05 | Karma: 6,76 | Přečteno: 350x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 5
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 574x
Naše křehká demokracie je ničena populisty a jejich zájmy. Když tomu budeme jen pasivně přihlížet, nepozorovaně se promění v něco jiného. Až si to uvědomíme, bude pozdě.  Proto jsem založil projekt Kohonevolit.cz.

Seznam rubrik