Polosurrealistická pohádka o sněmovně na houbách

Opravdu tohle chceme? Nebude lepší navrtat díry do všech kolen? Třicet korun? Co na to říká zfetovaná sněmovna?

Literární tvorba minulosti se nad ránem rozplynula v záplavě mrtvých červánků. Stoletou babičku schvátila rozjívená liška a odnesla ji v zubech na smetiště – třicet korun jí bylo zatěžko z měsce vysypat.


Asi nejodvážnějším zastáncem vzniklých třicetikorunových nálad byl sám Ota Jirák, veřejnosti známý spíše jako přitroublá postava v plyšovém kroji. V kuloárech se často motával okolo mísy s punčem, do které tajně přiléval vývar z lysohlávek. A to se pak začaly dít věci.


Celá ta banda obtloustlých plešatců se málem začala objímat! Dokonce i Zeman přijel na návštěvu; přece si nenechá ujít možnost ztřískat se do němoty. Havla pustili z nemocnice a Klause z Kyótského lapáku. Všichni se sešli a po několikahodinovém kokrhání u řečnického pultíku se každý svalil do své lavice a odpočíval.


V tu chvíli však přijely televizní štáby a nedbajíc Kavčích mravů „jali se prohledávati diplomatických tašek“ jak později šlechtic s motýlkem popsal. Co tam našli, je tématem budoucích debat.


Jediný, kdo se punčového cloumáka vyvaroval, byl mladý vychytralý doktor, který co do činění s pojišťovnami měl. Jméno jsem zapomněl, snad mi ho v bodré diskuzi připomenete.


Milý doktor, který si na sebe bič z přílišné dobroty ušil – babičku před vrtáním kolena zachránit chtěl – se televizním štábům vyhnul. Ještě si naposledy účes v zrcátku zkontroloval a do ulic slibovat vyrazil. A jelikož byl jediný, kdo z cizího sliboval, každý jej následoval.


Zlé jazyky však tvrdí, že daleko nedošel. Inu, lež krátké nohy má, a s tím přimalovaným knírkem ani s poctivostí daleko nedojdeš. Na Německých hranicích ho zastřelili.


Ten nejtlustší ze všech už oporu mladého doktora nemá a jak sám koneckonců před několika dny  o sobě prohlásil, je přece jenom dobrákem. Vždyť pro válku ruku zvednout, to by se snad hanbou do země propadnout musel.


Od těch dob v zemi klid panuje. Nikdo nikomu nic nevnucuje ani neslibuje. Ota Jirák převlečen za plyšového medvěda dál do punče svůj lektvar leje a na hradě Evropskou vlajku vyvěsili.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Brlík | čtvrtek 5.2.2009 0:35 | karma článku: 9,24 | přečteno: 758x
  • Další články autora

Milan Brlík

"Kauza Drobil" není jen o Drobilovi

15.12.2010 v 13:15 | Karma: 23,08

Milan Brlík

Sociální dávky na účet

25.5.2010 v 16:05 | Karma: 13,97

Milan Brlík

Prosba o pomoc

29.4.2010 v 15:12 | Karma: 7,91

Milan Brlík

Co Čech, to klimatolog

12.2.2010 v 15:15 | Karma: 15,00

Milan Brlík

Veselé povídky pražské I: Pozemky

21.1.2010 v 15:37 | Karma: 24,15