Jak udělat řezané pivo

Asi se vám to někdy stalo. Poručili jste  si v hospodě "řezané" a se zájmem očekávali, co vlastně přinese. Řezané nebo polotmavé?

Svoje první řezané pivo jsem si dal poprvé někdy počátkem devadesátých let v karvinské restauraci, která byla známa pod pseudonymem "U mrtvoly". Není divu, stála naproti hřbitova. Tehdy jsem si utvořil doživotní představu, jak by mělo řezané pivo vypadat. Dole světlé, nahoře tmavé. Mezi nimi zcela jasná, zřetelná hranice. Prostě jako když řízne. Od té doby jsem si dával řezané poměrně často, časem   jsem se naučil udělat si ho doma z lahvového. Také jsem se ovšem několikrát setkal s tím, že mi číšník přinesl polotmavou směs ze světlého a tmavého.  Jednou dokonce, když viděl můj.... řekněme překvapený obličej, tak se mě zeptal, jestli nevím, co to je řezané pivo. "No, až doteďka jsem si myslel, že vím, co to je řezané pivo. Očividně jsem se celá ta léta mýlil" odpověděl jsem tomu hochovi a do té hospody už v životě nepáchnu. Přiznávám, že to nebude až takový problém, je to v centru Jablonce, a přece jen to je trochu z ruky. Naproti tomu v takové Dolní Lomné mi číšník přinesl sice taky polotmavé míchané, ale s omluvou, že slečna výčepní se to teprve učí a ne vždy se to povede. Ale pokud bych trval na objednávce, tak samozřejmě mi to řezané přinese... Omluvu jsem přijal, pivo vypil a hned tu byl číšník, přinesl fajnově řezané (slečně výčepní se to  teď povedlo) a že to je na podnik. Je to sice už opravdu drahně let, ale i tak zdravím do Mánesa. 

Když vám výčepák bude v hospodě dělat řezané, nejdřív si načepuje " na šnyt" světlého a po troškách pak dočepovává tmavé. Dbá, aby mu nespadla pěna a aby se mu obě piva nesmíchala.

V domácích podmínkách, kdy je k dispozici pouze lahvové nebo plechovkové, to je obdobné. Mně se osvědčil Radegast 12 (Ryze hořká) a tmavé Krušovice, popř. Kozel. Obě piva  se vychladí na stejnou teplotu a "na šnyt" do sklenice naliju nejdříve světlou dvanáctku. Nechám pěnu trochu klesnout a přes nerezovou lžíci, tenkým pramenem a pomalu přilévám tmavé pivo. Dbám, aby stékalo do sklenice po skle. Výsledek bude vypadat takto:

 

řezané

 

No a kdybyste měli chuť po pivu něco zakousnout, klidně si upečte kváskový chléb. Není to těžké.

 

Chléb

 

Autor: Jaroslav Bulava | úterý 28.9.2021 21:19 | karma článku: 21,05 | přečteno: 5224x