Vidět to: Snímek černé díry

Vidět to je vždycky něco více, než číst o tom, dívat se na filmy, zírat do daleka a představovat si, že to tušíme. Co? Černou díru, snad nejlegendárnější, nejděsivější a lidskou představivost nejvíce vzrušující útvar ve vesmíru.

První snímek černé díry v historii nám dnes zprostředkovala soustava Event Horizon Telescope:

https://eventhorizontelescope.org

V nejpravdivějším významu toho slova černou díru vidět nemůžeme, avšak dnešní snímek toho nepravidelného ohnivého kruhu je tím nejpřímějším zprostředkováním obrazu černé díry, jaký byl kdy získán.

Skutečnou černou díru nelze ani vidět, ani si ji představit. Ostatně, kdo si dokáže představit jen vzdálenost, ve které se vyfotografovaný objekt nachází - 55 milionů světelných let? Kdo si dokáže představit její velikost, vždyť má průměr jako celá Sluneční soustava?

Dnes publikovaný obraz není jen zástupný symbol, je to něco více, něco konkrétnějšího, než jsou i ty nejlepší teoretické úvahy vědců, nejkrásnější fantazie spisovatelů sci-fi, nejdokonalejší filmové efekty.

Jak bude technika vylepšována, poroste také rozlišení snímků. Už dnes se však tato fotografie zařadila mezi nejzásadnější fotografie v historii.

 

 

 

Autor: Lukáš Burget | středa 10.4.2019 17:42 | karma článku: 13,42 | přečteno: 351x