Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Greta Thunberg versus Naomi Seibt

Média přinášejí zprávu o rostoucím vlivu Naomi Seibtové, devatenáctileté německé dívky, která se zdá být svými názory na klimatické změny i další problémy dokonalým protikladem mnohem slavnější Grety Thunbergové.

Ač Naomi tvrdí, že Gretiným protikladem být nechce, neváhá se ostře pouštět do názorových pozic hnutí „ochránců klimatu“, jak se nazývají aktivisté typu Grety Thunbergové. Naomi tvrdí, že „současná věda o klimatu vůbec není věda /1/“ a bojuje proti „indoktrinaci klimatickým alarmismem“. Neméně radikální postoje hlásá i k dalším zásadním věcem, veřejnost oslovuje například takto:

Mám pro vás dobré zprávy: Svět neskončí kvůli změně klimatu. Lidé jsou násilně krmeni velmi dystopickou agendou klimatického alarmismu, který nám říká, že my jako lidé ničíme planetu a že my, zejména mladí lidé nemáme žádnou budoucnost /2 /"

Nebo takto:

„Přála bych si, aby se mladým lidem neříkalo, aby se báli budoucnosti, že starší generace ničí planetu, že zvířata vymřou, že příroda umírá /3 /"

Seibtová tvrdí, že „nemá žádnou agendu, žádnou ideologii /4/" a dle svých slov zasazuje o „klimatický realismus“ oproti „klimatickému alarmismu“. Nicméně, z jejích pozic není zřejmé, zda daný realismus nespočívá pouze v odmítnutí prokázaných faktů o klimatické změně a její dynamice a zavírání očí nad lidským ničením planety.

Pochopitelně je tu také otázka, s jakým aktivismem přistupují k informacím o slečně Naomi média, v jakém světle se ji snaží vykreslit. Třeba o The Guardianu, ze kterého pro tento článek sám čerpám, si v tomto smyslu nedělám žádné iluze. The Guardian totiž hrdě oznamuje, že ve snaze o snížení uhlíkové stopy nebude dále uveřejňovat reklamu od firem těžících fosilní paliva ("ropné a plynové společnosti") /5/. Myslete si o tom, co chcete, ale hlavně The Guardianu věřte, že i poté o těchto věcech informuje objektivně a nestranně...

Musím tedy říci, že mně osobně mohou být sympatické kritické názory Naomi na klimatický alarmismus, na migraci či přemíru feminismu, nebo její kritika těch, kteří označují za ultrapravičáky až nacisty všechny, kdo nezapadají do neoliberálně – progresivistického názorového rámce, zároveň jsem však značně podezřívavý k proklamovaným snahám slečny Naomi o objektivní přístup.

Naomi Seibtová je totiž členkou konzervativního think-tanku Heartland Institute, který dlouhodobě kritizuje mainstreamový vědecký přístup k otázkám změny klimatu. Onen Heartland institut o Naomi například napsal, že je „fantastický hlas pro volný trh a pro klimatický realismus“ /3/. Pochopitelně, pokud realitu zhoršování životního prostředí jednoduše odmítneme, o to snáze bude volný trh bez překážek nadále činit cokoli, co životnímu prostředí škodí. O smýšlení a názorech Naomi Seibtové hovoří také skutečnost, že se několikrát účastnila mýtinků strany AFD - Alternativa pro Německo, ač členkou strany není /1/. Na této skutečnosti není nic negativního nebo kontroverzního, ale je evidentní, že stejně jako Greta, tak i Naomi vychází z nějakého konkrétního prostředí vlivů a mocenských zájmů.

Především je smutné, že tak závažné téma sklouzává vždy do politiky a politikaření, a jsem na pokraji neklimatické, leč o nic méně reálné paniky, když si uvědomím, že rozdílné postoje k tak zásadním otázkám sdělují světu dvě dívky na prahu zletilosti a bez jakékoli odborné kvalifikace. To už naše západní civilizace klesla tak hluboko, že je lidem třeba zásadní informace a postoje sdělovat formou výzev k panikaření, formou videí na youtube od mladých holek, formou vrcholného ignorantství v podobě odmítání páteční výuky?

On ten pád Římské říše také nenastal ze dne na den a varovných příznaků bylo více než dost. Když vidím nějakou šestnáctiletou holku úkolovat politiky, hysterčit na zasedání Spojených národů o klimatické změně, a když si uvědomím, že je navržena na Nobelovu cenu, připomínám si třeba, kterak tenkrát v Římě učinili senátorem koně…

Situace je vážná z mnoha úhlů pohledu. Vážné je nejen zhoršování stavu životního prostředí a změny ekosystémů, které nastávají s globální změnou klimatu, tedy především s jeho oteplováním. Vrcholně vážné jsou také snahy o kompletní změnu energetiky, dopravy a značné části dalšího průmyslu. Ty v Německu prosadily formou propagandy místo objektivní analýzy zelené politické strany vedené právě aktivismem tábora Grety Thunbergové, a tento ekonomický model se Německo snaží spolu s dalšími západoevropskými zeměmi vnutit i zbytku Evropské unie. To, co se v Německu snad za obrovských nákladů může podařit, může být ovšem pro slabší ekonomiky typu naší země poslední ránou osudu pro jejich konkurenceschopnost vůči zbytku světa. Navíc není vůbec jisté, jaké bude alespoň to ekologické saldo daného risku.

Myslím, že skutečným důvodem k alarmismu je tedy amatérismus a souboj vášní, který v těchto otázkách panuje místo uvážlivé odborné debaty. Naštěstí u nás v České republice můžeme ještě rozumnou a vyváženou debatu vést a máme na ni také trochu času, protože nás zatím naplno nepostihlo importované zelené šílenství, ani jeho zpětný ráz v podobě radikálních konzervativců odmítajících vidět realitu. V tomto ohledu však musím souhlasit se slovy „klimatických alarmistů“: Čas se krátí.

 

 

Zdroje:

(V případě citací z anglicky psaných zdrojů jsou v článku použity překlady do češtiny)

 

  1. https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/greta-thumbergova-klimaticke-zmeny-popirani-naomi-seibt.A200224_164002_zahranicni_jhr
  2. https://www.insider.com/conservative-hires-youtuber-naomi-seibt-challenge-greta-thunberg-climate-crisis-2020-2
  3. https://www.dailymail.co.uk/news/article-8040469/German-teenage-climate-change-denier-Naomi-Seibt-19-known-anti-Greta-speak-CPAC.html
  4. https://www.theguardian.com/us-news/2020/feb/25/anti-greta-teen-activist-cpac-conference-climate-sceptic
  5. https://www.theguardian.com/media/2020/jan/29/guardian-to-ban-advertising-from-fossil-fuel-firms-climate-crisis#show-draft-epics
Autor: Lukáš Burget | středa 26.2.2020 16:30 | karma článku: 30,50 | přečteno: 1787x
  • Další články autora

Lukáš Burget

Studenti z Harvardu: Za zvěrstva vůči Izraeli je zodpovědný Izrael

Univerzity typu Harvardu jsou výkladní skříní západní civilizace, tam se rodí elity naší společnosti. Je tedy poučné zjistit, jaké názory panují v líhních lidiček, kteří nám jednou chtějí ekonomicky i politicky vládnout.

12.10.2023 v 15:30 | Karma: 35,58 | Přečteno: 1319x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Cancel culture po česku : Štvanice na soudce za vtipy na prezentaci

Fanatik se pozná dle hysterické reakce na něco, co je u normálního člověka pod prahem jeho vnímání. Dáváme-li fanatikům stále více prostoru veřejného i mediálního, nedivme se, že jim s jídlem roste chuť.

5.10.2023 v 15:30 | Karma: 28,22 | Přečteno: 742x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Chci mobil, který dobře fotí: Jak na to

Jako amatérský fotograf Vám přináším (snad) i pro laiky srozumitelné rady, jak vybrat mobilní telefon, je-li pro Vás fotografování koníčkem či z jakéhokoli důvodu důležité.

15.9.2023 v 19:19 | Karma: 14,82 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Burget

Nashledanou, pane Větvičko!

Bloger Ladislav Větvička, bez kterého si mnozí nemohli blogovou sekci Idnes představit, byl odejit, ježto prý mnohokrát porušil kodex blogera. Je mi srdečně fuk, jaký kodex porušil, pana Větvičku si jeho čtenáři najdou.

4.9.2023 v 15:30 | Karma: 39,62 | Přečteno: 1908x | Diskuse| Hyde park

Lukáš Burget

Potíž s Afrikou: Turisty tam střílejí, migranty pouští, úplatky od EU neberou

EU se opět nepodařilo vyřešit migrační krizi, a sice uplatit tuniského diktátora výměnou za stopku migraci a lidská práva. Pan Saíd patrně nečetl evropské nářky nad zatýkáním svatebčanů na homosexuálních afrických svatbách.

1.9.2023 v 15:30 | Karma: 35,24 | Přečteno: 1057x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 33,65
  • Průměrná čtenost 2719x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik