KSČM letos v Jihomoravském kraji nekandiduje?

Dnes jsem našel ve schránce modré obálky s tzv. Soubory hlasovacích lístků pro volební kraj Jihomoravský. Ze zvědavosti jsem si je ihned prolistoval, což ostatně dělám vždy. Jen mi tam nějak chyběli komunisti.

Totiž chyběli. Upřímně přiznávám, že největší výhodu tohoto výdobytku naší společnosti, tedy demokratických voleb, vidím v obálkách z matného recyklovaného papíru, které se mi osvědčily jako podložka po optickou myš (i když stávající formát A5 už je poněkud nedostačující).

Vím, že absence některého hlasovacího lístku není až tak zásadní nedostatek, koneckonců si kdokoli může o ty komunisty říct přímo ve volební místnosti … samozřejmě předpokládám, že dostanete komplet obálku s komunisty z KSČM i z těch ostatních stran, aby bylo učiněno zadost tajnému hlasovacímu právu.

Taky mi chybělo jméno Zuzky Rujbrové. Ve čtvrtek jsme s kamarády sledovali v nedalekém pohostinském zařízení hokejové utkání a když jsme se nabažili pochvalných slov k vítězství nad Švédy, přešli jsme na přednosti našich političek. Zatímco hodnoceno po ryze mužské stránce vítězila globální sexy eskadrila Věcí veřejných, jediné jméno, které nás napadlo v naší regionální dimenzi byla právě paní Rujbrová. Mimochodem, proč za ostatní strany také nekandidují nějaké osobnosti, na jejichž jména by si člověk vzpomněl i po pár pivech?

Ale abych neodbočoval. Prostě jsem si toho všiml. Volební čísla v hlavě nenosím a taky vím, že ne všechny strany kandidují všude, tak jsem si dal práci (zas tolik práce to teda nebylo) a zjistil si přehled kandidujících stran a hnutí za Jihomoravský kraj. Poté jsem provedl statistickou analýzu na reprezentativním vzorků tří obálek ze tří doručených pro naši domácnost, a dospěl jsem k absolutními čísly potvrzenému závěru, že zatímco kandidátky všech ostatních stran byly kompletní, hlasovací lístek KSČM chyběl ve třech (3) obálkách ze tří (3).

Nebudu z toho zatím vyvozovat žádné závěry. Nicméně několik vysvětlení se nabízí. Třeba někdo komunisty nenávidí a tak jejich lístky vyházel. Nebo naopak někdo komunisty žere – včetně jejich volebních lístků. Taky jsem zjistil, že snad tisk a distribuci zajišťují v Břeclavi. Třeba se tam ty lístky za pár let najdou v nějakém nepoužívaném podchodu.

Samozřejmě se mohlo stát, že KSČM, včetně paní Rujbrové, svoji kandidaturu na Jižní Moravě stáhla. Zaslal jsem v tomto smyslu dotaz na kontakt z webových stránek strany, poněvadž nejlepší je informovat se u zdroje. Zatím to vypadá, že komunisti na rozdíl od doručovatelů volebních lístků v neděli nepracují.

Dojdu-li k nějakým zajímavým závěrům, snad k tomuto tématu ještě něco napíšu. Zatím se probírám kandidátkami takových elitních uskupení, jako jsou Strana zelených, Dělnická strana SS, Piráti či Liberálové. Soudě dle jejich předvolebních spotů a programových vyjádření, bude pro řízení naší společnosti jistě přínosem erudice zástupců zvolených z řad hippies, homosexuálů, huličů trávy, holých lebek, hammerskinů či Hamerských Milanů. A ač proti ani jedné z těchto minorit žádné předsudky nemám, říkám si: „heršpická hospoda hadra“.

 

PS: Pro ty, kdo nepochopili suchou pointu poslední věty, přidávám jako druhý pokus ještě jednu svoji oblíbenou anekdotu k tématu:

-         „Ty, koho budeš volit?“

-         „Tož asi komunisty …“

-         „Já vím, ale kterou stranu?“

Autor: Martin Brňovják | neděle 16.5.2010 21:07 | karma článku: 15,51 | přečteno: 1160x