Vláda začne zítra projednávat návrh zákona o přesčasech

Čerstvé zprávy z domova i ze světa, kterým musíte věřit, protože je nenajdete nikde jinde než zde.

Již příští rok by mohl vstoupit v platnost nový zákon o pracovních přesčasech. “Přesčasy přestaly být výjimečným jevem a je třeba je přestat chápat jako počet odpracovaných hodin navíc. V současnosti začínají být pojímány jako součást firemní kultury, a je namístě, aby stát dal tomuto stále narůstajícímu plošnému trendu místo v české legislativě,” vyjádřilo se Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Pokud zákon projde, od ledna příštího roku bychom se mohli dočkat povinných přesčasových hodin, které by ale neměly překročit čtyři hodiny denně, aby člověk odpracoval maximálně dvanáct hodin za den a šedesát hodin za týden. Tyto přesčasové hodiny nebudou zaměstnavatelem hrazeny a budou sloužit pouze k tomu, aby zaměstnanec zaměstnavateli dokázal, že o pozici, na které pracuje, má neustále zájem. Zaměstnavatel bude moct přesčasy odměňovat pouze slovně, popřípadě jednou ročně drobností s logem firmy v maximální hodnotě 60Kč.

Jedním z důvodů, proč ČSSD tento zákon navrhla je také to, že "stále existují lidé, kteří přesčasy nepracují, a pracovní podmínky by měly být pro všechny stejné." ODS tento návrh zákona uvítala také, protože “naše pojetí práce a vytváření pracovních míst absolutně neodpovídá konceptu pevné pracovní doby, která se dodržuje na hodinu a na minutu, proto považujeme tento návrh zákona za krůček ČSSD směrem doprava.”

Zaměstnanci tento návrh zákona přijímají s nadšením, protože “nepovinné přesčasy z nás dělaly odporné kariéristy v očích kolegů, kteří nepracovali více než osm hodin denně. Přitom většina z nás přesčasy dělá jen proto, abychom stihli dokončit úkoly zadané našimi nadřízenými,” tvrdí jeden z dotázaných pracovníků. S přesčasy v práci se podle průzkumu Ministerstva práce a sociálních věcí setkalo 86,78% zaměstnaných, z nichž více než 90% dělá v současnosti dobrovolné neplacené přesčasy.

 

Další Zprávy, kterým musíte věřit naleznete zde.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kamila Branna | úterý 14.1.2014 12:02 | karma článku: 11,93 | přečteno: 783x