Zdražení jízdného je nutné! Nevěříte...?

Opravdu nevěříte? Tak si to pojďme spolu projít…, neboť já také ne!

www.cd.cz

České dráhy jsou opravdu velkým dopravcem, o tom žádná pochybnost. Tento mamut spolyká ročně opravdu megapeníze. O tom také žádná pochybnost.¨

Ale teď začnou ony pochybnosti vyskakovat. Jednou z prvních pochybností by mohlo jít v to, že za své požadavky, které se navyšují, společnost své služby nezvyšuje.

Dalo by se namítnout, že to není pravda, ježe pokud berete do obrany společnosti opravy nádraží, budování nových kolejí, to jsou věci a záležitosti, které by musela společnost dát do provozního stavu za každé situace, pokud jí záleží na tvorbě nějakého zisku. Ale ostatní služby jsou hluboce v mínusu.

Jakožto normální cestující se budu zabývat pouze osobní dopravou, aby mne nemohl někdo nařknout, že mluvím o něčem, co neznám a přiznám se, že díky mlčení a mlžení společnosti neznám žádné relevantní výsledky hospodaření v nákladní dopravě.

Osobní doprava ale dostává na frak každý den provozu Českých drah, a.s.. Takové drobnosti jako špinavé vagony, které jsou zrovna přistavené k nástupišti, nepoužitelné toalety vagónů, které ještě ani nevyjely ze startovací stanice, neupravení průvodčí, kteří občas připomínají bezdomovce, kteří našli modrou uniformu v kontejneru, jejich častá neochotnost, to můžeme pominout. To jsou věci známé, často probírané, a nijak neřešené. Pravda je ale i v tom, že v těch vlacích jezdíme my, my ty vagóny špiníme, my ty toalety s prominutím „posíráme“, my, cestující, nevíme jak se chovat v něčem, co je společné. A čest výjimkám, jako jsem já, který si do vlaku sednu, sedím na zadku, nikde se nepoflakuji, nic nikam neodhazuji, nedávám nohy v botách na protější sedadlo, a pokud „opravdu“ nemusím, na toaletu vlakovou nechodím.

Jsou tady větší potíže, které nás ohrožují, bezpečnost drah, která snad, po posledních nehodách a skoro nehodách, ani neexistuje. Jedni řeknou, že počítač vlak nevidí, druhý to hned svede na přepískování, ti zase oponují, že snad ani písek momentálně nemají. A tudy cesta nevede! Nejednotnost představitelů drah je problém, který je nebezpečný. Pokud chce jeden A a pokud chce druhý B, nejlepší by bylo AB, ale často je z toho C.

A tady právě protékají drahám velké peníze nikam. Vlastně někam ano, ale to bych byl zase u těch toalet.

A tak si to chce společnost vybrat zpátky po kouskách na nás, cestujících. Dvě koruny sem, dvě koruny tam, tři stovky navrch, však to není až tak hodně, ne? Je to hodně!!! Po všem tom, co jsem vyjmenoval je to sakra hodně! Já si připlatím, ale služba za to lepší nebude. Spíše horší, špinavější, ušmudlanější, unuděnější, zpomalenější.

Dokonce mě napadlo, že to zdražení je vlastně kvůli již předpokládanému zpožďování vlaků (to je jedno, jestli jedete pantografem nebo pendolinem, všechny jsou zpožděné), bude zima, brzo tma, ve vlacích si budeme užívat déle než je grafikonem doloženo, tak si za „pohodlí“ připlaťte, drzí, nespokojení „zákazníci“. V tomto směru má zdražení opravdu opodstatnění, co říkáte? I divadlo, když je delší, je dražší. Takže tady bude ten problém, dostáváme službu delší, musíme ji jinak ohodnotit. A ne se stěžovat!

Jenže, ti co na vlak čekají ve špinavé, studené hale nádraží, by měli zase dostat něco nazpátek, takže by se měla služba vyrovnat. No, je to opravdu složité, ještě že nejsem zaměstnancem drah, bolela by mě hlava. Nebo nebolela? Přijde mi, že z drah nikoho hlava nebolí a když je problém, vyřeší se to okrádáním cestujících, aby mamut zase měl co do žaludku.

Autor: Branislav Krajčík | pátek 10.10.2008 9:43 | karma článku: 21,56 | přečteno: 1482x
  • Další články autora

Branislav Krajčík

Házení hrachu...

6.7.2013 v 22:29 | Karma: 21,34

Branislav Krajčík

Korektní korektnost...

30.6.2013 v 8:39 | Karma: 11,99

Branislav Krajčík

Pane Panuší...

28.5.2012 v 7:00 | Karma: 10,91

Branislav Krajčík

Milý Sašo...!

5.4.2012 v 19:38 | Karma: 32,68