Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

41 / 32 / 27

Tak jsme si zvolili. 32 % lidí volilo aroganci, populismus a pomluvy, 27 % naději na změnu ke slušnosti a nejlepšího výsledku 41 % dosáhla jako obvykle strana nevoličů, kterým je jedno, jaký politický styl bude naši zemi v následujících letech reprezentovat.

Nevadí mi v prvé řadě to, že bude prezidentem ten strejda z Vysočiny (i když to mi taky vadí dost, když uvážím všechny souvislosti); ono pokud nedojde k nějakému velkému průšvihu, tak to pořád nebude horší, než těch uplynulých deset let v Klausem. Možná přibude na Hradě sprostot, vulgárnosti, a otevřených urážek, možná ubude ostud v Evropské politice. Možná. Každopádně zůstává u vesla stejná parta parta jako dosud, byť se tu načas rýsovala šance na to, že by se něco mohlo změnit a že bychom snad mohli překročit stín opoziční smlouvy a celého s tím souvisejícího stylu politiky posledních dvaceti let.

Co mi ale vadí nejvíc, je to, jakým způsobem k tomu vítězství došlo. Kdyby se rozhodovalo na základě skutečných politických témat, na základě rozdílů, které jsou skutečně relevantní pro funkci prezidenta, a většina lidí by po zralé úvaze usoudila, že Miloš Zeman nás bude reprezentovat lépe než Karel Schwarzenberg, sice by mě to mrzelo, ale respektoval bych to. Umět přiznat porážku je důležité. Ovšem za podmínky, že se souboj vede čestně.

Nicméně nad takovou špinavou kampaní, jaké jsme byli v posledních dnech svědky, zůstává rozum stát. A ještě víc nad tím, kolik lidí se jí nechalo ovlivnit. Můžete stokrát poukazovat na to, že mládež volila knížete jenom proto, že to bylo "in", ale pořád je to lepší, než když opačná strana postavila svou kampaň na pomluvách, na lžích a na aroganci (neříkám, že se stoupenci Schwarzenberga tu a tam nedopustili něčeho neslušného, ale druhá strana v tom zcela nesrovnatelně vedla).

Když člověk z reportáží slyší, jaké argumenty uváděli mnozí voliči Miloše Zemana, jako „Aspoň je to Čech, toho Rakušáka na Hradě nechci,“ nebo „ty volíš toho Sudeťáka? Husity na tebe!“ není pochyb, že pomluvy padly na úrodnou půdu.

Smutné je i to, že 41 % lidí otevřeně deklarovalo, že je jim jedno, kdo je bude reprezentovat. Uznávám, že pro to mohli mít své důvody, ale měli bychom se zamyslet nad tím, co to o naší politice vypovídá.

Je mi špatně nikoli z toho, že bude prezidentem Miloš Zeman, ale z toho, jakým způsobem svého vítězství dosáhl. Z toho, co všechno jsou někteří lidé schopni udělat pro získání moci. Když byl volen Václav Klaus, tak i přes všechny nechutnosti v parlamentu jsme si moli říkat, že se nás to vlastně tolik netýká, umýt si nad tím ruce a třeba se tomu i od srdce zasmát. Teď se ty nechutnosti týkají nás všech. Bojím se přemýšlet nad tím, co to znamená...

Autor: Matěj Čadil | sobota 26.1.2013 17:00 | karma článku: 29,51 | přečteno: 2175x
  • Další články autora

Matěj Čadil

Obchod s orgány? Proč to pobouření?

Zatímco u nás poklidně běží okurková sezóna, Spojené státy žijí skandálním odhalením ilegálního obchodu s orgány a tkáněmi, který provádí největší státem dotovaná potratová organizace Planned Parenthood.

3.8.2015 v 13:45 | Karma: 34,27 | Přečteno: 4475x | Diskuse| Společnost

Matěj Čadil

Ve znamení kalicha

Pan prezident nám přichystal pěkný dárek k právě probíhajícím Dnům víry. Kdo by to byl řekl, že v Česku, s oblibou označovaném za nejateističnější stát Evropy, zavlaje nad sídlem hlavy státu křesťanský symbol?

2.6.2015 v 12:46 | Karma: 35,14 | Přečteno: 4534x | Diskuse| Společnost

Matěj Čadil

Svoboda vítězí. 1 + 1 = 3.

Občané Mendacie jako první na světě v referendu schválili změnu matematických zákonů. Stoupenci svobodné aritmetiky získali většinu hlasů, a tak odteď 1 a 1 už nemusí být jen 2, ale taky 3, 10 nebo třeba 369,5.

30.5.2015 v 11:40 | Karma: 31,21 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Společnost

Matěj Čadil

Hokejové vlastenectví

Všimli jste si, kolik je v posledních dnech všude českých vlastenců? Není to pozoruhodné, když jindy je vlastenectví mnohými považováno téměř za sprosté slovo a k dobrému tónu patří si na Čechy zanadávat?

16.5.2015 v 14:53 | Karma: 37,70 | Přečteno: 4682x | Diskuse| Společnost

Matěj Čadil

Hi Friends! Američané nejsou dokonalí, ale naše přivítání si zaslouží

Když člověk sledoval radostné uvítání Američanů v Polsku a vedle toho rozběsněné reakce našich bolševiků a „přátel Ruska“, skoro aby se za svůj národ styděl. Snad to ale s námi nakonec tak špatné nebude.

27.3.2015 v 15:00 | Karma: 25,45 | Přečteno: 711x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3842x
Blog na iDnes.cz mám už nějakých pár let, ale v poslední době píšu jen tu a tam, když se sejde nápad a trocha času, což nebývá zas tak často.
Zabývám se grafickým designem a tvorbou internetových stránek, rád fotím, kreslím a maluju. Budu rád, když se podíváte na mé internetové portfolio, případně na galerii mé tvorby na deviantArtu. Provozuji web www.angrenost.cz, zabývající se světem J. R. R. Tolkiena, včetně encyklopedie, slovníku, ilustrací, diskusního fóra a dalšího. Jsem autorem webu Promonarchii.cz, která si klade za cíl představit myšlenku monarchie jako zcela moderního systému, který může i v současnosti nabídnout mnoho předností v porovnání s republikou.
Jsem členem politické strany Koruna Česká a občanského sdružení Campamento '99