Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Slušní politici existují – bohužel ne v parlamentě

Jedním z mála televizních pořadů, které dávají prostor i neparlamentním stranám, je Hyde Park na ČT24. A je to také jedna z mála možností, jak se v médiích setkat s inspirativními politickými osobnostmi.

Václav Srb v Hyde Parku

Takovým případem bylo i pondělní vysílání pořadu, kde byl hostem předseda Koruny České (Monarchistické strany Čech, Moravy a Slezska) Václav Srb. Jak už název strany napovídá, hlavní myšlenkou strany je obnovení Českého království. Kdo se ale těšil na veselou recesi na způsob Balbínovců nebo nostalgické vzpomínání na staré mocnářství v cimrmanovském duchu, musel být jistě zklamaný – Koruna Česká myslí svůj plán zcela vážně. I přesto ale bylo na tomto rozhovoru něco, co jej na první pohled odlišilo od běžné probukce politických diskusí.

Co to bylo? Pořad byl ukázkovým příkladem toho, jak by se měla vést kultivovaná debata. Na rozdíl od nesčetných jiných politiků se pan Srb nenechal svést pokušením, využít prostor, kterého se mu dostalo, k sebeprezentaci a halasné propagaci své strany. Místo toho velmi fundovaně odpovídal na otázky diváků, vysvětloval výhody království proti republice a nenechal se vyvést z míry ani dotazy, ukazujícími značnou neznalost historických skutečností. I tváří v tvář nelichotivým názorům s lehkostí držel svůj projev na vysoké úrovni. Celá diskuse tak díky diváckým dotazům dostala spíš charakter osvěty a vyvracení zažitých mýtů – nebylo však vůbec na škodu pro jednou si odpočinout od obvyklé politické agitace. Člověk ani nemusel být příznivcem monarchistické myšlenky, aby poznal, že ve studiu sedí kultivovaný a vzdělaný člověk, který nastavil svým politikckým protivníkům laťku slušnosti hodně vysoko.

Že takové hodnoty dokáží diváci ocenit, a že nízké volební výsledky Koruny České jsou dost možná dány spíš neznalostí než odmítáním, ostatně nejlépe dosvědčuje divácké hlasování, spojené s pořadem. Václav Srb v něm získal 73 % příznivých hlasů, což je opravdu nezanedbatelné množství. A co je zajímavější, ze všech dosud pozvaných předsedů stran je to nejlepší výsledek; předseda Koruny České tak získal dokonce výrazně lepší hodnocení, než současný „miláček národa“ Radek John, který vystoupil v jednom z minulých vydání pořadu.

A jaké argumenty pro království Václav Srb divákům nabídl? Například vyvrátil oblíbenou představu, že monarchie je protikladem demokracie a poukázal na to, že monarchie tvoří velkou část členských států EU a jejich občané rozhodně neúpí pod útlakem vrchnosti, ale naopak se jedná o státy s nejvyšší životní úrovní a nejvyšší úrovní politické kultury. Při námitce o české republikánské tradici připomněl připomněl tradici českého království, která trvá přes tisíc let, a proti níž je devadesát let republiky jen epizoda.

Pokud se chcete slyšet z názorů monarchistů více, doporučuji podívat se na pořad, který je on-line dostupný na stránkách ČT24. Konkrétní záznam najdete zde.

Na závěr, abych učinil zadost kodexu blogera, měl bych sdělit svou politickou orientaci. Ano, podporuji myšlenky Koruny České. Dokonce jsem i jejím členem. Můžete mě tak v této věci považovat za zaujatého. Můžete dokonce, chcete-li, hodit můj článek za hlavu jako prázdnou politickou agitaci. V tom vám samozřejmě nemůžu bránit.
Jen nabízím ke zvážení následující: I já jsem byl před pár lety nerozhodným voličem, který si zoufal nad mizernou nabídkou politických stran. A Koruna Česká mě dokázala oslovit slušností svého vystupování a zároveň zajímavostí myšlenek. Tím, že se nebojí jít proti proudu, a přitom říká věci, které dávají smysl. Tím, že se nestydí usilovat o něco, co mnozí označí za směšné, či přinejmenším beznadějné.
Důvody ke vstupu do politických stran nebo k jejich podpoře můžou být různé. Ale u neparlamentních stran jako Koruna Česká to rozhodně není vidina naplnění vlastních kapes, milionů v papírových pytlících nebo vlivných kontaktů. Takové strany se musejí spoléhat na to, že zaujmou svými myšlenkami. A když tyto myšlenky dokázaly oslovit mě, rád bych tuto možnost zprostředkoval i dál. Třeba si někoho z Vás získají také.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Matěj Čadil | středa 28.4.2010 7:00 | karma článku: 23,33 | přečteno: 2399x
  • Další články autora

Matěj Čadil

95 let od smrti posledního českého krále

Zatímco nás příroda těší začátkem jara a 1. duben je spojený s aprílovými žerty, není špatné na chvíli si připomenout i jedno trochu smutnější výročí. Víte, že dnes je to právě 95 let od smrti posledního českého krále?

1.4.2017 v 13:30 | Karma: 25,44 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Společnost

Matěj Čadil

Sto let od poslední korunovace

Letos se připomínalo 180 let od poslední české korunovace krále Ferdinanda V. roku 1836. Dnes je to ale právě 100 let, kdy byl náš panovník (císař Karel I.) naposledy korunován – byť jen korunou uherskou.

30.12.2016 v 15:00 | Karma: 29,81 | Přečteno: 1248x | Diskuse| Společnost

Matěj Čadil

70 let vlády

Po dlouhé nemoci dnes zemřel nejdéle vládnoucí panovník současnosti, thajský král Pchúmipchon Adunjadét. Na trůně seděl 70 let. Při pohledu na naše prezidentské volby kažých pět let může člověk takovou kontinuitu jen závidět.

13.10.2016 v 16:00 | Karma: 25,53 | Přečteno: 475x | Diskuse| Politika

Matěj Čadil

Památka posledního českého krále

28. září jsme si s velkou slávou připoměli svátek sv. Václava, knížete stojícího u kořenů naší státnosti. Dnes, 21. října, slavíme mnohem méně známý svátek blahoslaveného Karla I., posledního českého krále.

21.10.2015 v 15:45 | Karma: 30,60 | Přečteno: 1936x | Diskuse| Kultura

Matěj Čadil

Islámský fundamentalismus a genderová ideologie jako dvojí zlo dnešní doby

Čím byly nacismus a komunismus pro 20. století, tím je islamismus a mravní relativismus dnes. Pozoruhodně břitké přirovnání, které prohesl na právě probíhající synodě o rodině kardinál Sarah z Guiney.

15.10.2015 v 13:45 | Karma: 30,65 | Přečteno: 1292x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

OSN posílila postavení Palestiny, vyzývá ke schválení členství. Česko bylo proti

10. května 2024  17:38,  aktualizováno  18:02

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci, podle níž by se Palestina měla stát plnohodnotným členem...

Učiteli nepřidáme, zaplatíme školníka. Peníze pro pedagogy použijí školy jinak

10. května 2024

Premium MŠMT slibovalo přidat učitelům až na 130 procent platu. Aby se ředitelé škol vyhnuli propouštění,...

QR kód na vstupenkách odkazující na zubní ordinaci. Podvody na MS začaly

10. května 2024  17:56

S pátečním začátkem hokejového šampionátu přicházejí i první podvedení fanoušci, kteří si zakoupili...

Izrael chystá v Rafáhu menší akce, aby nedráždil USA. Hamás myslí na comeback

10. května 2024  11:57,  aktualizováno  17:53

Izrael plánuje v částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy provést několik oddělených vojenských operací...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3842x
Blog na iDnes.cz mám už nějakých pár let, ale v poslední době píšu jen tu a tam, když se sejde nápad a trocha času, což nebývá zas tak často.
Zabývám se grafickým designem a tvorbou internetových stránek, rád fotím, kreslím a maluju. Budu rád, když se podíváte na mé internetové portfolio, případně na galerii mé tvorby na deviantArtu. Provozuji web www.angrenost.cz, zabývající se světem J. R. R. Tolkiena, včetně encyklopedie, slovníku, ilustrací, diskusního fóra a dalšího. Jsem autorem webu Promonarchii.cz, která si klade za cíl představit myšlenku monarchie jako zcela moderního systému, který může i v současnosti nabídnout mnoho předností v porovnání s republikou.
Jsem členem politické strany Koruna Česká a občanského sdružení Campamento '99