Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vyvolení žijí i dvakrát - tedy podaří-li se jim přežít pád z 10 km

Vážení přátelé. Dovolila jsem si dnes zavzpomínat na tragedii, která se udála právě dne 26.ledna, před šestatřiceti lety. Pamětníci jistě poznají, o čem je řeč. Katastrofa dopravního letadla DC 9-32 na lince ze Stockholmu do Bělehradu. Cestující pád z výšky 10160 m. nepřežili. Zahynula také téměř celá posádka v čele ze zkušeným kapitánem Ludvíkem Razdruhou. Záměrně říkám téměř. Katastrofu jako zázrakem přežila letuška Vesna Vulovič. Případ měl hodně spekulací. V komunistické době razantní cenzury medií, dostávali občané jen kusé informace. A byly opravdu pravdivé ?

Vesna Vulovie - letuška pžežila pád z 10.160 metrufoto z netu

Jugoslávská letuška Vesna Vulovičová pracovala 26. ledna 1972 jako obvykle. Byla na palubě letadla Douglas DC 9-32 jugoslávské letecké společnosti JAT Jugoslovenski Aerotransport, které letělo na pravidelné lince Stockholm - Kodaň - Záhřeb - Bělehrad (let číslo 364). V 17:05, když stroj prolétal nad německým Hermsdorfem, došlo v předním nákladním prostoru letadla k výbuchu a a letoun se ve vývrtce zřítil do oblasti u Děčína. Trup se rozlomil a jeho trosky dopadly na skalnatý svah u rybníka nedaleko Srbské Kamenice. Na palubě letadla cestovalo 23 cestujících a 5 členů posádky. Podle očitých svědků katastrofy většina cestujících po výbuchu vypadla z letadla a jejich těla zachránci nacházeli v prostoru obce. Ze všech lidí na palubě letadla se shodou náhod, dá se říci zázrakem, podařilo přežít jediné - tehdy 22leté letušce Vesně Vulovičové. V inkriminovanou dobu totiž byla prý buď na WC nebo připravovala občerstvení, a to jako jediná v zadní části letadla, která zůstala výbuchem nedotčena a odlomila se.
Na místo neštěstí se jako první dostavili hasiči ze Srbské Kamenice, kteří duchapřítomně za obtížných podmínek, zahájili záchranné práce. Díky nesmírné obětavosti všech zachránců se podařilo včas objevit a z trosek letadla vyprostit těžce zraněnou letušku: měla zlomené obě nohy a byla ochrnuta od pasu dolů. Vesna Vulovičová si nic nepamatuje, ale později zjistila, že bývalý zdravotník Bruno Henke uviděl její nohy vyčnívat z trosek trupu letadla. Vytáhl ji a poskytl nezbytnou první pomoc, než ji zavezli do nemocnice v České Kamenici, kde se po třech dnech konečně probrala z kómatu. Staral se o ni tým lékařů a sester pod vedením primáře MUDr. Randy. Po několika dnech pobytu v České Kamenici byla převezena k dalšímu léčení do střešovické nemocnice v Pra ze. Její úspěšný boj o život trvající 16 týdnů tehdy sledoval celý svět. Vesna Vulovičová původně studovala jazyky a zejména si oblíbila angličtinu, která jí umožňovala rozumět písním Beatles, které zbožňovala. Nějakou dobu pobývala s rodiči ve Skandinávii, ale nakonec se rozhodla pro službu palubní průvodčí u jugoslávské letecké společnosti JAT, kam prý ji přilákal půvab jejích uniforem. V době havárie pracovala teprve osmý měsíc, ale tragédie ji neodradila. Chtěla se po vyléčení dokonce vrátit do služby, ale zdravotní stav jí nedovoloval létat, a tak dalších 20 let sloužila jako členka pozemního personálu.
Rozhodně si vysloužila zapsání do Guinessovy knihy rekordů, neboť letoun se v okamžiku výbuchu nacházel ve výšce 10 160 metrů a pád z takové výšky bývá zpravidla smrtelný, Vesna Vulovičová je jedinou výjimkou. Spekulovalo se také o tom, co bylo příčinou výbuchu a otázka není dodnes věrohodně vyřešena. Podle některých měl letounem cestovat jistý jugoslávský ministr a explozi připravili ustašovští nacionalisté, kteří do zavazadlového prostoru propašovali výbušninu. Nově se dostala na přetřes možnost zásahu raketami československé protivzdušné obrany - v časopise letectví a kosmonautika č. 3 z r. 1997 je tato zmínka: "Odposlechnuto na velitelském stanovišti PVOS Kříženec v roce 1988 od místního letovoda: ...a tu DC-9 v roce 1972 co letěla z Kodaně do Záhřebu jsme sestřelili dvěma raketama. To nevíš, co? Jednou raketou jsme ji poškodili a druhou raketou jsme ji dorazili, když nouzově klesala. To nebyli ustašovci ...". Ale abychom skončili optimisticky. Vesna Vulovičová se podruhé narodila před 36 lety a žije dodnes.

Tento výše uvedený článek jsem nepsala já.Je vyhledán a opsán z netu. Nechci se chlubit cizím peřím. Mě tento příběh ale fascinoval natolik, že jsem si dovolila vytvořit svojí verzi, jak se celá událost mohla ve skutečnosti přihodit. Jelikož jsem za minulého režimu sloužila u raketového vojska protivzdušné obrany státu ( PVO-S ), zažila jsem na vlastní kůži to , co se mohlo v reálu přihodit. Samozřejmě jsem pod hrozbou vysokých trestů nesměli o ničem hovořit. Možná že celé toto "tajemno" mě dodalo inspiraci otevřít ryze česká AKTA "X" . Neváhejte a čtěte. Vše najdete na stránkách  www.aktax.wbs.cz   . Možná, že poposuneme pravdu o krok dopředu. Možná ?!?

(Někteří z Vás již četli před Vánocemi jako seriál)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslava Brokešová | neděle 27.1.2008 4:32 | karma článku: 12,62 | přečteno: 2491x
  • Další články autora

Jaroslava Brokešová

Otevřený dopis pro Markétku

Reakce na článek, kde hlavní hrdinka paní europoslankyně Markéta Gregorová obklopujíc se nejednou krásou nebeskou prohlašuje : „Trans lidé, jste krásní. Krásní duší, krásní navenek. Opakujte si to každý den,”

5.7.2021 v 8:00 | Karma: 46,05 | Přečteno: 8856x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Brokešová

Jó to svět v cajku byl

Moje nová pisnička pro vaše potěšení. Tady máte text a můžete si jí zazpívat se mnou. Melodie v připnutém videu. Co na ní říkáte ?

1.2.2021 v 9:07 | Karma: 12,15 | Přečteno: 657x | Diskuse| Videoblogy

Jaroslava Brokešová

Odsouzená nevinná tramvajačka

Někdy se nám přihodí v běžném životě situace, že jde rozum stát. Názor si na moje slova a počínání udělejte sami. Hezké vánoční svátky.

19.12.2019 v 16:21 | Karma: 17,36 | Přečteno: 1914x | Diskuse| Videoblogy

Jaroslava Brokešová

Poločas rozpadu české Wikipedie

S velkou obavou jsem v noci usínala s myšlenkou, jestli se ráno vůbec probudím. Světe div se, nevyplnilo se mé očekávání. Probudila jsem se živá, zdravá, plná elánu ....

31.7.2019 v 10:58 | Karma: 17,35 | Přečteno: 887x | Diskuse| Osobní

Jaroslava Brokešová

Týrala jsem slona.

Ano, přesně toto mi napsala jistá organizace ochránců zvířat, poté co jsem se vrátila z lednové dovolené na Sri Lance a pochlubila se svou jízdou na tomto překrásném chobotnatci. Jsem prý zvrhlý člověk, který se má stydět !

18.3.2019 v 9:30 | Karma: 23,02 | Přečteno: 872x | Diskuse| Videoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  10:19

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Novorossijsk a další přístavní město...

Muž utekl z hořícího bytu na balkon, hasiči ho dostali dolů po žebříku

17. května 2024  10:15

Nečekaný budíček měli dnes kolem páté hodiny ráno lidé z třípatrového bytového domu v Březové na...

Fingerland: Netanjahu do roka odejde, ale Hamás odolá. Válka skončí patem

17. května 2024

Vysíláme Válka o Gazu může skončit patem a zároveň se blíží konec premiéra Benjamina Netanjahua. V Rozstřelu...

Hádka o školních absencích skončila vraždou v rodině, hoch za ni dostal 7 let

17. května 2024  9:36,  aktualizováno  9:52

Ve čtvrtek u Krajského soudu v Liberci při neveřejném jednání padl sedmiletý rozsudek nad mladíkem,...

  • Počet článků 197
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 651x
Pražská tramvajačka, vášnivá cestovatelka, začínající YouTuberka ... no je toho hodně. Ale zkraťme to, jsem prostě Jarka.

A zde je můj nový YouTube kanál. Mrkněte se. https://www.youtube.com/channel/UC4NMvlS6dOaM-4NTuDTY_fQ

 

 

Seznam rubrik