Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Erasmus – První týden

                První týden v cizí zemi? Něco jako když se malé dítě narodí a rozhlíží se s nadšením kolem sebe, s úžasem a dychtivostí poznávat své okolí, jako prázdná kniha, která čeká na to, aby byla popsána inkoustem, ten inkoust života, co nás tvoří, co nás dělá námi, těmi kterými jsme, originálními a výjmečnými osobnostmi.

            Začnu posledním dnem v prvním týdnu, to jsem byl na konci „Orientation week“. Po něm jsem byl zcela vyčerpán a plný nových zážitků, které mi změnily život. Tento týden pro nás přichystala univerzita jako uvítací, kdy jsme se seznamovali jak s Maďarskem, s ostatními erasmáky a také studenty, kteří nám tam pomáhali, což beru jako nejvíce pozitivní věc, kterou pro nás mohla univerzita udělat, že i ti studenti co nám pomáhali, se do toho dali, aby nám mohli pomoci. Ona pomoc je jedna z nejvyšších hodnot v našich životech, pomoc druhé osobě a vykouzlit úsměv na její/jeho tváři a udělat tento svět krásnější. Lidé si od pradávna pomáhají, pomáhají protože jim to srdce napoví, že právě tohle je správné udělat. Díky všem maďarským studentům, kteří nám pomáhali v tom, pro nás neznámém světě!

            Přes víkend jsme se vydali k Balatonu, v době socialismu jedna z nejnavštěvovanější lokalit vůbec. Je to tam jako když se vrátíte do „starých dobrých časů“ jak by můj otec řekl. Jako když jedete na dovču k moři, akorát před sametovkou. Pláže, zmrzlina, žvýkačky Pedro, Vitacit a obaly na výrobcích s názvem „mouka“ či „sušenky“. Nicméně je to jenom závan nostalgie, který na vás dolehne pokud se rozhodnete Balaton navštívit. Myslím, že Balaton má pořád své kouzlo, teplá voda, maďarská kuchyně, kterou ocení jakýkoliv labužník a obrovské melouny. Tento parádní víkend se skládal s různých her, které většinou, vždy končili pitím nějakého alkoholu. Ať již jsme museli držet jednoho studenta a on musel dělat, že je ptáček, mávat křídly, bežet až ke stolu a na konci tratě pít víno s perlivou vodou brčkem, které se nazývá fröccs ( čteme „froč“) a přitom stále mávat křídly. Tehdy jsem si říkal, kéž bych byl ptáček a mohl takhle létat. Má myšlenka co mi proběhla hlavou byla „Ptactvo má krásný život“.

           V pátek před výletem na Balaton jsme měli událost zvanou „City rally“, kdy jsme procházeli a poznávali město a také plnili různé úkoly, za které jsme sbírali body, jeden z úkolů byl sehnat maďarskou písničku, rozeběhly jsme se do ulic, já šel s holkou z Ukrajiny, Kristýnou, která se narodila v Oděse. Potkoukali jsme se ulicemi, jako když člověk prochází džunglí a razí si cestu, nicméně tohle byla cesta, cesta velkoměsta, plného převapení na každém rohu. Na konci naší cesty nás čekala maďarská holka jménem Jana, oblečená v maďarském kroji, která nám dala píseň o jaře, jedno slovo si stále z tého písně pamatuji, virág, což znanemá květina v překladu. Tohle slovo přesně reprezentovalo její otevřenost s jakou nám tuto píseň dala, s úsměvem na tváři jako když se květ květiny probouzí při svitu raního Slunce, jako když se ráno probouzíte a sluneční svit vám dává sílu a radost do dalšího dne, dalšího dne, který je jako stránka v knize života, kterou každý den, každý z nás popisuje a s každým ulehnutím do postele otáčí na další stranu.

          Ve čtvrtek jsme si s mým spolubydlícím Antonisem, zašli na diskotéku v klubu zvaném „Living room“ již jenom tento název ve mě evokoval pohodlí a atmosféru domova, kdy se večer rodina sejde, postaví na čaj, vytáhne karty, naladí kytaru a povykládá si o dnu, který prožili.

         Klub byl jako obývák doma, plný pohovek, takových těch, do kterých si sednete a vzduch se pomalu s takové pohovky vypouští a vy se pomalu do ní noříte a cítíte to pohodlí jak k vám přichází, jak vás zaplňuje a nakonec vás úplně pohltí.

          Plní nadšení jsme se šli seznámit a narazili jsme na dvě italky. Jen když jsme je viděli, cítíli jsme závan jižního větru, který reprezentuje vše co je pro tuto zemi tak typické. Jako kdyby jste se najednou ocitli v Římě, v pizérii, uprostřed stolu svíčky, vedle pravá italská pizza, za vámi zapadající jižní Slunce a naproti vám dva skvostké drahokamy.

          Den předtím, ve Středu jsme měli událost zvanou „Pub crawl“, kdy jsme chodil z baru do baru a hrály různé hry s alkoholem, vzpomínám si na jednu malou hospodu, kde jsme měli pít červené víno a hrát hru, kdy říkáte čísla a pokud někdo řekne vin nebo van, pak se otáčí směr čísel a také směr, kruhu ve kterém se čísla říkají. Jelikož jsem pravidlům tehdy moc nerozuměl, většinou jsem řekl nějaké číslo a pil, vedle mě stál Diego s Portugalka a také měl problém s čísly jako já. Na konci jsem se cítil jako vinař, který žije na jihu Francie, poblíž Bordeaux, kde má pole s vinou révou, a ze všech stran na něj dopadá to kouzlo Francie, země umění a romantiky a krásného jazyka.

         Na začátku týdne jsme měli první párty „Get 2 know“, která byla vůbec první událostí, kde jsme se seznámili z většinou zahraničních studentů. Když jsme vcházeli do budovy, byl tu jeden z mentorů, který si všimnul, že jsem z České republiky a řekl mi Ahoj, na chvíli jsem se ocitl zpátky u nás, a také jsem měl velikou radost, ze snahy, kterou měl.

          Jsme opět na začátku týdne, na začátku toho kdy tento úžasný týden plný poznání začal. Poznání je v našich životech velice důležité, touha po tom poznávat, jít dál, jít za hranice, které ještě nikdo nepřekročil, přesně to byl můj pocit po prvním týdnu, překonal jsem hranici a počal novou etapu života, která měla velice významný dopad na to co jsem.

                                             Překonávejte hranice a nebojte se neznámého!

 

Něco z maďarského slovníku:

Egy sört kérek  - ( čteme eď šort kérek)  => Jedno pivo prosím

Még valamit? – ( čteme még volomit) => Ještě něco?

Nem   => ne

Mennyit fizetek? ( čteme menit fizetek) = > Kolik to stojí?

A kettó szász kilencven forinták ( čteme o ketó kilencven forinták) = 290 forintů

Itt vannak – (čteme it vonok) => Tady jsou

Köszönöm   - ( čteme kosonom)  => Děkuji

Kérem, Viszontlátásra- (čteme kérem, visontlátášro ) => prosím, nashledanou

Autor: Břetislav Sobek | neděle 27.4.2014 10:00 | karma článku: 7,46 | přečteno: 475x
  • Další články autora

Břetislav Sobek

Ranní cesta do práce

Zamyšlení nad ranní cestou do práce a její ne/příjemné následky. Jak dlouho vám trvá dojet či dojít do práce?

27.10.2022 v 9:44 | Karma: 4,42 | Přečteno: 253x | Diskuse| Společnost

Břetislav Sobek

4 otázky, na co se ptát při pracovním pohovoru a proč

Tento článek – 4 otázky, na co se ptát při pracovním pohovoru a proč – vám představí pracovní pohovor z pohledu, který se na českém webu těžko hledá. Existuje mnoho článků s otázkami na co se ptát na pohovoru.

29.9.2022 v 16:24 | Karma: 7,58 | Přečteno: 471x | Diskuse| Společnost

Břetislav Sobek

Neuvěřitelná zkušenost v neziskovce Sfera international (III.)

Poslední díl trilogie o mé zkušenosti dobrovolníka, učitele, v Severní Makedonii v neziskovce Sfera international. Jak jsem byl ukřižován, navštívil Golgotu, byla na mě vykonána balkánská msta a poté vstal z mrtvých.

30.6.2022 v 8:40 | Karma: 7,94 | Přečteno: 350x | Diskuse| Společnost

Břetislav Sobek

Neuvěřitelná zkušenost v neziskovce Sfera international (II.)

Druhý díl mé neuvěřitelné zkušenosti v neziskovce Sfera international. Obsahy předmětů, vyučování z pohledu učitele a autorita. Problémy s vízem a absurdní byrokracií.

24.6.2022 v 11:58 | Karma: 6,65 | Přečteno: 476x | Diskuse| Společnost

Břetislav Sobek

Kurikulum pro generaci Z

Text pojednává o školství, jeho problémech a na experimentální výuce, která proběhla v Makedonii představuje novou formu výuky a kurikulum pro generaci Z.

18.6.2022 v 8:28 | Karma: 4,67 | Přečteno: 205x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Sudetští Němci na sjezdu pochválili dialog s Čechy. Zahráli i českou hymnu

18. května 2024  12:35

V sobotu, na druhém dni sjezdu Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL), které zastupuje zájmy...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Rakouské Zelené do eurovoleb povede mladá aktivistka. Je nezkušená a lže, zní

18. května 2024  11:55

Lídryně kandidátky rakouské vládní strany Zelení do Evropského parlamentu Lena Schillingová se od...

Nehoda kamionu na osm hodin zastavila provoz na D35 u Olomouce

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  11:42

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 551x
INFORMUJTE.CZ – Přináším vám fotografii a publicistiku, aby vám pomohly se sami rozhodnout v dnešním složitém světě s nejasnou budoucností.

Seznam rubrik