Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

K výsledkům studentských voleb trochu jinak – Část první

Kompletní výsledky studentských voleb nejsou nijak překvapivé. O tom, že ČSSD propadla, se napsalo dost; příliš se ale nezdůrazňuje, že podle studentských voleb dokonce není ani nejsilnější levicovou stranou.

Studentské volby mají jednu zásadní přednost před běžnými průzkumy veřejného mínění. Jakkoli se jejich výsledky samozřejmě nedají zobecňovat na celou populaci, v jistém smyslu mají mnohem lepší vypovídací hodnotu než všechny předvolební průzkumy, kterými nás nejrůznější agentury zásobují. Proč? Protože známe kompletní výsledky. Všimněte si, že předvolební průzkumy zásadně ignorují strany s výsledkem pod jedno procento, někdy i pod tři procenta.1 Výsledky studentských voleb nám tak daly možnost sledovat některé poměrně zajímavé trendy. Ale o tom později.

Kromě propadu levice se jako hlavní téma podává úspěch Dělnické a Pirátské strany. Někteří politici se snaží dokonce úspěch DSSS podat jako skandální překvapení (asi aby odvrátili pozornost od vlastního fiaska). Přitom každý, kdo sledoval například Virtuální volby, musel být na podobné výsledky připraven. Mimochodem, představitelům ČSSD, kteří se vymlouvají, že za jejich neúspěch může současná vypjatá atmosféra (a jak jinak, štvavá kampaň nepřátelských médií), bych připomněl, že Virtuální volby vykazují stabilně podobné výsledky už od loňského roku, kdy byl projekt spuštěn. Zjevně populismus Dělnické strany zabírá na mladou generaci lépe než populismus ČSSD.

Hlavním nesmyslem, který se ale bohužel objevil ve většině médií, je tvrzení, že do sněmovny se z levicových stran dostala pouze ČSSD. Naprosto přitom ignorují fakt, že jiná levicová strana – DSSS – dostala ještě víc hlasů.
Chcete namítnout, že DSSS přece není žádná levice, ale ultrapravice? Nenechte se zmýlit; často omílaná lež by se neměla stávat pravdou. A klišé, že nacionalismus se automaticky rovná ultrapravici, je opravdu opakováno s neobyčejnou tvrdošíjností. Většinou se toto zažité zařazení ani nikdo nepokouší zdůvodnit, a pokud ano, argumenty jsou obyčejně dost vágní: například že fašismus vznikl z konzervatismu a nacismus přejímá mnoho z fašismu, tedy i nacionalismus obecně musí být pravicový (podle stejné logiky bychom ale museli za pravicové označit třeba sociální demokraty, kteří přejali mnoho jak z konzervatismu, tak liberalismu2) nebo že nacionalismus je antikomunistický (že by všichni odpůrci komunistů byli automaticky pravičáci?). Nacionalismus sám o sobě tedy opravdu důkazem pravicovosti není. 3

Jak potom stranu zařadit na pravo-levé ose (která je ale pro popis reality dost zjednodušující a některé skutečnosti prostě nepostihuje)? O levicovosti svědčí už sám název Dělnická strana sociální spravedlnosti, stejně jako to, na koho cílí svou agitaci. Ale roli hraje i zřetelný vztah k nacionálnímu socialismu, jedné ze dvou nejdestruktivnějších levicových ideologií, které svět ve dvacátém století zasáhly. Komu to nestačí, tomu doporučuji prostudovat jejich volební program (zejména ekonomickou oblast, například omezení vlivu velkého kapitálu a státní kontrolu významných odvětví) a porovnat jej se základními charakteristikami pravicové a levicové politiky. Výstižně je to rozvedeno například v tomto článku.

Můžete oprávněně podotknout, že jak název, tak program mohou být u politických stran často zavádějící. Proto je dobré sledovat i činnost strany a způsob, jak oslovuje voliče. Vraťme se tedy ke studentským volbám a nechme promluvit řeč čísel. Oficiální výsledky totiž přinesly jeden poměrně zajímavý ukazatel: výsledky jednotlivých stran podle typů škol (Gymnázia, SOŠ a SOU). Že opravdu existuje souvislost mezi pravicovým či levicovým charakterem stran a rozvrstvením jejich voličů mezi různými typy škol, dobře ukazují následují grafy (kam jsou zařazeny jasně levicové a pravicové strany):

A nyní nechám laskavému čtenáři k vlastnímu posouzení, do které z výše zmíněných skupin se podle stejného ukazatele Dělnická strana sociální spravedlnosti sama zařazuje. Jinými slovy, jak oslovuje potenciální voliče. Posuďte sami:

Když se pak zamyslíme nad tím, že ČSSD ani KSČM se nijak zlášť nesnaží mladou generaci oslovit, není žádným překvapením, že se najde strana, které se úspěšně daří tento prostor vyplňovat.

V druhé části článku bych se v souvislosti s výsledky studentských voleb chtěl věnovat dalším menším stranám, kterým se tolik pozornosti médií nedostalo.

1) Ano, vím že se to zdůvodňuje tím, že výsledky pod touto hranicí by nebyly statisticky průkazné. Ale přitom se agentury neostýchají uvádět v grafech preferencí přesné hodnoty a bohorovně prohlašovat, která strana má a která nemá šanci uspět, a pouze pod čarou se občas najde drobná poznámka, že statistická chyba může být až 3 %.
2) Více k tématu si můžete přečíst tady.
3) K levicovému nacionalismu doporučuji například tento článek.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Matěj Čadil | neděle 16.5.2010 20:30 | karma článku: 24,64 | přečteno: 2152x
  • Další články autora

Matěj Čadil

95 let od smrti posledního českého krále

Zatímco nás příroda těší začátkem jara a 1. duben je spojený s aprílovými žerty, není špatné na chvíli si připomenout i jedno trochu smutnější výročí. Víte, že dnes je to právě 95 let od smrti posledního českého krále?

1.4.2017 v 13:30 | Karma: 25,44 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Společnost

Matěj Čadil

Sto let od poslední korunovace

Letos se připomínalo 180 let od poslední české korunovace krále Ferdinanda V. roku 1836. Dnes je to ale právě 100 let, kdy byl náš panovník (císař Karel I.) naposledy korunován – byť jen korunou uherskou.

30.12.2016 v 15:00 | Karma: 29,81 | Přečteno: 1248x | Diskuse| Společnost

Matěj Čadil

70 let vlády

Po dlouhé nemoci dnes zemřel nejdéle vládnoucí panovník současnosti, thajský král Pchúmipchon Adunjadét. Na trůně seděl 70 let. Při pohledu na naše prezidentské volby kažých pět let může člověk takovou kontinuitu jen závidět.

13.10.2016 v 16:00 | Karma: 25,53 | Přečteno: 475x | Diskuse| Politika

Matěj Čadil

Památka posledního českého krále

28. září jsme si s velkou slávou připoměli svátek sv. Václava, knížete stojícího u kořenů naší státnosti. Dnes, 21. října, slavíme mnohem méně známý svátek blahoslaveného Karla I., posledního českého krále.

21.10.2015 v 15:45 | Karma: 30,60 | Přečteno: 1936x | Diskuse| Kultura

Matěj Čadil

Islámský fundamentalismus a genderová ideologie jako dvojí zlo dnešní doby

Čím byly nacismus a komunismus pro 20. století, tím je islamismus a mravní relativismus dnes. Pozoruhodně břitké přirovnání, které prohesl na právě probíhající synodě o rodině kardinál Sarah z Guiney.

15.10.2015 v 13:45 | Karma: 30,65 | Přečteno: 1292x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Svědkům Jehovovým sloužil i 48 hodin v kuse. Jsou hrozbou pro všechny, říká

10. května 2024

Premium U Svědků Jehovových byl od narození. Během dospívání však začal dělat problémy, když se chtěl dívat...

OSN posílila postavení Palestiny, vyzývá ke schválení členství. Česko bylo proti

10. května 2024  17:38,  aktualizováno  19:42

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci, podle níž by se Palestina měla stát plnohodnotným členem...

Pivo za stovku a žádný kravský zvonec! Hokejové fanzóny před stadiony ožily

10. května 2024  19:27

Ve fanzóně před pražskou O2 arenou, kde se v pýtek hrají první zápasy mistrovství světa v hokeji,...

Učiteli nepřidáme, zaplatíme školníka. Peníze pro pedagogy použijí školy jinak

10. května 2024

Premium MŠMT slibovalo přidat učitelům až na 130 procent platu. Aby se ředitelé škol vyhnuli propouštění,...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3842x
Blog na iDnes.cz mám už nějakých pár let, ale v poslední době píšu jen tu a tam, když se sejde nápad a trocha času, což nebývá zas tak často.
Zabývám se grafickým designem a tvorbou internetových stránek, rád fotím, kreslím a maluju. Budu rád, když se podíváte na mé internetové portfolio, případně na galerii mé tvorby na deviantArtu. Provozuji web www.angrenost.cz, zabývající se světem J. R. R. Tolkiena, včetně encyklopedie, slovníku, ilustrací, diskusního fóra a dalšího. Jsem autorem webu Promonarchii.cz, která si klade za cíl představit myšlenku monarchie jako zcela moderního systému, který může i v současnosti nabídnout mnoho předností v porovnání s republikou.
Jsem členem politické strany Koruna Česká a občanského sdružení Campamento '99