Počítačové sítě 2

Tento seriál pojednává o počítačových sítích pro obyčejné lidí, kteří nemají žádné či minimální znalosti o počítačových sítích.  

1.2 Typy sítí

LAN, WAN, dělení sítí podle rozsahu

         Internet – Internetem nazýváme celosvětové propojení počítačů, serverů a jiných síťových zařízení, jedná se přímo o kabely, bezdrátové prvky, routery a switche, které jsou propojené, aby mohli předávat informace. Je to něco jako silniční síť, která spojuje jednotlivá města a státy.

 

1.2.1 LAN

         Představme si, že Filip má v domě více počítačů, které chce propojit, aby mohl mezi těmito počítači posílat data. Dejme tomu, že má 2 stolní počítače. Koupí si kabely a speciální zařízení zvané switch či router a tyto zařízení propojí a bude mezi nimi moci posílat data. LAN značí local area network, lokální sít. Filipovu síť můžeme nazývat lokální síť (LAN). LAN je síť malého rozsahu, obvykle v jedné budově či několika budovách, které zpravidla patří pod jedno administrativní řídící středisko.

 

1.2.2 WAN

          Markéta má také dům a má tam spoustu zařízení. Markéta se chce spojit s Filipem. Jenže Filip bydlí v Americe a Markéta v České republice. Pro propojení můžou použít veřejnou Internetovou síť. Tomuto propojení se říká WAN. WAN značí wide area network, síť širokého rozsahu. Tento příklad je jenom zjednodušení. Nicméně jakékoliv propojení nad rámec LAN sítí různých firem a domů se nazývá WAN. WAN zpravidla musí překonat velké vzdálenosti. Tyto sítě jsou většinou rozděleny do mnoha administrativních oblastí. To znamená, že celou WAN síť, což je v našem případě Internet neovládá jedno administrativní řídící středisko ale mnoho.

 

          Pro zjednodušení berme že ikony R, a SW na obrázku s šipečkami jsou zařízení nutná pro propojení sítí, dále se jimi budu zabývat a vysvětlím jejich funkce v sítích.

Rozdíl mezi LAN a WAN sítěmi

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Břetislav Sobek | pátek 1.5.2015 17:11 | karma článku: 10,47 | přečteno: 635x