Omyly Alberta Einsteina - experiment (7)

Otázka rychlosti světla je zásadní z hlediska povahy Vesmíru. Buďto je hegemonem energie (fotony) a nebo jsou fotony podřízeny gravitaci jako síle, vyplývající z dialektického vztahu hmoty a prostoru (článek 5 a 6). Experimenty, které popisuji v článku 1 a 2 podle mého přesvědčení dostatečně svědčí o skutečnosti, že fotony žádnou vlastní nezávislou realitu nemají. Nicméně je možné realizovat další experiment, který by mohl na tuto fundamentální otázku přesvědčivěji odpovědět.

Princip experimentu je jednoduchý. Potřebujeme libovolnou vysokou stavbu a dvě identická zařízení, které umístíme do nejnižšího a nejvyššího bodu, jak již bylo učiněno v experimentu s cesiovými hodinami. V případě tohoto experimentu by bylo zařízení složené – v nejzákladnějším principu – z uzavřené smyčky optického kabelu a počítadla. Počítadlo by zaznamenávalo počet cyklů, které světlo uskutečnilo v optickém kabelu.

Předpokládám, že by po určitém čase zařízení, umístěné výše, začalo předbíhat zařízení v nižší poloze.

- Pokud by obě zařízení fungovala stejně rychle máme problém s postulátem, že světlo se šíří konstantní rychlostí (ve vakuu) nezávisle na stanovišti pozorovatele.

- Výsledek, kdy by se zařízení, umístěné výše, opožďovalo, by byl naprosto neuvěřitelný.

Intenzitu gravitace můžeme znázornit na škále, kde na jedné straně bude „absolutní beztížný stav“, který (snad) nalezneme v kosmickém prostoru mezi kupami galaxií, protože již nejsou k sobě gravitačně vázány (jak se alespoň domníváme). Na opačné straně bude „absolutní gravitace“, související s útvary černých děr.

Analogicky můžeme znázornit stupnici rychlosti. Na jedné straně bude nulový pohyb, na druhé straně rychlost světla.

V obou parametrech je situace z antropocentrického hlediska obdobná. Pohybujeme se na samé hraně nulových hodnot jak rychlosti, tak gravitace. Z toho vyplývá, že změny gravitace a rychlosti jsou sice z  antropocentrického pohledu, empirické zkušenosti a našeho života významné, rozdílná rychlost základních dějů v důsledku různé intenzity gravitace je však v prostředí, které známe, minimální a obtížně měřitelná.

Nicméně navržený experiment by měl vliv gravitace na rychlost světla prokázat stejně, jako se podařilo prokázat relativistický efekt dilatace času pomocí cesiových hodin.

Autor: Tomáš Briaský | čtvrtek 11.7.2013 7:34 | karma článku: 9,98 | přečteno: 821x