Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Podepiš Lisabon, nebo tě odvoláme!

Události kolem Lisabonské smlouvy se dostávají do obrátek. Němci a Francouzi zuří a vyhrožují, Václav Klaus si zatím trvá na svém a „odporuje vůli lidu“.

Nechme stranou obsah Lisabonské smlouvy a debaty o tom, jestli je dobrá nebo ne, komu pomůže a komu uškodí a podobně – chci jen okomentovat momentální dění okolo ní. Taky bych rád předeslal, že se neřadím k příznivcům Václava Klause, v mnohém s ním nesouhlasím a jeho nejnovější požadavek vztahující se k Benešovým dekretům nepovažuji za nejšťastnější. Také si myslím, že evropské instituce určitou reformu potřebují, ale současný postup násilného prosazování Lisabonské smlouvy je vskutku mírně řečeno podivný.

Co mě naprosto zarazilo, je jednání evropských diplomatů, kteří jdou přes mrtvoly a chtějí prosadit Lisabonskou smlouvu odvoláním prezidenta nebo změnou české ústavy. O svém názoru na účelové změny ústavy jsem tu už psal a samotná myšlenka, že němečtí a francouzští diplomaté otevřeně uvažují o sesazení českého prezidenta, hrozivě připomíná některé temné kapitoly našich moderních dějin. Možná ale právě to by nám mělo napovědět, co si někteří politici představují pod onou „funkčnější“ a „akceschopnější“ Evropou. Třeba ještě budeme litovat, že jsme se po pádu komunismu nevrátili k staré dobré monarchii; krále by nám aspoň nemohli odvolat.

Drzost některých vyjádření opravdu nezná mezí: „Pokud prezident brání demokratickému procesu a oponuje rozhodnutí parlamentu, stejně jako vůli lidí, dostává se za hranu zákona a bude muset čelit důsledkům,“ řekl jakýsi německý diplomat. Rozhodnutí parlamentu je jedna věc, o demokracii se dá diskutovat, ale proč se u všech všudy musí ohánět vůlí lidu? Dostal snad český lid možnost se vyjádřit? Nedostal a nejspíš ani nedostane (a to podle posledního průzkumu jsou názory prakticky půl na půl). Podobně vyznívá výrok francouzského státního tajemníka pro evropské záležitosti Pierra Lellouche, podle kterého „jediný muž nemůže bránit vůli 500 milionů Evropanů“. Jakých 500 milionů? Od té doby, co byla Evropská ústava ve Francii a v Nizozemsku referendem odmítnuta, byli občané pro jistotu téměř všude od rozhodování odstaveni. Jediný lid, který by snad ještě mohl vyjádřit svou vůli, jsou Britové. Ti by ale mohli hlasovat špatně, což se nesmí připustit.

Pokud jde o postup Václava Klause samotného, někteří čeští politici mu vyčítají, že porušuje ústavu. Zapomínají ale, že jako prezident složil přísahu, kde se říká: „Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.“ A Klaus se nepochybně snaží ji plnit a svůj úřad opravdu zastávat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Na rozdíl od mnoha zákonodárců, kteří jsou v lepším případě hlasovacími automaty svých stran, v horším případě podléhají tlakům ještě mnohem podivnějším.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Matěj Čadil | pondělí 12.10.2009 4:23 | karma článku: 28,53 | přečteno: 1381x
  • Další články autora

Matěj Čadil

95 let od smrti posledního českého krále

Zatímco nás příroda těší začátkem jara a 1. duben je spojený s aprílovými žerty, není špatné na chvíli si připomenout i jedno trochu smutnější výročí. Víte, že dnes je to právě 95 let od smrti posledního českého krále?

1.4.2017 v 13:30 | Karma: 25,44 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Společnost

Matěj Čadil

Sto let od poslední korunovace

Letos se připomínalo 180 let od poslední české korunovace krále Ferdinanda V. roku 1836. Dnes je to ale právě 100 let, kdy byl náš panovník (císař Karel I.) naposledy korunován – byť jen korunou uherskou.

30.12.2016 v 15:00 | Karma: 29,81 | Přečteno: 1248x | Diskuse| Společnost

Matěj Čadil

70 let vlády

Po dlouhé nemoci dnes zemřel nejdéle vládnoucí panovník současnosti, thajský král Pchúmipchon Adunjadét. Na trůně seděl 70 let. Při pohledu na naše prezidentské volby kažých pět let může člověk takovou kontinuitu jen závidět.

13.10.2016 v 16:00 | Karma: 25,53 | Přečteno: 475x | Diskuse| Politika

Matěj Čadil

Památka posledního českého krále

28. září jsme si s velkou slávou připoměli svátek sv. Václava, knížete stojícího u kořenů naší státnosti. Dnes, 21. října, slavíme mnohem méně známý svátek blahoslaveného Karla I., posledního českého krále.

21.10.2015 v 15:45 | Karma: 30,60 | Přečteno: 1936x | Diskuse| Kultura

Matěj Čadil

Islámský fundamentalismus a genderová ideologie jako dvojí zlo dnešní doby

Čím byly nacismus a komunismus pro 20. století, tím je islamismus a mravní relativismus dnes. Pozoruhodně břitké přirovnání, které prohesl na právě probíhající synodě o rodině kardinál Sarah z Guiney.

15.10.2015 v 13:45 | Karma: 30,65 | Přečteno: 1292x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Česko opět zažilo silnou polární záři, jak astronomové předpověděli

9. května 2024  12:33,  aktualizováno  10.5 22:42

Kvůli mimořádně silné eruptivní aktivitě Slunce v posledních dnech je v Česku opět možné vidět...

V Petrohradě autobus s dvacítkou lidí divoce kličkoval a pak se zřítil do řeky

10. května 2024  14:27,  aktualizováno  22:30

V centru Petrohradu v pátek přišlo o život nejméně sedm lidí, když z mostu do řeky Mojky spadl...

QR kód vedl k zubaři. Policie v první den MS řeší falešné lístky za 400 tisíc

10. května 2024  17:56,  aktualizováno  22:24

S pátečním začátkem hokejového šampionátu přicházejí i první podvedení fanoušci, kteří si zakoupili...

Pivo za stovku a žádný kravský zvonec! Hokejové fanzóny před stadiony ožily

10. května 2024  19:27,  aktualizováno  21:42

Fanzóny zaplnily stovky fanoušků oblečených do národních dresů, s pomalovanými tvářemi a...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3842x
Blog na iDnes.cz mám už nějakých pár let, ale v poslední době píšu jen tu a tam, když se sejde nápad a trocha času, což nebývá zas tak často.
Zabývám se grafickým designem a tvorbou internetových stránek, rád fotím, kreslím a maluju. Budu rád, když se podíváte na mé internetové portfolio, případně na galerii mé tvorby na deviantArtu. Provozuji web www.angrenost.cz, zabývající se světem J. R. R. Tolkiena, včetně encyklopedie, slovníku, ilustrací, diskusního fóra a dalšího. Jsem autorem webu Promonarchii.cz, která si klade za cíl představit myšlenku monarchie jako zcela moderního systému, který může i v současnosti nabídnout mnoho předností v porovnání s republikou.
Jsem členem politické strany Koruna Česká a občanského sdružení Campamento '99