Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Boom volebních kalkulaček

Ve volbách do sněmovny 2021 má volič k dispozici tři různé volební kalkulačky. Kterou použít a jak ji správně vyplnit? Názorová shoda je jedna věc, lze ale politickému subjektu důvěřovat?

První volební kalkulačka se u nás objevila v roce 2006 a od té doby ji voliči využívají stále více. V prezidentských volbách 2018 volební kalkulačku vyplnilo 25% voličů. Vedle již známé volební kalkulačky volebnikalkulacka.cz vznikly další dvě nové: Volební kompas a Volbiště.

Volebnikalkulacka.cz

Kalkulačka od spolku KohoVolit.eu je každým rokem propracovanější. Pro letošní volby nabízí několik variant. Varianta 2050 se zaměřuje na otázky překračující volební období. Ultimátní varianta obsahuje velké množství otázek. Shodu vašich názorů s poslaneckou sněmovnou si můžete ověřit v inventuře hlasování 2017-2021. Zatímco volební kalkulačka vychází z odpovědí stran na zaslané otázky, inventura hlasování vychází ze skutečného hlasování zákonodárců.

Volební Kompas

Vytvořila ho fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy ve spolupráci s nizozemskou výzkumnou společností Kieskompas. Nabízí porovnání 14 nejsilnějších stran. Volič odpovídá na 30 otázek z různých oblastí. Na každou otázku lze odpovědět 5 úrovněmi souhlasu až nesouhlasu nebo ji přeskočit volbou nevím. Výsledky lze zobrazit v klasickém sloupcovém grafu nebo graficky v „politickém prostoru“ s možností filtrování politických témat. Vaši shodu názoru s jednotlivými stranami lze zobrazit pro každou otázku zvlášť.

Volbiště

Volební kalkulačka od spolku Volbiště z.s. nabízí dvě varianty s 30 nebo 90 otázkami. Porovnává 12 vybraných politických stran. Otázky jsou složitější, jsou však k dispozici vysvětlivky pro lepší pochopení problematiky. Dle autorů jsou otázky formulovány s důrazem hlavní problémy, sporná témata a klíčová řešení. Na každou otázku vybírá volič jednu z několika odpovědí nebo může otázku přeskočit. Důležitost otázek nelze hodnotit a ve výsledcích nelze zobrazit, na kterých otázkách se shodujete s jednotlivými stranami. Pokud se registrujete, vaše otázky se uloží a můžete je kdykoli později doplnit či upravit.

Jak vyplnit volební kalkulačku?

Aby vám kalkulačka vyhodila relevantní výsledek, odpovídejte pouze pokud si jste svým názorem jistí a problematice rozumíte. Jinak se nebojte zvolit možnost nevím či přeskočit. Než se domnívat, je lepší otázku přeskočit. Čtěte pozorně a nespěchejte. Pokud máte čas, udělejte si všechny tři kalkulačky a porovnejte jejich výsledky.

Mám volit podle volební kalkulačky?

Volební kalkulačky porovnávají pouze shodu názorů voliče a politického subjektu, ale opomíjejí jiná důležitá kritéria. Například zda je strana skutečně demokratická či zda slouží zájmům jednotlivců v jejím vedení, množství korupčních kauz a různých skandálů, míru populismu, poctivost, schopnosti, zkušenosti, slušnost a důvěryhodnost jejích členů a předsedů. Proto musíme brát výsledky kalkulačky pouze jako pomůcku.

Jakou máme záruku, že bude zvolená strana dodržovat sliby z volebního programu? Bohužel žádnou. Můžeme pouze důvěřovat. Stejně jako shodu názoru si můžeme zjistit ve volebních kalkulačkách, důvěryhodnost a poctivost politiků si můžeme zjistit z nezávislých zdrojů a projektů. Na stránce Nasipolitici.cz lze téměř ke každému politikovi zjistit množství pravdivých a lživých výroků. Pravdivost výroků ověřuje nezávislý Demagog.cz. Na Wikipedii lze nalézt kauzy každého politika a lze tak ověřit, zda má čistou minulost (v případě premiéra také současnost). Rekonstrukce státu vypracovala Volebního průvodce, nezávislé hodnocení stran na základě jejich činnosti v oblasti boje proti korupci a zlepšování státní správy. O důvěryhodnosti stran vypovídá také hodnocení transparentnosti kampaní od Transparency International. Na webu Kohonevolit.cz jsou pak stručně a přehledně uvedeny kauzy a podíl pravdivých výroků vrcholných politiků.

Autor: Jindřich Calta | pondělí 6.9.2021 20:05 | karma článku: 6,76 | přečteno: 350x
  • Další články autora

Jindřich Calta

Kampaň urputníků proti Petru Pavlovi

Petr Pavel o sobě vytváří mediální obraz čestného a poctivého člověka. Používá přitom ale dost zavádějící výroky. Veškerá čest a férovost mizí, když souhrnně označuje své kritiky za urputníky a jejich oprávněnou kritiku za kampaň.

7.11.2022 v 6:00 | Karma: 22,75 | Přečteno: 705x | Diskuse| Politika

Jindřich Calta

Jak neumřít pod lavinou?

V loňské zimě zemřeli pod lavinou dva lidé v Krkonoších a jeden v Jeseníkách. Zájem o skialpinismus roste rychleji než veřejné povědomí o lavinách. Nulová znalost lavinové problematiky přitom není výjimkou.

6.2.2022 v 22:26 | Karma: 9,81 | Přečteno: 257x | Diskuse| Cestování

Jindřich Calta

Fialův kvalitní návrh ministrů

Premiér Petr Fiala prohlásil, že jsou všichni kandidáti na ministra kvalitní. Média a protikorupční iniciativy o některých však vyvolávají pochybnosti. Nabízí se otázka, zda to Petr Fiala myslel s tou změnou vážně.

29.11.2021 v 22:26 | Karma: 22,28 | Přečteno: 715x | Diskuse| Politika

Jindřich Calta

Koho volit?

Existují vůbec slušní politici, kteří nelžou a mají čistou minulost bez skandálů? Ano, ale ne v ANO.

27.8.2021 v 11:36 | Karma: 16,63 | Přečteno: 847x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 5
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 574x
Naše křehká demokracie je ničena populisty a jejich zájmy. Když tomu budeme jen pasivně přihlížet, nepozorovaně se promění v něco jiného. Až si to uvědomíme, bude pozdě.  Proto jsem založil projekt Kohonevolit.cz.

Seznam rubrik