Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stadion, pro Ústí nejvyšší priorita?

Pár metrů od Městského stadionu v Ústí nad Labem bydlím a dvě desetiletí pracuji. Nyní se stadion rekonstruuje. Na jednu stranu jsem rád, že město bude mít důstojný sportovní stánek. Na stranu druhou mám pochybnosti, zda je oněch 170 000 000 Kč z peněz daňových poplatníků vynaloženo účelně. Zda nebylo lepší opravit školy, školky, silnice, nebo zda neinvestovat do něčeho s dopadem na větší počet obyvatel. Proč nepodpořit raději projekt, který vytvoří nová pracovní místa? Je stadion a fotbal veřejnou službou?  

Fandím sportu a fandím FK Ústí, protože to je v krajském městě klub s nejlepším zázemím a podmínkami pro výchovu nejen malých fotbalistů. Ale i tak mám několik otazníků ani ne tak k FK, ale spíše k politické reprezentaci města.  

Ústecký stadion je v majetku města a správu a údržbu sportoviště provádějí Městské služby – příspěvková organizace města. Fotbalový klub hradí spotřebované energie a údržbu trávníku. V jiných obcích je to většinou jinak.  Buď je stadion vlastněn a provozován fotbalovým klubem, nebo servisní organizací. Narazil jsem i na model, kdy je stadion vlastněn městem a pronajímán fotbalovému klubu či dalším subjektům, které se starají o běžnou údržbu, úhradu energií atp..  Málokteré město je tak vstřícné jako Ústí nad Labem, že by hradilo investice i údržbu. Můžeme to nazvat podporou sportu. Jiným pohledem možná nehospodárným nakládáním s finančními prostředky, kdy je Fotbalový klub – akciová společnost podporován až velkoryse. Stadion využívají i atleti a další subjekty.

Fotbalový klub Ústí nad Labem, a.s. je dle výroční správy z roku 2012, kterou si může každý najít na justice.cz z 78% vlastněn městem Ústí nad Labem a z 22% FK Teplice. Tento poměr se může změnit. Základní moje pochybnost je tedy: Pro koho vlastně město opravuje stadion s náklady přes 170 miliónů Kč z veřejných peněz? Jaké jsou stávající provozní náklady a jaké budou v budoucnu vč. vyhřívané trávy?  Kdo tyto náklady bude hradit? Jaký nájem bude platit Fotbalový klub a.s.? Jaký nájem budou hradit další subjekty? Počítá město s návratem investice? Počítá město s úhradou provozních nákladů, bez ohledu na to, zda jsou součástí PPP projektu, nebo budou hrazeny průběžně v budoucnu? Jaká bude celková zátěž pro budoucí rozpočty?

Hledal jsem a pátral, ale v usneseních městského zastupitelstva a ani městské rady jsem tyto detaily z mého pohledu závažné nenašel. Tím nechci vůbec zpochybňovat podporu sportu. Zejména sportu dětí a mládeže. Sport město podporuje a to poměrně velkoryse i jinými cestami. Ale na Městském stadionu děti ani mládež fotbal nehrají a asi ani hrát nebudou.  Je to podpora sportu, nebo obchodní společnosti, jejich představitelů a profesionálních hráčů?

Další výhradu mám k podobě tribuny. Je to zásadní rekonstrukce na mnoho desetiletí. Stálo dle mého názoru za to, dojít s TJ Spartak ke shodě a vykoupit objekt Krčku a restaurace Retros a nějak to celé „scelit“. Nikoliv tribunu předsadit až k atletickému oválu za objekty TJ Spartak.

Další otazníky – možná neoprávněné mám k výběru dodavatele stavby. Město rozhodnutím zastupitelstva 261/13 rozhodlo, že stavbu zadá společnosti Metall Quatro z Mostu. Na jejich stránkách i ve výroční správě (taktéž Justice.cz) jsem se dočetl, že se zabývají výrobou a montáží plastových oken, zateplováním budov atp. (??) . Ve vyjmenovaných realizovaných rekonstrukcích není žádná betonová stavba, žádný stadion, žádná rozsáhlá investiční akce. Většina realizací na nová  okna, dveře, fasády v ZŠ+MŠ atp.  je zadávána severočeskými městy či jejich organizacemi. Postrádám významné zakázky z komerčního sektoru. Proč vítězí hlavně u politických reprezentací?

Celá rekonstrukce je tak zvaný PPP projekt. Cena stavby je tuším 116 miliónů Kč a zbytek je hodnota peněz a další služby. Město bude rekonstrukci splácet 10 let po 17 milionech Kč. Smlouvu jsem na magistrátních stránkách nenašel, ale pokud je 54 milionů Kč pouze úrok, tak je to výrazně více, než za co půjčují peníze komerční banky samosprávám. Většinou je u měst úrok mírně nad hodnotou inflace.

Nechci být hnidopich a prudil, ale pokud se jedná o velké investiční záměry, měla by být dle mého jasná a naprosto transpraentní koncepce, jasný a zveřejněný záměr včetně smluv a všech detailů  a měla by na toto téma probíhat diskuse. Pak bych já a ani ostatní obyvatelé neměl tolik otazníků a pochybností – možná zbytečných.

Byla by velká škoda, kdyby tyto otázky vrhaly zbytečně negativní světlo na FK Ústí občanské sdružení, které dělá pro zázemí nejen malých fotbalistů maximum možného. Město by si nemělo nechávat své záměry a plány pouze pro sebe, zvláště jsou-li náklady 170 000 000 Kč.

Autor: Radim Bzura | středa 6.11.2013 10:40 | karma článku: 14,68 | přečteno: 1049x
  • Další články autora

Radim Bzura

Prolomit či neprolomit limity …. limity těžby?

Limity těžby byly stanoveny v roce 1991. To že byla pevně určena nepřekročitelná hranice pro rypadla a dobývání nerostů nebyla náhoda. Bylo krátce po sametové revoluci. Jedním z důvodů proč to „prasklo“ bylo i to, že se celý severočeský region topil v sirnatém smogu zejména ze spalování uhlí v severočeských teplárnách a elektrárnách, které byly srdcem energetické soustavy ČR. Náš region splachovaly kyselé deště, které z hřebenu krušných hor udělaly zvrásněný holý okraj vředu hnědouhelné pánve. Byly zničeny desítky vesnic. Byl přestěhován a z kořenů vyrván Most, Litvínov a další města.

29.1.2015 v 12:25 | Karma: 22,55 | Přečteno: 888x | Diskuse| Ústí nad Labem

Radim Bzura

Jiří Řehák se ptá, Radim Bzura odpovídá

Jiří Řehák je historik, pedagog, cestovatel a zastupitel Ústeckého kraje za jiný politický subjekt. Boj proti totalitním režimům, korupci, tmářství jde napříč politickým spektrem. Vyzpovídal Radima Bzuru, lídra za TOP 09 v Ústí nad Labem.

17.9.2014 v 14:49 | Karma: 8,68 | Přečteno: 542x | Diskuse| Ústí nad Labem

Radim Bzura

Stadion, vyzkoušený ústecký tunel?

Začnu malinko zeširoka. Počátkem devadesátých let město Ústí nad Labem prodalo již značně zchátralou a zdevastovanou Větruši. Pravděpodobně se tehdejší politici domnívali, že nový vlastník investuje nemalé prostředky a bývalou dominantu uvede v život. Dříve oblíbené výletní místo s restaurací a tanečním sálem a později vietnamská ubytovna se bohužel investice a obnovy na základě tržních principů v devadesátých letech nedočkala. Město objekt Větruše odkoupilo zpět a investovalo stamilionové prostředky do jeho rekonstrukce a do sanace svahu. Následně vybudovalo město v těsné blízkosti sportovně rekreační areál, který provozuje a udržuje příspěvková organizace „Městské služby“. Atraktivitu a komerční potenciál Větruše zvýšila dále lanovka, která vede přímo k objektu a zásadně zlepšila jeho dostupnost. Následně nikoliv město, ale soukromá společnost blízká ČSSD Ekofin PC dostavěla s pomocí dotace 80 mil. Kč z ROP Severozápad se zastoupením taktéž ČSSD hotel, čímž získalo místo extrémní komerční atraktivitu proti předchozímu stavu.

19.5.2014 v 10:04 | Karma: 24,85 | Přečteno: 1642x | Diskuse| Ústí nad Labem

Radim Bzura

Krade se v Ústí nad Labem?

Tento blog je určen zejména obyvatelům města Ústí nad Labem, kteří se orientují v bahnitém rybníku lokální politiky. Pro ty, kteří sledují dění nejen kolem Činoherního studia, ale i kolem městských organizací. Dva roky jsem působil v Dozorčí radě společnosti Metropolnet a.s., která je 100% vlastněna městem Ústí nad Labem. Metropolnet poskytuje IT a telekomunikační služby městu a příspěvkovým organizacím města. Rozhodnutím Rady města jsem byl 31.3. odvolán. Dosud mě sice nikdo oficiálně neinformoval o této skutečnosti, ale byl jsem upozorněn novináři a následně jsem to dohledal v zápise z Rady města na webu magistrátu. Nebudu komentovat jakési pracovněprávní zvyklosti a kulturu.

22.4.2014 v 10:03 | Karma: 29,45 | Přečteno: 2554x | Diskuse| Ústí nad Labem

Radim Bzura

Ústí pohřbilo své Činoherní divadlo

S velkým očekáváním jsem šel na zastupitelstvo Statutárního města Ústí nad Labem, které se konalo 3. března. Jsem osoba „dotčená“ – trvale bydlící v Ústí, tak jsem byl zvědav, jak dalece mne zastupují či nezastupují zvolení politici za nejen mé daně. Nijak aktivně jsem se neprojevoval, aby to nebylo označeno za předvolební tanečky.

4.3.2014 v 11:26 | Karma: 23,70 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Ústí nad Labem
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1167x
Jsem celoživotním optimistou s nasazením pro vše do čeho se zakousnu.
Vystudoval jsem hospodářskou politiku a správu na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně.
Říká se, že je politika špína. Pokud je to pravda, tak je třeba to aktivně změnit! Může k tomu přispět každý jeden z nás!
Jsem členem TOP 09 v Ústí nad Labem.V Ústí jsem studoval, pracuji i žiji - pokud pominu obec Tisou - místo mého srdce.
Jsem aktivní v občanské společnosti. Aktuálně jsem studentem filozofické fakulty UJEP. Mám rodinu, skvělou ženu, tři děti a psa. Volný čas věnuji kultuře, sportu a věcem kolem nás.

Seznam rubrik