Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dámo, Vy jste orangutan!

„Dámo, Vy jste orangutan!“ Něco takového vmetl italský senátor strany Liga do tváře své kolegyni političce, toho času ministryni pro integraci.  

Přirovnávat někoho k orangutanovi se nevyplácí ani u nás v Česku, alespoň soudě dle známé pasáže z Haškova Švejka, kde kvůli přirovnání jednoho vousatého občana k orangutanovi vypukla rvačka, po které byl Švejk se svými kumpány zadržen na policejní stanici.

Je sice pravda, že osočená ministryně nešla za agresorem a nedala mu facku, a ten jí poté nerozbil hlavu lahví a nezapříčinil jí bezvědomí, nicméně i tak je z toho v té Itálii pěkná polízanice. Ministryně je totiž tmavé pleti a jelikož přirovnání občanů tmavé pleti k opicím jsou považována za rasistická, nastaly soudní tahanice, domluvy, omluvy, nedomluvy a vše skončilo tím, že dotyčný hrubián jest zatím nepravomocně odeslán na jeden a půl roku za mříže.

Je pouze otázkou nepochopitelného zvyku, že zrovna přirovnání k opici je vnímáno jako urážlivé. Tak kupříkladu ženy bývají nazývány nejen kočkami či myškami, ale též žabičkami, motýlky a všemožnou havětí, která je dle stejně nepochopitelného zvyku považována za roztomilou, a jsou tak nazývány s úmyslem jim lichotit, nikoli je urazit.

Zmíněná havěť též nabývá všemožných barev a tu je o to více záhadno, proč zrovna orangutan, jak víme tvor vždy oranžový, je zrovna černochy považován za označení rasistické. Též odvozovat od přirovnání k opici snahu pomluvit dotyčného na vývojovém žebříčku tvorstva neobstojí. Jak známo, tak opice a zejména orangutani jsou našemu druhu vývojově mnohem blíže, než živočichové jako kočka, neřku-li drobní hlodavci či hmyz, o kterých jsme si již řekli, že bývají využíváni při lichotkách a ne urážkách.

Proč jsou vůbec muži tak nedůvtipní, že dosud neobjevili slast, kterou pocítí jejich vyvolená, nazvou-li ji něžně "Má drahá velrybo! Moje něžná tasemnice! Gorilo moje milovaná, horská, eventuálně nížinná! Moje nejsladší pijavice koňská!" Žádný tvor nemá právo se vyvyšovat nad jiného a stejně tak opice nejsou o nic horší, než jiní tvorové! Skrývá se tu podezřelý zárodek zvířecího rasismu!

Osobně bych se tedy přirovnáním k orangutanovi cítil naopak poctěn. Už jen proto, protože jest to zvíře nadmíru inteligentní, atleticky stavěné, obratné a nápadité, a disponuje tudíž všemi schopnostmi, kterých se mi nedostává.

Jsme však opět u otázky zvyku: Nadávat někomu do psa či do koně se již příliš nenosí, leč negativní konotace těchto označení jako nadávek stále přetrvává. A to prosím psi i koně jsou ve zvířecí říši spolu s již uvedenými kočkami člověku těmi nejlepšími přáteli! Jako poslední zmíním nadávku, která bývala v Čechách považována za urážku přímo hrdelní: Šelma. Je to divné? Je. Ale opravdu, přirovnat někoho k svižnému a chytrému tvorovi, jenž tu byl jmenován už coby pes nebo kočka, to bývalo důvodem k odplatě více než slovní.

Leč, dost již neplodného zamyšlení. Alespoň na konec řeknu několik vážně míněných slov:

Předně je v opravdu svobodné společnosti nepředstavitelné, aby tak drakonický trest, jako jeden a půl roku odnětí svobody byl dán za urážku, a to ještě ne zrovna nejhorší představitelnou. Relevantním trestem je nanejvýš pokuta a nařízená omluva.

Stejně tak je v doopravdy svobodné společnosti nepředstavitelné, aby z milionů urážek a osočení běhajících veřejným prostorem a sociálními sítěmi byly vybírány jen ty, které se někomu hodí do ideologického krámu, a jiné, třeba i ve formě vyhrůžek bitím či zabitím, byly ponechány bez zájmu.

Zcela se tím ztrácí pravidlo rovnosti před zákonem a naopak nebezpečně se připomíná pravidlo rovnějších a lepších, než jsou ti druzí. A nespravedlnost nezplodí nic jiného, než další nespravedlnost.

Na samostatný blog by byly někdy až komické důvody, pod kterými se to či ono zdá urážlivé administrátorům sítí, či spíše těm, kteří autory těch slovních spojení udají. Méně komické už bývají soudní dohry a absurdní tresty vůči proviněním formálním, či vůbec žádným.

A na závěr by bylo dobré, aby si chladné hlavy vybavené zdravým selským rozumem všude na světě uvědomily, že zákon na slušnost stvořit nelze a že aktivismus za nicotnou věc ubírá energii, kterou je třeba věnovat věcem důležitějším.

Uvědomit by si to měl i autor blogu, jenž více než první polovinu svého prvního příspěvku věnoval tlachání :-)

Autor: Lukáš Burget | úterý 15.1.2019 20:00 | karma článku: 28,70 | přečteno: 1249x
  • Další články autora

Lukáš Burget

V nouzi poznáš (ne)přítele aneb palestinský průšvih Mama Merkel a ostatních

V krizi se ukazuje, kdo je kdo. Pepa z hospody to věděl už dávno, ale intoši mu nadávali do xenofobů a jako ti správní lepší lidé četli vybraná média jako je server Politico a spolu s nimi chválili Merkelovou, Corbyna, Feriho...

14.11.2023 v 15:30 | Karma: 36,27 | Přečteno: 1091x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Studenti z Harvardu: Za zvěrstva vůči Izraeli je zodpovědný Izrael

Univerzity typu Harvardu jsou výkladní skříní západní civilizace, tam se rodí elity naší společnosti. Je tedy poučné zjistit, jaké názory panují v líhních lidiček, kteří nám jednou chtějí ekonomicky i politicky vládnout.

12.10.2023 v 15:30 | Karma: 35,58 | Přečteno: 1319x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Cancel culture po česku : Štvanice na soudce za vtipy na prezentaci

Fanatik se pozná dle hysterické reakce na něco, co je u normálního člověka pod prahem jeho vnímání. Dáváme-li fanatikům stále více prostoru veřejného i mediálního, nedivme se, že jim s jídlem roste chuť.

5.10.2023 v 15:30 | Karma: 28,22 | Přečteno: 742x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Chci mobil, který dobře fotí: Jak na to

Jako amatérský fotograf Vám přináším (snad) i pro laiky srozumitelné rady, jak vybrat mobilní telefon, je-li pro Vás fotografování koníčkem či z jakéhokoli důvodu důležité.

15.9.2023 v 19:19 | Karma: 14,82 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Burget

Nashledanou, pane Větvičko!

Bloger Ladislav Větvička, bez kterého si mnozí nemohli blogovou sekci Idnes představit, byl odejit, ježto prý mnohokrát porušil kodex blogera. Je mi srdečně fuk, jaký kodex porušil, pana Větvičku si jeho čtenáři najdou.

4.9.2023 v 15:30 | Karma: 39,62 | Přečteno: 1908x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 232
  • Celková karma 28,84
  • Průměrná čtenost 2707x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik