Viva la revolución?

Udivuje mě nadšení, s jakým lidé vítají protesty Egypťanů proti zlému prezidentovi a opěvují příchod demokracie. Nezapomeňme, že podle historických zkušeností rabující davy v ulicích nebývají předzvěstí svobodnější společnosti.

Egyptský režim se dostal do nezáviděníhodné situace; díky pravidelné finanční podpoře od USA platí Mubarakův režim u obyčejných Egypťanů za prodlouženou ruku Ameriky, prezident Obama zase musí chtě nechtě reagovat na volání po demokracii, pomalu začíná od Mubaraka dávat ruce pryč a vyzývá ho ke změně režimu.

Měli bychom si ale všimnout některých komentářů, které upozornily na to, že současná situace v mnohém připomíná íránskou revoluci z roku 1979. Íránský šáh byl dlouho podporovaný Spojenými státy, ale v momentě, kdy se proti němu zdvihla "demokratická" revoluce, v níž zdánlivě jen jednu část opozice představovali islamisté, zlomil Západ nad panovníkem hůl a hlasitě začal oslavovat příchod demokracie do prastaré perské říše – načež se po pár letech velmi divil, jak si tuto "demokracii" přestavují místní revolucionáři. Oslavné komentáře západního tisku k pádu šáha jsou dnes považovány za historický omyl.

Já osobně jsem ten poslední, kdo by chtěl nějak aktivně podporovat současný egyptský režim, který je ostatně dědicem trapné revoluce z roku 1952, kdy plukovník Násir svrhl egyptského krále Farúka I. a sám se prohlásil za prezidenta – i další dosavadní prezidenti Egypta vzešli z armádních kruhů. Ostatně král Farúk také v roce 1952 marně spoléhal na podporu Západu, zatímco Západ si raději než na krále vsadil na vojenského diktátora.

Bohužel hrozí, že pád současné autoritativní vlády stěží povede k něčemu lepšímu. Přirozené by samozřejmě bylo, kdyby se vláda v Egyptě vrátila k legitimnímu zřízení, které tu bylo před příchodem vojenských prezidentů. Příklad by si mohl Egypt vzít z Jordánského království, dnes nejcivilizovanější a svým způsobem nejsvobodnější z arabských zemí. Obávám se ale, že mnohem pravděpodobnější je, že zatímco západní svět bude dál mluvit o demokracii, v Egyptě, a nejenom v něm, budou svůj podíl na moci potichu prohlubovat radikální islamisté.

Více informací: Promonarchii.cz

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Matěj Čadil | středa 2.2.2011 13:30 | karma článku: 35,34 | přečteno: 10391x
  • Další články autora

Matěj Čadil

Sto let od poslední korunovace

30.12.2016 v 15:00 | Karma: 29,81

Matěj Čadil

70 let vlády

13.10.2016 v 16:00 | Karma: 25,53

Matěj Čadil

Památka posledního českého krále

21.10.2015 v 15:45 | Karma: 30,60