Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Omyl Isaaca Newtona a Alberta Einsteina - gravitace (6)

Každý si to může vyzkoušet, když si povyskočí a zase dopadne na zem. Co se vlastně stalo? „Něco“ nás zpět „přitáhlo“ a nebo „přitlačilo“? Rozlišit to nedokážeme, zdá se proto, že termín „zemská přitažlivost“ je příliš závazný. Myslím, že gravitace není vlastností hmoty, ale vlastností prostoru. K  Zemi nejsme „přitahováni“ hmotou, ale „přitlačováni“ prostorem.

Je pouze otázkou víry, že gravitace je vlastností hmoty. Pátrání po gravitonech je neúspěšné, navíc jsou výsledky pozorování působení gravitace ve Vesmíru v rozporu s teorií.

Do roku 1915 bylo „všechno jasné“, prostor byl pouhým prostředím pro děje, utvářené hmotou. Tedy gravitaci nebylo možné chápat jinak než jako vlastnost hmoty.

Isaac Newton v První knize, Definice 1 své Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (překlad Jiří Šoler) definuje hmotnost následovně: Množstvi hmoty je její mírou odvozenou spojením hustoty a objemu … Netýká se to media, pokud vůbec takové existuje, které volně proniká mezery mezi částmi těles.“

Ve Třetí knize, Tvrzení 7, věta 7, Newton říká: „Přitažlivost existuje všeobecně mezi všemi tělesy a je úměrná množství hmoty v nich.“ (Gravitatem in corpora universa fieri, eamque proportionalem esse quantitati materiae in singulis)

Po roce 1915 se vše rychle mění a s prostorem už není možné „beztrestně“ zacházet podle vlastní libovůle – a naopak, prostor už není tak docela „nevinný“ . Navíc se ukazuje, že „naše“ hmota není to jediné, co tvoří Vesmír, ba naopak, je to ve Vesmíru mimořádně vzácná substance.

Vesmíru dominuje prostor a celý Vesmír je prostorem provázán (viz druhý a pátý článek). Představme si, že máme kouli o váze 1 gramu, složenou z atomů, kde jádro (hmota) tvoří objemově 1 díl průměru atomu a „to ostatní“ (zjednodušeně pouze prostor) 100.000 dílů průměru atomu. Poměr hmoty a prostoru bude v  atomu objemově přibližně 1:1.000.000.000.000.000. Nyní kouli doplňme o další jádra hmoty tak, aby koule vážila při stejném objemu 1.000.000 krát více, bude tedy vážit 1 tunu. Objemově se poměr hmoty a prostoru  změní na přibližně 1:1.000.000.000, prostor bude stále dominovat pro nás nepředstavitelným způsobem. „Vytlačený“ prostor se dílem „zahustí“ uvnitř kolem jader naší hypotetické koule, dílem bude „vytlačen“ vně koule. Vzniklé silové pole působí podle naší empirické zkušenosti jako „gravitace“, tedy „přitažlivost“. Jenomže vzniklé pole není vlastností hmoty, ale prostoru, a tak nejsme ve skutečnosti „přitahováni“, ale „přitlačováni“.  Myslím, že taková je podstata gravitace.

 Poznámka 1:[Výše uváděné objemové poměry hmoty a prostoru jsou jen ilustrativní. Ve skutečnosti musí být objemový poměr ještě podstatně vyšší ve prospěch prostoru, jak můžeme soudit ze  skutečností, že elektrony mají o cca 7 řádů vyšší hustotu než protony (neutrony), tedy že i tak hustá forma hmoty, jako jsou protony (neutrony), je prostupná a provázaná prostorem].

Poznámka 2:[Vztah mezi hmotou a prostorem je dialektický a  bezpochyby složitější, nicméně na skutečnosti, že je gravitace vlastností prostoru to nic nemění.]

Před gravitací nelze „zmizet“. Můžeme se chránit proti všemu možnému, třeba proti radiaci, proti gravitaci ne. Důvodem je všudypřítomný prostor, prostupující celý Vesmír.

Z podstaty gravitace je zřejmé, že se jedná vždy o sílu působící asymetricky, tedy že ve směru působení gravitace dochází k přetížení. Asymetricky pociťujeme zrychlení nebo odstředivou sílu, ne „běžnou“ zemskou gravitaci, které jsme se přizpůsobili. Účinky gravitace - přetížení (zrychlení, odstředivá síla), jsou identické se silovým působením při srážce dvou pevných těles – liší se pouze průběhem působení. To je důležité, protože nás to zpětně odkazuje k holistickému chápání Vesmíru, kde prostor a substance je vyjádřením téhož (viz pátý článek) a že antropocentrické kontrastní chápání prostoru a hmoty je pouze jedním ze způsobů naší orientace ve Vesmíru.

Autor: Tomáš Briaský | čtvrtek 30.5.2013 8:09 | karma článku: 15,54 | přečteno: 1273x
  • Další články autora

Tomáš Briaský

Rasový a segregační obchodní řetězec LIDL

Všichni mají minimálně v povědomí rasisitické zákony z USA, JAR atd platné ještě v 2.pol.20.století. Zdálo by se, že tyto odporné principy jsou již minulostí. Bohužel, naopak se nyní hrůzně rozšiřují i do naší republiky.

6.12.2023 v 15:19 | Karma: 14,24 | Přečteno: 473x | Hyde park

Tomáš Briaský

Hřib, Stalin a homeopatie

Až budeme hledat viníky naprosto tragické situace s Covidem v ČR, na nejhlubším dně nalezneme machiavelistický boj o moc, kde ztráty tisíců lidských životů jsou nezbytnými "demokratickými" externalitami.

17.2.2021 v 13:27 | Karma: 28,10 | Přečteno: 780x | Politika

Tomáš Briaský

Hommage á Roman Prymula

Žijeme ve strašlivé době. Hodnota lidského života v boji o moc není nic jiného než externalita, s jejíž ztrátou je nutné počítat při instalaci jediné, „správné demokracie“.

23.10.2020 v 17:26 | Karma: 16,04 | Přečteno: 403x | Ostatní

Tomáš Briaský

Likvidace české státnosti prostřednictvím likvidace českých drah.

Je to jenom střípek do té celé pestré mozaiky překreslení dnešních států EU na jediný superstrát pod vedením Německa (možná osy Berlín Paříž). Boj o vlastní svébytnost, vlastní jazyk a stát, trvající po celá staletí, pokračuje.

2.2.2020 v 23:08 | Karma: 38,92 | Přečteno: 6724x | Cestování

Tomáš Briaský

Vražedná a zničující diagnóza oteplování planety

Diagnóza, tedy příčina oteplování naší planety, je stanovena chybně. Problém není v atmosféře, ale na povrchu Země. Revoluční přístup k dekarbonizaci planety bude mít devastující následky.

7.11.2019 v 9:48 | Karma: 30,19 | Přečteno: 1105x | Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1256x
Nezávislý publicista

Seznam rubrik