Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Klausovy žárovky

Snaha Václava Klause vyčlenit se za každou cenu, strhávat na sebe pozornost a bezhlavě kritizovat všechno okolo nabrala nový rozměr.

Tentokrát se pustil do nebohých žárovek. Snad každý rozumný člověk ví, že úsporný spotřebič je lepší než ten, který energií plýtvá. Ať už se jedná o ledničku, pračku, auto, letadlo, budík nebo žárovku, přístroj, který spotřebuje méně energie je logicky více žádoucí než ten, který žere víc. Panu prezidentovi zřejmě logika v jeho honbě za věčnou slávou začíná unikat. Ovšem nezlobme se na něj, on za to v podstatě nemůže.

Od prvního září 2009, čili ode dneška, vstupuje v platnost nařízení EU zakazující prodávat stowattové edisonovské žárovky. Proč? Protože jsou nehospodárné. Starý typ edisonovské žárovky totiž spotřebuje velkou část elektrické energie na produkci tepla. Z celkového množství elektrické energie je tedy jen část využita na produkci světla, což by měl být, pravda, hlavní účel žárovky. Na topení máme radiátory.

Naštěstí se však chytré hlavy z kruhu vývojářů žárovek  daly dohromady a vyvinuly žárovku úspornější, jež se nezahřívá. Nová moderní žárovka tak na stejnou svítivost spotřebuje mnohem menší množství elektrické energie, než žárovka edisonovská. Kde je tedy problém? Proč se pan prezident zlobí? Vadí mu snad prostupování evropské byrokracie na český trh? Nejspíš ano. Ovšem v tomto případě jde o vcelku bohulibé nařízení – tím, že se stowattovky stáhnou z obchodů ušetří průměrná rodina možná až tisíce korun ročně. O co tedy jde? Napoví nám úryvek z projevu pana prezidenta modré planety uvedený v článku iDnes z 28. srpna 2009:

"Kdybych byl normálním občanem, který běžně chodí do našich nákupních center, tak bych opravdu před 1. zářím skoupil na zbytek svého určitě už ne dlouhého života dostatečnou zásobu žárovek, abych používal staré dobré edisonovské žárovky a nenaskakoval na tu modernu, která dnes kolem nás vzniká," řekl Klaus při představení své nové knihy Modrá planeta v ohrožení.

Podle vlastního vyjádření má náš pan prezident obavy. Nejen z nakupování v obchodních centrech, ale i tak ňák obecně z nastupujícího strašáka moderny. Podobný strach zažívá například i moje babička, která se například bojí sáhnout počítači na myš. „Co když to pokazím, proboha!“ … „Ale babi …“, říkávám rezignovaně. Prostě to nemá cenu. Babička si vytvořila určitou představu o počítačích, jež přestože nemá s realitou mnoho společného, jaksi podvědomě jí brání ve vstupu do světa moderních technologií.

Samozřejmě, že se na babičku nezlobím. Kdepak. Zkrátka má svůj věk a s věkem přichází i náležité vrtochy. Ze stejného důvodu také chápu našeho pana prezidenta. Tímto mu tedy posílám přátelské poplácání po ramenou a slib, že pokud budu mít čas, tak skočím do supermarketu, koupím mu staré dobré edisonovky a osobně přinesu k Hradní bráně.

Autor: Milan Brlík | úterý 1.9.2009 16:02 | karma článku: 13,90 | přečteno: 1184x
  • Další články autora

Milan Brlík

Friťáky z Rakouska a 17. listopad na Trafalgar Square

Pamatuju si, jak naši brečeli u televize a pak byli strašně veselí (a možná i opilí). Pořád mi říkali, že odteď už bude všecko dobré a objímali mě. Bylo mi šest let. Radoval jsem se s nimi, protože jsem už nemusel mít strach ze zlých komunistů. Tehdy jsem se totiž domníval, že komunisti jsou pánové v modrých přilbách a bílých uniformách, kteří se schovávají někde venku v křoví a mlátí lidi černými obušky.

16.11.2009 v 20:55 | Karma: 33,64 | Přečteno: 4432x | Diskuse| Ostatní

Milan Brlík

Globální oteplování, co prdí krávy a kdy bude konec světa?

Konec světa se konat nebude. Přestože krávy prdí ostošest, planeta se otepluje a Al Gore straší ... aneb jak jsem změnil názor na globální klima.

23.10.2009 v 19:40 | Karma: 18,34 | Přečteno: 2596x | Diskuse| Ostatní

Milan Brlík

To je absurdní! (Situace koní ve vybraných krajinách)

Úvodem bych chtěl prohlásit, že nemám ke koním kladný vztah a za objekt studia při seminární práci z Geografie zemědělství jsem si je vybral proto, abych k nim cestu nalezl. Věc se má asi následovně. V Kolumbii a v Kazachstánu se v současné době rozmáhá chov koní.

1.10.2009 v 17:33 | Karma: 5,41 | Přečteno: 961x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Brlík

Urbanovy nové šaty

Investice do domácí ekonomiky v době krize není špatný nápad - to vám, pane Urban, nikdo nebere. Člověk sice sem tam zaslechne hlasy o tom, že další zadlužování nás prý za pár let uvrhne do krize ještě větší - tito lidé však většinou chápou státní rozpočty jen skrze absolutní čísla na papíře a ne skrze reálné počiny, tj. co se za půjčené peníze pořídí. V současné době probíhá spousta investičních projektů,které ekonomice opravdu pomohou. Ne však šrotovné. Šrotovné jsou spíše takové císařovy nové šaty, po kterých zbydou jen dluhy a oči pro pláč.

8.9.2009 v 15:02 | Karma: 20,59 | Přečteno: 1235x | Diskuse| Ekonomika

Milan Brlík

Vulgarizace společnosti a lidská povaha: Hrozí nám zánik?

Česká společnost se vulgarizuje. Mám kamaráda Petra, který vystudoval historii a latinu a rád o sobě říká, že je apokalyptickým věštcem; často srovnává úpadek Římské říše s dnešním stavem západní civilizace. Přestože jeho názory spíše nesdílím, musím mu dát za pravdu, že k určité formě úpadku společnosti dochází.

13.8.2009 v 17:23 | Karma: 17,40 | Přečteno: 1001x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2221x
Kromě občasných lehce laděných článků bych rád s čtenáři prodiskutoval témata, která mě zajímají. Předem děkuji za přínosné podněty i za vtipné chvíle strávené při pročítání příspěvků "profesionálních" diskutérů.