Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

akta "X" (Vojenské intermezo - speciál)

Tento příběh, kterého jsem se stala tak trochu nečekaně součástí, začal před vánocemi v roce 1985. Dostala jsem opušťák z kasáren. Jestli to bylo za odměnu, nebo se vojenským činitelům zželelo mé maličkosti, že se na vánoce ani na Silvestra nedostanu volno, to už nevím, zato však vím, jak mě tato krátkodobá návštěva domova mohla zamotat životem. Budu Vám tedy v následujících dnech vyprávět příběh, který by si v ničem nezadal Mulder se Sculiovou s věhlasného seriálu AKTA X . Snad možná proto jsem tento příběh takto nazvala ............

Akta "X" i u násJaroslava Brokešová
Předvánoční shon večerní Prahy. Brouzdáme s Alenkou po zasněžených ulicích a přemýšlíme, čím tak obdarovat své blízké. Všude fronty. Obchodní dům Kotva našlápnutý k prasknutí. A to nás ještě čeká Labuť. Chodit s Alenkou po obchodech je zážitek. Dvě hodiny zkouší jednu věc a pak si jí stejně nevezme. "Aliku, necháme už toho. Přijel jsem přeci jen na pár dnů....." . Můj smutný pohled pod vojenskou beranicí s lesklým lvíčkem znaku ČSSR. Zima pod pláštěm uniformy. Vsunula pod něj své ruce v rukavičkách a snažila se mě zahřát. Pomáhá to. I horká pusa. Má chuť jahod - pomyslím si.
"Tak si půjdeme někam sednout. " říká mi a já se už vidím ve vyhřáte putice s plným talířem před sebou. Představa mi jen zakručela v břiše. "Jsi poklad," opětuji políbení. Za chvíli si to už štrádujeme k Dětskému domu , kde vedle v průjezdu se nachází známá hospůdka, které nikdo nijak neřekne než "U JIHOČECHÚ" . Možná, je to tím, že čepují výborný Budvar. A mají zde výborné chlupaté knedlíky se zelím. Tato kombinace - pohádka. Stůl v rohu se uvolňuje. Máme štěstí, jindy se zde musí i čekat. Tato hospoda je známá - vyhlášená. Dáváme si svařené vínečko, a čekáme než nám přinesou tu baštu. Moje nenechavé ručky začínají šmejdit pod stolem. " Ale Jirko, tady přeci ne". říká, ale stejně se nebrání. Vzpomínka na promilovanou noc. Jako by neměla nikdy skončit. Nebo přerušit, jako právě dnes. Dnes totiž doprovodím Alenku jen domů a já pak pojedu sám do Úval. Nebo ještě před tím skočíme na "rychlovku" někam do baráku, ale v této zimě .... ?
Zítra jsou naši pryč, budu sama doma. Tak si to můžeš jen představovat a vyspinkej se na to. Naše poslední noc ještě než ráno odjedeš." Nádherná představa. "Co si nás ten zarostlej chlap tak prohlíží?" prohodí mezi těmito myšlenkami Alenka a ledabyle pohodí hlavou. Pootočím se. Opravdu, nějaký chlápek napříč lokálem zaregistroval můj pohled a zvedá půllitr na znamení pozdravu. Opětuji. "Ty ho znáš", Alenčin nechápavý pohled. "Nééé, je to jen nějakej šmírák. asi nám závidí", vysvětluji situaci a dodám. " Tak ho trochu vyprovokujeme, ne ?" "Nech toho Jirko", jenom ho ještě popíchneš. "Jdu na toaletu, tak tu nezlob". Dívám se jak odchází a opět se zasnívám. Ani jsem si nevšiml, že chlápek, co ještě před chvilkou seděl a zdravil mě,stojí najednou u mého stolu. "Smím si na chvilku přisednout?" S údivem nestačím odporovat. "Sloužíš u PVO, viď," přechází automaticky k tykání. Z blízka nevypadá tak ošuntěle, snad jen ten neupravený plnovous tomu dává prvé zdání. "Jak to víte", ptám se, ale jë to zbytečné. Jeho zrak směřuje na mé znakové označení Protivzdušné obrany zdobící klopy saka. "Já se o tom nesmím bavit, víte:" "Můžeš mi tykat, já jsem Bruno, Bruno Henke. Rodiče byli němci, proto to jméno." Představuji se také ale stále nechápu jeho intervenci. Asi opravdu nějaký blázen. "Nebudu dlouho zdržovat, jen jsem Ti chtěl něco ukázat. Vytahuje z kapsy značně ušpiněný kapesník a rozbaluje ho. "Víš co to je"? Z kapesníku na mne vykoukla ocelová kostička, tedy značně zdeformovaná ocelová kostička. Něco podobného jsem už viděl, tedy opravdu podobného. Pokud by jich bylo více a bylo by to v celku, mohlo by se jednat o plášť bojové nálože z protiletadlové rakety. "Odkud to máte"? Nebude to asi blázen, jeho přisednutí k mému stolu bylo cílené. "To je tvoje holka ? Hezká. " Usmívám se a on také. lichotka mě potěšila. Jeho tvář se ale najednou svraštila do vážného výrazu. A jako by se rozhlížel okolo, zašeptal. "Našel jsem to !" "Potřebuji zjistit co to přesně je." Pořád nechápu."Našel jsem to před třinácti lety na severu čech. Pracoval jsem tam v té době jako lesník, a tohle jsem tam našel. " Alena se vrací z toalety. "Pokud budeš chtít vědět víc, přijď před půlnocí do vinárny "K PIARISTUM" do Panské ulice. Budu tam. Potřebuji to vědět......" , stačí ještě zasyčet při odchodu. Alenka učesaná, čerstvě přelíčená s údivem na tvářičce. "Co ti chtěl ten chlap, snad Tě tady nebalil ?" Tak to se směji. Ne, jen Ti přišel složit poklonu, prý jseš hezká holka, ale třeba Ti to řekne sám a pošle panáka. Otáčím se ke stolu, kde seděl náš neznámý. Jako bych chtěl něco ještě říci na jeho adresu, ale slova mě zmrzla na rtech. Místo bylo prázdné, jen nedopité pivo na stole zůstalo.
"No vždyť to říkám, cvok", čertí se Alena. "Nemysli už na to miláčku", snažím se navázat nit předchozí zábavy. Celkem se mi to podařilo. Večer byl opravdu náš. A nezůstalo jen u jednoho svařáčku. V deset se loučíme před domem ve Wenzigové ulici na Praze2, kde Alenka bydlela. "Nahoru se mnou nechoď. S tátou je to sice už dobrý, ale nechci po zbytek noci rozvádět téma, že jsem byla až do teď s Tebou. Víš jak to je". Chápu jí. Tak zítra miláčku. Náš poslední den a pak žhavá noc.Dlouhé políbení.
Odcházím na Pavlák a v myšlenkách mi zní slova neznámého. " .....musím to vědět, našel jsem to:"
Jestli je to opravdu blázen, tak těm se nesmí odporovat. Poslední vlak mi jede v půl jedné, skočím tedy k Piaristům. A jak vcházím do Panské ulice, začínají se do mrazivé noci snášet první vločky sněhu............

pokračování příště

Autor: Jaroslava Brokešová | pátek 23.11.2007 6:02 | karma článku: 8,63 | přečteno: 501x
  • Další články autora

Jaroslava Brokešová

Otevřený dopis pro Markétku

Reakce na článek, kde hlavní hrdinka paní europoslankyně Markéta Gregorová obklopujíc se nejednou krásou nebeskou prohlašuje : „Trans lidé, jste krásní. Krásní duší, krásní navenek. Opakujte si to každý den,”

5.7.2021 v 8:00 | Karma: 46,05 | Přečteno: 8857x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Brokešová

Jó to svět v cajku byl

Moje nová pisnička pro vaše potěšení. Tady máte text a můžete si jí zazpívat se mnou. Melodie v připnutém videu. Co na ní říkáte ?

1.2.2021 v 9:07 | Karma: 12,15 | Přečteno: 657x | Diskuse| Videoblogy

Jaroslava Brokešová

Odsouzená nevinná tramvajačka

Někdy se nám přihodí v běžném životě situace, že jde rozum stát. Názor si na moje slova a počínání udělejte sami. Hezké vánoční svátky.

19.12.2019 v 16:21 | Karma: 17,36 | Přečteno: 1915x | Diskuse| Videoblogy

Jaroslava Brokešová

Poločas rozpadu české Wikipedie

S velkou obavou jsem v noci usínala s myšlenkou, jestli se ráno vůbec probudím. Světe div se, nevyplnilo se mé očekávání. Probudila jsem se živá, zdravá, plná elánu ....

31.7.2019 v 10:58 | Karma: 17,35 | Přečteno: 888x | Diskuse| Osobní

Jaroslava Brokešová

Týrala jsem slona.

Ano, přesně toto mi napsala jistá organizace ochránců zvířat, poté co jsem se vrátila z lednové dovolené na Sri Lance a pochlubila se svou jízdou na tomto překrásném chobotnatci. Jsem prý zvrhlý člověk, který se má stydět !

18.3.2019 v 9:30 | Karma: 23,02 | Přečteno: 872x | Diskuse| Videoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  18:28

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Projekt Východní štít. Polsko na hranicích postaví opevnění za miliardy

18. května 2024  17:48

Polsko investuje deset miliard zlotých (asi 58 miliard Kč) do zvýšení bezpečnosti své hranice s...

Kdysi ji voda nezajímala, teď jí chybí. Francii dráždí hráz Ženevského jezera

18. května 2024  17:07

Švýcarsko nemá o vodu nouzi. Jeho sousedé však ano. Francie, kterou loni zasáhla extrémní sucha, se...

Prodej domu, Suchdol nad Lužnicí
Prodej domu, Suchdol nad Lužnicí

28. října, Suchdol nad Lužnicí, okres Jindřichův Hradec
4 500 000 Kč

  • Počet článků 197
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 651x
Pražská tramvajačka, vášnivá cestovatelka, začínající YouTuberka ... no je toho hodně. Ale zkraťme to, jsem prostě Jarka.

A zde je můj nový YouTube kanál. Mrkněte se. https://www.youtube.com/channel/UC4NMvlS6dOaM-4NTuDTY_fQ

 

 

Seznam rubrik