Malý exkurz do historie - sv. Valentýn trochu jinak :)

Nemusím nikam jít. Nemusím nic kupovat. Nemusím vybírat to nejvtipnější a zároveň nejmilejší přáníčko. Nemusím si vyměňovat souhlasné pohledy s květinářkou. Nemusím nikoho čekat na letišti ani na nádraží. Nemusím se cpát v přeplněné restauraci. Můžu tady sedět a psát blog. Super.

Stejně jako Ivana Hladíka, i mě dnes bolí záda (a k tomu i lýtka, stehna a třísla). Ve čtvrtek jsem si šel




po dlouhé době zahrát fotbal. Naposledy jsem fotbal hrál zhruba před třemi a půl tisíci lety, tedy v době bronzové. Tehdy byl fotbal ještě v plenkách - hrací pole bylo rozděleno na 17 částí a v každé byla jedna popelnice. Hráči se snažili míč umístit do některé z popelnic na protější polovině. Zápas však většinou skončil fiaskem, neboť číslo 17 není dělitelné dvěma, takže ti co měli na svojí půlce víc popelnic se vždycky naštvali a začali trucovat. Nutno ještě podotknout, že míče se tehdy vyráběly výhradně z borových šišek a navíc v té době ještě neexistovaly pořádné boty, takže se hrálo buď naboso nebo v sandálech. Všude kolem stříkala krev. Když se pak popelnice naplnily, lid je podpálil a zahrnul zeminou. Tak vlastně vznikla fáma o lidu popelnicových polí.


Nicméně, dnes jsem se s vámi chtěl pobavit o Valentýnu. Nejprve se však znovu vydáme do historie, abychom si podstatu tohoto svátku objasnili.

Sv. Valentýn byl původně Nigerijský diktátor, který ovládal tropickou Afriku díky ziskům z četných ropných a diamantových dolů. Všechny zuby měl zlaté, na krku nosil růženec a za opaskem mačetu. Když mu bylo 25 let, omrzelo ho dobré bydlo domovského paláce a vydal se hledat štěstí do světa. Přešel poušť, přeplaval Atlantik a ocitl se v USA.

Amerika jej okamžitě uchvátila. Tolik bohatství, tolik přepychu - to ani v Nigérii nepoznal! A protože byl sv. Valentýn podnikavý klučina, přikázal si dopravit veškeré své bohatství do Ameriky. Pochopil totiž, že západnímu člověku chybí jeden svátek mezi Vánocemi a Velikonocemi. Za diamanty nakoupil továrnu na výrobu papírových přáníček, spolčil se s Rupertem Murdochem, který mu zajistil dostatečnou mediální kampaň a svátek byl na světě!



Dodnes se den sv. Valentýna slaví po celém světě. Miliony zamilovaných, kteří tak vzdávají holt lásce a kamarádství, se scházejí v obchodech a restauracích, aby si připoměli poselství, které sv. Valentýn přenechal budoucím generacím.


 


Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Brlík | sobota 14.2.2009 13:17 | karma článku: 9,05 | přečteno: 1116x
  • Další články autora

Milan Brlík

"Kauza Drobil" není jen o Drobilovi

15.12.2010 v 13:15 | Karma: 23,08

Milan Brlík

Sociální dávky na účet

25.5.2010 v 16:05 | Karma: 13,97

Milan Brlík

Prosba o pomoc

29.4.2010 v 15:12 | Karma: 7,91

Milan Brlík

Co Čech, to klimatolog

12.2.2010 v 15:15 | Karma: 15,00

Milan Brlík

Veselé povídky pražské I: Pozemky

21.1.2010 v 15:37 | Karma: 24,15