Kontrolní otázka: Kolik belgických soudruhů se vejde do belgického obrněného transportéru?

Nevíte? Tak já vám to tedy řeknu: Pokud do nich kvůli novému vybavení vůbec prolezou, tak se tam vejde řidič s hlavou mezi koleny o tělesné výšce do 168 centimetrů a střelci jen o dva centimetry vyšší.

S plány na celoevropskou armádu bych tedy rozhodně byl opatrný. Třeba s těmi obrněnými transportéry je v EU vyloženě potíž.

Vezměme to popořadě:

  • Němci měli před pár lety na cvičení NATO na svých transportérech namontovány místo kulometů jen načerno nabarvené smetáky, páč kulomety jim firma nedodala včas /4/. Mimochodem, měla to tehdy pod palcem jistá Ursula von der Leyenová…

 

  • Češi si po mnoha peripetiích pořídili superdrahé transportéry a potom je vylepšili novým pancéřováním, což poněkud omezilo jejich pohyb ve vodě. On tedy nadále možný je, ale pouze vertikálním směrem a to pouze dolů /1/.

 

  • Belgičani teď na ty samé Pandury namontovali pancéřování a další výbavu, leč průměrný belgický jinoch v uniformě se tam už nevleze a speciální jednotka liliputů pro boj ve vysoké trávě zase není na jejich obsluhu vyškolena. K tomu se ukazuje, že v nově vybavených transportérech je sice díky klimatizaci příjemně, ale problémy dělá řízení a brzdy /6/.

 

Pokud se přesto nějaké společné evropské síly budou realizovat, doporučoval bych také zvážit nákup padáků. Ty, které před lety objednal náš ministr Kalousek, sice zaručovaly jedinečně rychlou přepravu, avšak nezaručovaly, že voják bude po dopadu na zem ještě ve stavu způsobilém k jinému úkonu, než pohřbu s vojenskými poctami /7/.

 

Ona je to s těmi bojovými prostředky potíž na celém světě. Tak například Austrálie před pár lety převzala po letech zpoždění supermoderní ponorky třídy Collins. I u těch bylo při testech na moři zjištěno, že pohyb ve vodě v zásadě umožňují, ale opět jen směrem dolů. Skutečnost, která je u obrněného transportéru jen detailem, protože transportér má hlavně jezdit a ne plavat, se však u ponorky jeví jako dost podstatná závada. Zkrátka pobyt pod vodou v jednu chvíli omrzí, vzduchu se nedostává, a tak je u tohoto prostředku přece jen po jistém čase žádoucí, aby byl schopen se opět vynořit. Další zjištěnou nepříjemností byl fakt, že do ponorky teče, což zejména při plavbě pod vodou některé námořníky poněkud znervózňovalo /2/.

 

Vrátíme-li se na okamžik do Německa, pak musíme konstatovat, že i ekologické chování by mělo mít své meze. Loni totiž byla uzemněna letka německých stíhaček Tornado poté, co se zjistilo, že nějaký zelený snaživec přimíchal do leteckého kerosinu takové množství bionafty, že to překročilo bezpečné meze /5/.

 

Jindy se zase stane, že bojové prostředky jsou sice v požadované kvalitě, ba i kvalitním palivem natankovány, ale jaksi nejsou k dispozici, neboť armáda zapomněla, kde je nechala. Taková maličkost se přihodila například jinak slavné ruské armádě před několika lety. Obyvatelé venkova kdesi v okolí Jekatěrinburgu totiž zaregistrovali, že na okraji lesa už několik měsíců dlí zcela bez dozoru asi dvě stě tanků T-80 a T-72 /3/. Stejnou záhadou byl fakt – řekněme si to na rovinu, že zrovna v Rusku – zůstaly tyto stroje, do kterých prý stačilo nasednout a odjet, v kompletním počtu. Dotazovaní generálové si nic nepamatovali, mlžili a vymlouvali se jeden na druhého. Chlapi, já vám to říkám furt: Vodka je strašný svinstvo!

 

Takže abych to nějak předvánočně uzavřel: Přeji všem armádám světa, aby na ně Ježíšek pamatoval spolehlivými zbraněmi, a hlavně, aby všechny ty zbraně spokojeně rezivěly ve skladech a vojáci se spokojeně váleli v kasárnách, nebo se udržovali fit na cvičáku.

 

Takže pohov, míru zdar a PF 2020!

 

 

Zdroje:

 

  1. https://www.lidovky.cz/domov/drahe-pandury-umely-plavat-s-pancirem-za-80-milionu-uz-ale-neplavou.A100904_100736_ln_domov_mev
  2. https://www.idnes.cz/technet/technika/europonorky-ktere-se-ponori-a-uz-nikdy-nevynori.A140429_180936_tec_technika_kuz
  3. https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/ruska-armada-zapomnela-na-urale-u-lesa-200-tanku/r~i:article:662129/
  4. https://www.lidovky.cz/monitor-jana-machacka/kolik-ma-merkelova-divizi-a-nemecko-smetaku.A161215_131853_monitor-jana-machacka_ele
  5. https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/stihacky-biopalivo-nemecko-vojenska-zakladna.A180219_201353_zahranicni_ane
  6. https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/zesmesnili-jsme-se-belgie-modernizovala-pandury-vojaci-se-do-nich-nevejdou-40307806
  7. https://www.novinky.cz/tema/clanek/miroslav-kalousek-40095805

 

Autor: Lukáš Burget | pátek 20.12.2019 16:30 | karma článku: 34,94 | přečteno: 1354x