Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mlácení prázdné subsidiarity

V Bruselu se zvláštní pracovní skupina půl roku zamýšlela nad principem subsidiarity a nad tím, které oblasti by Unie mohla vyklidit a vrátit k rozhodování členským státům. Výsledek: nebyla nalezena ani jedna taková oblast.  

Junckerovo zadání

Ve svém loňském poselství o stavu Unie předneseném 13. září 2017 předseda Komise Jean-Claude Juncker rozumoval o tom, že Unie by se měla více zaměřit na skutečně podstatné věci. Regulace by prý měla být úměrná důležitosti daných oblastí. EU by neměla produkovat záplavu nových iniciativ nebo usilovat o stále větší pravomoci. Měla by vrátit pravomoci členským státům v oblastech, kde to má smysl. Juncker avizoval, že pro tento účel ustaví pracovní skupinu pro subsidiaritu a proporcionalitu pod vedením prvního místopředsedy Komise Franse Timmermanse. Ta by měla „velmi kriticky“ přezkoumat všechny oblasti činnosti EU, aby bylo zajištěno, že Unie bude jednat pouze v případech, kdy přináší přidanou hodnotu. Za rok by měla podat zprávu.

Pracovní skupina byla oficiálně ustanovena 14. listopadu 2017. Jejím úkolem mělo být připravit do 15. července 2018 písemnou zprávu předsedovi Komise s doporučeními, „jak by Evropská unie měla lépe zohledňovat principy subsidiarity a proporcionality, jak pokud o přidělení pravomocí, tak o jejich výkon“.

Konkrétně se měla skupina zaměřit na tři okruhy problematiky:

  • jak lépe uplatňovat zásady subsidiarity a proporcionality v práci institucí Unie, zvláště pokud jde o přípravu a provádění unijní legislativy a unijních politik;
  • identifikace oblastí správy věcí veřejných, ve kterých by časem politické rozhodování a/nebo provádění rozhodnutí mohlo být přeneseno zcela nebo zčásti na členské státy nebo definitivně navráceno do rukou členských států;
  • identifikace způsobů, jak by mohly být do tvorby a realizace politik EU lépe zapojeny regionální a místní orgány.Členové byli jmenování 18. ledna 2018. Vedle předsedy Timmermanse to byli tři zástupci vnitrostátních parlamentů a tři členové Výboru regionů, což je unijní poradní orgán. Původně zde měli zasednout ještě tři zástupci Evropského parlamentu, který ale k nominaci nepřistoupil. Pracovní skupina měla tedy celkem sedm členů.

Výsledek

Pracovní skupina se scházela od ledna do července. 10. července představila svoji závěrečnou zprávu.

Pokud Vás zajímá, kde skupina navrhla útlum činnosti Unie či navrácení pravomocí členským státům, tak si přečtete její vyjádření doslova a v originále:

„There is EU value added in all existing areas of activity and the Task Force did not, therefore, identify any Treaty competences or policy areas that should be re-delegated definitively, in whole or in part, to the Member States.“

Přeloženo do češtiny: „Ve všech existujících oblastech činnosti EU je přidaná hodnota a pracovní skupina proto neidentifikovala žádné pravomoci ve Smlouvě nebo oblasti politiky, které by měly být zcela nebo částečně znovu přeneseny na členské státy.“

Tolik tedy základní verdikt. Jinak zpráva obsahuje spoustu mudrování o tom, jak zlepšit uplatňování subsidiarity v praxi a jak zapojit do rozhodování regionální a místní orgány. Tisková zpráva v tomto smyslu cituje prohlášení pracovní skupiny: „Prosazujeme nový způsob práce, který poskytuje silnější hlas místním, regionálním a vnitrostátním orgánům při tvorbě politiky EU s cílem zlepšit kvalitu a účinnost právních předpisů. To znamená plné respektování úlohy jednotlivých orgánů EU, vnitrostátních, regionálních a místních orgánů i vnitrostátních parlamentů. Jako nový přístup navrhujeme „aktivní subsidiaritu“, která zajistí přidanou hodnotou právních předpisů EU i přínos občanům a v členských státech povede k většímu ztotožnění se s rozhodnutími Unie. Svou zprávu jsme předložili předsedovi Junckerovi, který nás ujistil, že bude spolupracovat s ostatními orgány, aby naše doporučení nezůstala jen na papíře“.

A co že je to ta aktivní subsidiarita? To by mě taky zajímalo. Nic moc v textu nad rámec toho, že se všichni musí víc snažit a všichni musí subsidiaritu brát opravdu vážně, jsem se nedozvěděl. Slova, slova, slova, fráze, apely, ale obsah mi nějak uniká.

Subsidiarita zůstává mrtvým konceptem

Stalo se už pravidlem, že kdykoli se jedná o dalším posilování Unie nebo když je třeba uklidnit obavy lidí z přemíry centralizace nebo jen ukázat Unii v lepším světle, zvedají unijní orgány prapor subsidiarity. Tento přístup se uplatnil v době jednání o Maastrichtu, Amsterodamské smlouvě, euroústavě i Lisabonské smlouvě a naposledy při přípravě tzv. Renegotiation deal s Velkou Británií, kterým chtěl David Cameron uspokojit Brity před referendem. Nepřekvapí tedy, že téma subsidiarity ožilo i v rámci nynější diskuse o budoucnosti EU.

Jak je zřejmé, bylo opět uchopeno („použito“)  tak, aby integraci nezpůsobilo nejmenší potíže a vše mohlo nerušeně pokračovat v dosavadním směru a tempu. 

Subsidiaritě se věnuji ve svých textech často. Opakovaně přitom upozorňuji na to, že tento koncept v podobě, v jaké je nyní vymezen a aplikován, nemá žádný hmatatelný normativní obsah a žádný praktický význam. Definice principu je postavena na velice vágních, neurčitých kritériích. Za situace, kdy tato kritéria nebyla doplněna přesnějšími právními vodítky ani uchopena a rozvinuta judikaturou, si je může každý vyložit po svém. Subsidiarita proto zůstává toliko abstraktním politickým apelem, který je velmi ohebný. Uvážení evropského normotvůrce co do uskutečnění té které činnosti v oblasti nevýlučných pravomocí EU není tímto konceptem omezeno. Ani tentokrát se na tom nic nezmění.

Autor: Tomáš Břicháček | pondělí 16.7.2018 15:00 | karma článku: 32,71 | přečteno: 1274x
  • Další články autora

Tomáš Břicháček

Týden v EU (75)

Rada přijala nařízení o zelených dluhopisech. V Evropském parlamentu se rodí plán radikální federalistické reformy EU. Komise chce podpořit další rozvoj větrníků, které jsou prý chloubou evropské integrace.

27.10.2023 v 17:00 | Karma: 18,53 | Přečteno: 296x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Nepoučitelní, nenapravitelní a stále více radikální

V Evropském parlamentu vzniká návrh dalekosáhlé federalizační reformy zakládacích smluv EU. Více pravomocí pro EU, političtější instituce, méně jednomyslnosti, více genderu, schvalování změny smluv referendem, apod.

26.10.2023 v 15:30 | Karma: 34,14 | Přečteno: 1244x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Týden v EU (74)

Projekt digitálního eura se posouvá do další fáze. Komise předložila pracovní program na rok 2024. Evropská rada projednávala situaci na blízkém Východě. Sacharovova cena míří do Íránu. Několik stovek unijních úředníků protestuje.

20.10.2023 v 15:30 | Karma: 10,48 | Přečteno: 184x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (73)

Téměř všechny návrhy z greendealového balíčku Fit for 55 již byly přijaty. EU bude nadále spolupracovat s Palestinci. Mezi evropskými městy je 10 zvláště uvědomělých klimatických úderníků. Olivér Várhelyi má další vroubek.

13.10.2023 v 17:10 | Karma: 13,93 | Přečteno: 255x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (72)

Prezident Pavel je pro omezení jednomyslného hlasování v Radě. Uhlíkové clo vstoupilo do první fáze. Komise začala prošetřovat nízké ceny čínských elektromobilů. V Granadě začala diskuse o příští strategické agendě.

6.10.2023 v 15:30 | Karma: 14,49 | Přečteno: 214x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 341
  • Celková karma 14,76
  • Průměrná čtenost 1230x
Právník se specializací na právo Evropské unie a mezinárodní právo soukromé. Publicista věnující se dění na úrovni EU, obecným otázkám evropské integrace a příležitostně dalším tématům. Osobní stránky: http://brichacek.cs-retromusic.net/